GÖKHAN ZOBAR - Edirne'nin Enez ilçesine bağlı Çeribaşı köyünde, yaklaşık 11 yıl önce başlayan ve zamanla çevre köylerde de yaygınlaşan kiraz yetiştiriciliği köylüler için gelir kapısı oldu.
Köyde, birkaç ağaçla başlayan kiraz üretimi, 500 dönümlük alanda 25 bin ağaca ulaştı. Köyde senede 400 ton kiraz üretimi yapılıyor.
Önceleri ayçiçeği ve buğday tarımı yaptıkları tarlalarına, kiraz ağacı diken üreticiler kazançlı çıktı.
Bir dönüm buğday hasadından elde edecekleri geliri bir kiraz ağacından toplanan mahsulden kazandıklarını ifade eden üreticiler, kiraz yetiştiriciliğinin katlanarak artacağını belirtiyor.
Çeribaşı'da üretilen yıllık 400 ton kirazın yaklaşık 300 tonu Avrupa'ya gönderilirken, geri kalan kısım iç pazarda tüketiliyor.
Hasat başladı
Başta Almanya, İngiltere ve Rusya olmak üzere 22 ülkeye ihraç edilen Çeribaşı kirazının hasadına başlandı.
Üreticiler, ırgatlarla beraber ağaçlardan kirazları toplamaya başladı. Tadı, renginin parlaklığı ve sertliği ile göz dolduran kiraz, diğer çeşitlerden ayrılıyor.
Gün boyu toplanan kirazlar, akşam saatinde köy meydanına gelen toptancılara satılıyor.
"Çeribaşı kirazı yurt dışından yoğun talep görüyor"
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Çeribaşı kirazının lezzeti, boyutu ve doğallığıyla yurt dışından yoğun talep gördüğünü söyledi.
Markalaşma sürecinde olan kirazın, Avrupalılar tarafından keşfedildiğini ifade eden Helvacıoğlu, şöyle devam etti:
"5 köyde 500 dönümlük bir alanda kiraz istihdamı oluşmuş durumda. Eskiden buğday ve ayçiçeği ekilen köyde artık kiraz yetiştiriliyor. 30 kalibre civarında olan kirazımız olağanüstü bir pazar sağladı. Başta İngiltere ve Rusya olmak üzere 22 Avrupa ülkesine bu kirazı gönderiyoruz. Çeribaşı'da adeta kiraz borsası oluştu. Üreticimiz memnun, istihdam yönünden çok güzel şeyler oluyor.
Her tarafa turfandan kiraz gönderiyoruz. Önceden 1 dönüm buğdaydan elde edilen gelirle bir kiraz ağacından kazanılan gelir aynı. Katma değeri, istihdamı ve alın terini burada görebiliyoruz. Köylülerimiz toprağa akıllarını koydu. Dönem artık, alın teri dönemi değil, akıl teri dönemi."
Çeribaşı kirazını, diğer kiraz çeşitlerinden ayıran pek çok yönü olduğunu anlatan Helvacıoğlu, "Kesinlikle doğal, halk arasında hormonsuz denilen, kendi bitkisel ortamında yetişen doğal bir kiraz. Lezzeti mükemmel. Zaten böyle olmasa o kadar Avrupa ülkesi ihraç eder mi?" dedi.
"Çeribaşı'dan çıkan kirazın kalitesi dünya pazarlarında bir numara olmaya aday"
Üretici Ahmet Karaca ise yaklaşık 11 yıl önce başladıkları çalışmaların olumlu sonuç verdiğini ifade etti.
Geride kalan süre içinde kiraz yetiştiriciliğinin yaygınlaştığını ve kalitesiyle öne çıktığını vurgulayan Karaca, "İddia ediyorum ki Çeribaşı köyünden çıkan kirazın kalitesi dünya pazarlarında bir numara olmaya aday. Lezzeti ve kalitesini bölgemizin hava sirkülasyonu ve mikro klimasından alıyor. Şu an birçok Avrupa ülkesine ihraç ediyoruz. Yıllık 400 ton kiraz üretiminin yüzde 70'i yurt dışına ihraç ediliyor, kalanı da iç pazarda tüketiliyor." diye konuştu.
Kiraz toplama işinde çalışan Aleyna Koru ve Sinem Akıncı ise kiraz toplamanın çok zevkli olduğunu belirterek, aile ekonomilerine katkı sunduklarını söyledi.
Çeribaşı kirazını 6 yıldır yurt dışına ihraç eden firmanın yetkilisi Tayfun Acar da bölgede yetişen kirazın çok kaliteli olduğunu ve kısa süre içerisinde önemli bir pazar oluştuğunu kaydetti.
Son Dakika › Güncel › Çeribaşı'Dan Avrupa'ya Kiraz İhracatı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?