MEHMET KUMCAĞIZ - Samsun'un Vezirköprü ilçesinde yaşayan 25 yaşındaki ziraat mühendisi Mine Yılmaz, üniversiteden mezun olduktan sonra Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) sağladığı hibe desteğiyle traktör ve tarım makineleri alarak sarımsak üretmeye başladı.
İlçenin İncesu Mahallesi'nde yaşayan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Ondokuz Mayıs Üniversitesinden ziraat mühendisi olarak mezun olduktan sonra kamu kurumlarında işe girmek yerine kendi işini kurmayı, çevresindeki çiftçilere örnek olmayı tercih ettiğini söyledi.
Çiftçilik yapan ailesinin izinden gittiğini dile getiren Yılmaz, aynı zamanda Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesinde yüksek lisans eğitimine devam ettiğini bildirdi.
Öğrenciyken TKDK'nin uygun projelere hibe desteği sağladığını öğrendiğini, konu hakkında araştırma yaptığını belirten Yılmaz, tıbbi ve aromatik bitki üretimine destek verildiğini öğrenince mezun olur olmaz müracaat ettiğini anlattı.
"Çeyizimde traktör, tarım makineleri olmasını tercih ettim"
Sarımsak yetiştiriciliğiyle ilgili TKDK'ye proje sunduğunu, desteğe hak kazanınca da köyünde sarımsak yetiştiriciliğine başladığını ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:
"Ailemin desteği ile hibe desteklerine müracaat ettim. Köyümde bazı insanlara da bu konuda yardımcı oldum. Sağlanan hibe desteğiyle traktör ve tarım aletleri aldım. Ailemle çiftçilik yapıyoruz. Babamın bana verdiği 7 dönümlük tarlada sarımsak yetiştiriyorum. Diğer tarlalarımızda da çeşitli tarım ürünleri ekiyorum. Traktörle tarlalarımızı kendim sürüyorum."
Bu yıl yaklaşık 5 ton ürün aldığını ve pazar sorunu yaşamadığını vurgulayan Yılmaz, "Mesleğimi geliştirerek tarımsal üretimde daha iyi konuma gelmek istiyorum. Evde oturmayı sevmiyorum. Arkadaşlarımın çeyizlerinde beyaz eşya ya da ev eşyaları olurken ben, çeyizimde traktör, tarım makineleri olmasını tercih ettim" dedi.
Devlet memurluğu yerine çiftçiliği tercih etti
Yılmaz, tarım işlerinde çalışmayı sevdiğini, bu nedenle kendi işini yapmayı seçtiğini belirterek şunları söyledi:
"Sınavlara hazırlanıp devlet memuru olmayı tercih edebilirdim ancak bunu istemedim. İnsanlarımıza katkı sağlamayı, onlara yardımcı olmayı ve tarımsal alanda kendi işimi kurmayı tercih ettim. Üreten, ekonomiye katkı sağlayan, köyümüzün insanlarına yardımcı olan bir ziraat mühendisi olmak istedim. Bir ziraat mühendisi olarak köyümüzün bütün tarımsal sorunlarıyla da ilgileniyorum. Köylümüzün hibe desteklerinden yararlanmasına yardımcı oluyorum. Bu da beni mutlu ediyor."
Çalışmanın yaşı ve cinsiyeti olmadığına dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:
"Çevremdeki herkes, işin kolayını seçmemi, kamu kurumuna girmemi tavsiye etti ancak ben çiftçiliği seçtim. Köyüme, insanlarımıza daha iyi hizmet etmek ve örnek olmak istedim. Tek başıma mücadele ediyorum. Tarlada çalışırken en büyük destekçim evimizde baktığım köpeğim oldu. Traktörle nereye gidersem köpeğim yanına oturuyor. Tarlada çalıştığım zamanlarda dahi beni yalnız bırakmıyor. Onun sayesinde kendimi daha rahat hissediyorum."
Son Dakika › Güncel › Çeyizimde Beyaz Eşya Yerine Traktör Olmasını Tercih Ettim' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?