Çernobil Tasfiye Memuru Yaşadıklarını Anlattı - Son Dakika
Güncel

Çernobil Tasfiye Memuru Yaşadıklarını Anlattı

Çernobil Tasfiye Memuru Yaşadıklarını Anlattı

Çernobil felaketi sırasında yangın söndürme ekiplerine komutanlık yapan Jurij Schumchenko, Sinoplu çevrecilerle deneyimlerini paylaştı.

25.04.2013 20:08

Çernobil felaketi sırasında yangın söndürme ekiplerine komutanlık yapan Jurij Schumchenko, Sinoplu çevrecilerle deneyimlerini paylaştı.

Sinop Çevre Platformu tarafından Uğur Mumcu Meydanı'nda düzenlenen 'Nükleere Hayır' eylemine çok sayıda çevreci ile Çernobil felaketi sırasında yangın söndürme ekiplerine komutanlık yapan Jurij Schumchenko katıldı. Çevre Platformu adına konuşan Müberra Gürel, Sinop ve Mersin Akkuyu'ya yapılması planlanan nükleer santrallerin fay hatlarına yakın olduğunu belirterek, "Sinop İnceburun'da yapılması planlanan toplam 4 bin 800 megavat büyüklüğündeki dört adet nükleer santralin Boyabat ilçesinin hemen güneyinden geçen Kuzey Anadolu fay hattına, Mersin Akkuyu'ya yapılması planlanan nükleer santralin de Ecemiş fay hattına yakınlığı göz önüne alındığında Japonya'da 9 büyüklüğündeki depremle başlayan nükleer felaketin ne kadar güvenli ve en son teknoloji ile yapılırsa yapılsın nükleer santraller insanlık ve çevremiz için nasıl bir tehdit oluşturduğu yaşanarak ortaya çıkmıştır. Ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu unutulmamalıdır" dedi.

Sinop İnceburun ve Mersin Akkuyu nükleer santrallerinin deniz kenarına ve doğa harikası sahillere yapılmak istendiğini söyleyen Gürel, "Bu bölge balık göç yolları üzerinde bulunmakta ve balık ürünleri istihsal alanıdır. Balıkçılarımızın geçim kapısıdır. Planlanan 4 adet reaktörün soğutma suyu olarak günlük 20 milyar litre sahillerimizden çekmeleri sonucu suyun içinde bulunan milyarlarca larva, yetişkin ve yavru balık su ile çekilecek ve yok

olacaktır. Bunun sonucunda Karadeniz'de en çok balık avlanan sahilleri, deniz canlılığını kaybedecek ve ilimizin en önemli gelir kaynağı yok olacaktır. Bu santralleri planlarken toplumsal maliyetleri göz ardı ettikleri anlaşılmaktadır. Enerji Bakanı ve yetkililerden beklenti ve talebimiz Rusya ve Japonya ile yapılan nükleer anlaşmaların askıya alınarak, zaruri olmayan nükleer enerji santrali kararlarına bir son vermeleridir. İnceburun'a kurulmak istenen nükleer santral için Türk ve Japon yetkililerden bugün ve geçmişte yaşanan nükleer felaketlerden ders çıkararak, nükleer lobilerin baskı ve dayatmalarını bir tarafa bırakarak, ülkelerimizin insanlarını ve geleceğimizi tehdit eden ve gelecek kuşakları ipotek altına alacak bir nükleer maceraya son vererek, güneş, jeotermal, rüzgar gibi alternatif, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmelerini, tasarruf ve verimliliği artırmalarını, kayıp kaçak oranlarını uluslararası seviyelere çekmelerini talep ediyoruz" diye konuştu.

Basın açıklaması sonrası Otel Melia Kasım'da toplanan çevreciler, Jurij Schumchenko'yu dinledi. Çernobil felaketi sırasında yangın söndürme ekiplerine komutanlık yapan Jurij Schumchenko, felaket sırasında tasfiye memuru olarak edindiği deneyimleri çevrecilerle paylaştı. - SİNOP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çernobil Tasfiye Memuru Yaşadıklarını Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement