Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, AB Parlayıcı ve Patlayıcı Ortamlarda Güvenlik Sertifikası (ATEX) standardının 2006'da yürürlüğe girmesine rağmen, 1984'ten bugüne kadar tüm madenlerde, "oluşabilecek her türlü tehlikeye karşı ekipmanların tam donanımlı olma şartı"nın arandığını bildirdi.
Bakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında, "yapılan yasal bir düzenleme ile madenlerde ATEX özellikteki ekipmanların kullanılması zorunluluğunun 2019 tarihine kadar ötelendiği" yönünde haberlerin yer aldığı belirtildi.
Bu haberlerde, "madenlerde oluşabilecek tehlikelerin ATEX standardının olmaması nedeniyle iş sağlığı ve güvenliği hükümlerinin uygulanmayacağı" ön yargısını oluşturduğu kaydedilen açıklamada, "İşin aslı şudur; ATEX standardı 2006'da yürürlüğe girmesine rağmen 1984'ten bugüne kadar tüm madenlerde oluşabilecek her türlü tehlikeye karşı ekipmanların tam donanımlı olma şartı zaten aranmaktadır" ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bakanlığımız özellikle düzenlemesi yapılan son yasal mevzuatla iş sağlığı ve güvenliği konusunda AB ülkeleri mevzuatı ile uyumlu olup bu konuda çeşitli ülkelerden övgüde almıştır. Özetle ATEX belgesi alma zorunluluğunun ertelenmesi demek ekipmanların güvenliksiz olması demek değildir. Asgari güvenlik gerekleri zaten olmak zorundadır. Mevzuata göre işverenin herhangi bir madende oluşabilecek kazalara karşı güvenli olmayan bir ekipman kullanması mümkün değildir. Ayrıca, maden işverenlerinin madenlerde hangi sağlık ve güvenlik önlemlerini alacağı ve hangi standartta ekipman kullanacağı ilgili mevzuatta yer almaktadır."
Son Dakika › Güncel › Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan Açıklama Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?