Çevre Bakanı Sarı: "2023 Hedefimiz, Siyasette, İş Hayatında Kadın Temsilini Yukarıya Çekmek" - Son Dakika
Güncel

Çevre Bakanı Sarı: "2023 Hedefimiz, Siyasette, İş Hayatında Kadın Temsilini Yukarıya Çekmek"

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : "Tarihimize İz Bırakan Valide Sultanlar" programı Çevre Bakanı Sarı'nın konuşması Bakan Sarı'nın Emine Erdoğan'a tablo hediye etmesi "Tarihimize İz Bırakan Valide Sultanlar" programı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan: "Türkiye'nin şefkat eli, bugün dünyanın her yerine uzanıyor.

09.03.2016 14:30

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

"Tarihimize İz Bırakan Valide Sultanlar" programı

Çevre Bakanı Sarı'nın konuşması

Bakan Sarı'nın Emine Erdoğan'a tablo hediye etmesi "Tarihimize İz Bırakan Valide Sultanlar" programı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan:

" Türkiye'nin şefkat eli, bugün dünyanın her yerine uzanıyor. Ülkemiz, bugün dünyanın en cömert ülkesi olarak anılıyorsa bunda bu tarihi mirasın izleri vardır"

"Tarihimizde kadınların bu kadar önemli vakıf hizmetlerinde bulunmaları, onların mülk edinebildiklerini ve bunu özgürce tasarruf edebildiklerini gösteriyor. Bu, kadın haklarının medeniyetimizde ne kadar köklü biçimde yerleşik olduğuna işarettir. Bu mirası sürdürerek bugün de kadınlarımızın etkinliğini arttırmak durumundayız"

"Toplumsal cinsiyet eşitliğini yaygınlaştırarak adil bir toplum var etmeliyiz. Kadınlarımıza siyasetten akademiye, iş dünyasından sanata her alanda geniş bir alan açmalıyız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye'nin şefkat elinin dünyanın her yerine uzandığını belirterek "Ülkemiz, bugün dünyanın en cömert ülkesi olarak anılıyorsa bunda bu tarihi mirasın izleri vardır" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bir otelde düzenlenen "Tarihimize İz Bırakan Valide Sultanlar" programına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

Emine Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, tarihe iz bırakan valide sultanları hatırlama ve miraslarını yeni nesillere tanıtmanın çok önemli olduğunu belirtti.

Tarihin, geçmişle gelecek arasında kurulan köprü olduğunu dile getiren Erdoğan, "Altı asırlık imparatorluk tarihinde kadınların bıraktığı izler de biz kadınlar için ilham kaynağıdır" dedi.

Osmanlı hanedanının kadın üyeleri ve haremin her zaman ilgi çekici bir konu olduğunu anlatan Erdoğan, oryantalistlerin birtakım hayali tasvirlerle zihinlerde Osmanlı kadınlarına dair olumsuz algılar ürettiklerini ifade etti.

Eserlere bakıldığında dünya zevklerine ve iktidar hırsına müptela kadınlarla karşılaşıldığını aktaran Emine Erdoğan, "Oysa harem, Osmanlı hanedan üyeleri için bir okuldur. Kadınların hayata hazırlandıkları, hayır faaliyetlerini örgütledikleri bir eğitim yuvasıdır. Bu yuvanın başında da valide sultanlar yer alır. Padişah annelerini bugün daha çok, bıraktıkları mimari eserlerle tanıyoruz. Kösem Sultan, Nurbanu Sultan, Bezmialem Valide Sultan'ın geride bıraktığı nice vakıf eserleri şehirlerimizi süslemektedir" diye konuştu.

Erdoğan, vakıf medeniyeti olarak nitelendirilen Osmanlı'ya ait 30 bin vakıf belgesi içinde kadınların kurduğu 2 bin 309 vakfın tespit edildiğini söyledi.

Eğitimden sağlığa çeşitli alanlarda hizmet veren vakıfların, zengin ve fakirler arasındaki gelir farkını azaltarak toplumsal gelişmede önemli roller üstlendiğini belirten Emine Erdoğan, şöyle devam etti:

"Tarih, hepimiz için bir aynadır. Osmanlı kadınlarının aynasında gördüğümüz bu güzel hasletler, bizlerin hayatında da pusula olmalıdır. Muhtaçlara yardım eli uzatan, yetim ve kimsesizlere sahip çıkan bu yüce ruhlar, bizim hayatımıza da yön vermelidir. Kadınlar, yeri gelmiş topluma şifa dağıtmış, yeri gelmiş öğretmen olmuştur."

Kadınların mimari eserlerle şehirlerin inşasına katkı sunduklarını vurgulayan Erdoğan, Osmanlı'da kadınların yaptırdığı han, hamam, kervansaray, medrese ve camilere çokça rastlandığını söyledi.

Erdoğan, valide sultanların öncü rol oynadığı hayır hizmetlerinin tarihte izler bıraktığını, o zaman atılan tohumların bugün meyvelerini verdiğini bildirdi.

"Kadınlarımıza her alanda geniş bir alan açmalıyız"

Valide sultanların analara örnek olduğunu, gönlü geniş, eli açık nesiller yetiştiğini dile getiren Emine Erdoğan, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin şefkat eli, bugün dünyanın her yerine uzanıyor. Ülkemiz, bugün dünyanın en cömert ülkesi olarak anılıyorsa bunda bu tarihi mirasın izleri vardır. Tarihimizde kadınların bu kadar önemli vakıf hizmetlerinde bulunmaları, onların mülk edinebildiklerini ve bunu özgürce tasarruf edebildiklerini gösteriyor. Bu, kadın haklarının medeniyetimizde ne kadar köklü biçimde yerleşik olduğuna işarettir. Bu mirası sürdürerek bugün de kadınlarımızın etkinliğini arttırmak durumundayız. Toplumsal cinsiyet eşitliğini yaygınlaştırarak adil bir toplum var etmeliyiz. Kadınlarımıza siyasetten akademiye, iş dünyasından sanata her alanda geniş bir alan açmalıyız. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bu vesileyle cinsiyet adaleti konusunda karnemizi iyileştirecek adımlar atarak kadın ve erkeğin birlikte mamur ettiği bir gelecek hedefliyorum."

Emine Erdoğan, Şeyh Edebali'nin "Geçmişini iyi bil ki geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki nereye gideceğini unutmayasın" sözünü hatırlattı.

Bakan Sarı, konuşmasının sonunda Emine Erdoğan'a, besmelenin tuğra şeklinde yazılmış işlemesinin yer aldığı tablo hediye etti.

Program öncesinde Erdoğan, Bakan Sarı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivlerinde yer alan 45 eserin bulunduğu sergiyi gezdi.

Çevre Bakanı Sarı: "2023 Hedefimiz, Siyasette, İş Hayatında Kadın Temsilini Yukarıya Çekmek"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çevre Bakanı Sarı: '2023 Hedefimiz, Siyasette, İş Hayatında Kadın Temsilini Yukarıya Çekmek' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement