CHP'nin düzenlediği 'Değişen Mevsimler: Arap Halklarının Demokrasi ve Özgürlük İçin Yürüyüşü' başlıklı konferans İstanbul'da başladı. Konferansa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu, Umut Oran, Hurşit Güneş, CHP Genel Sekreteri ve Ankara Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, CHP Ankara Miletvekili Gülsün Bilgehan ile Yemenli insan hakları savunucusu, Nobel Barış Ödülü Sahibi aktivist Tawakkul Karman da katıldı.
KILIÇDAROĞLU'NDAN DIŞ MÜDAHALE UYARISI
Konferansın açılışında bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, Ortadoğu'daki ülkelerde yaşanan değişimi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1919'da Samsun'a çıkarak başlattığı Kurtuluş Savaşına benzetti. Kılıçdaroğlu, "Bu bahar tıpkı Mustafa Kemal'in önderliğindeki Türk halkının 1919'da başlattığı mücadele gibi dünyadaki özgürlük mücadeleleri için yürünecek yolu gösteriyor. Baskı ve zulüm altında yaşayan halklara umut veriyor. Diktatörlere ve baskı rejimlerine karşı ayağa kalkan Arap halkları Martin Luther King'in 'Özgürlüğün ezilenler tarafından talep edilmesi zorunludur' sözünü bir kez daha doğruluyor. Bu noktada Arap halklarının özgürlüklerine dış müdahelelerle değil kendi mücadeleleriyle ulaşması önem kazanıyor. Ekonomik sömürü için Arap halklarının özgürlük mücadelesini destekler gibi gözükenlerin mezhep savaşlarını kışkırtanların yıllardır diktatörlerle kol kola olduğunu hatırlatmak isterim" dedi.
"ARAP HALKLARININ HER ZAMAN YANINDA OLACAĞIZ"
Arap halklarının taleplerinin eşitlik olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Mandela'nın dediği gibi kısmi özgürlük diye birşey yoktur. Arap coğrafyasında asırlardır emperyalist güçlerle işbirliği yapanların ve onların çevresinde kümelenmiş güç odaklarının toplumsal eşitsizlikten beslenen düzenlerinin sona erdirilmesidir. Farklı din ve mezhep ve ulusal kimliklerden oluşan Arap halklarının baskıcı rejimleri sona erdirmek istemeleri için mücadele etmeleri eşit bir geleceğin işaretidir. Cinsiyet eşitliği toplumsal gelişmişliği en önemli göstergesidir. Arap coğrafyasında kızların okullaşma oranı son yıllarda gelişme gösterse de henüz istenilen düzeyde değildir.CHP olarak bizler kızlarımız okusun kadınlarımız eşit bireyler olsun istiyoruz. Arap coğrafyasındaki değişimin itici gücü olan kadın ve gençlik hareketlerini takdirle izliyoruz" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, "CHP olarak bizler Arap halklarının fakirlikten kurtuluşa doğru attıkları adımların her zaman yanında olacağız. Bu adımların Arap halklarının demokrasi ve özgürlük yürüyüşlerinin bir parçası olduğunu heyecanla görüyoruz. Arap coğrafyasındaki değişimler bize emeğin yüceliğini ve gücünü bir kez daha gösterdi. İşçi sendikaları ve onlara deste veren milyonlarca insan baskıcı diktatörlerin devrilmesinde öncü oldular. Daha özgür daha eşit ve daha adil bir geleceğin kapısını araladılar. Sosyal demokrat bir parti olarak Arap emekçilerinin yanında olduğumuzu belirtmek isterim. CHP olarak seslerini yeni bir dünya kazanma arzusuyla yükseltenlerin yanındayız ve her zaman yanında olacağız" diye konuştu.
ÇOĞULCU REJİM, ÖZGÜR VE ADİL SEÇİMLER
Arap ülkelerindeki değişim sürecinin geleceği henüz netleşmemiştir. Her ülkenin sorunları ve değişim temposu farklıdır. Mevsimlerin değişmesi gibi geçiş dönemleri de zordur. Arap ülkelerinin tekdüze bir bütün olmadığı her birinin tarihlerinin geleneklerinin sosyal ve toplumsal yapılarının farklı olduğu bir gerçektir. Çoğulcu ve katılımcı demokrasilerin bu farklılıklardan yeni zenginlikler ortaya çıkaracağın unutmamalıyız. Kıptilerin kendilerini ifade edemediği bir Mısır, Türkmenler'in sorunlarını dile getiremediği bir Irak demokratik değildir. Umuyor ve diliyoruz ki Arap halklarının mücadelesi demokratik ve çoğulcu rejimlerle başarıya ulaşacak, özgür ve adil seçimlerle taçlanacaktır " dedi. Kılıçdaroğlu, "Sosyal demokrasinin evrensel ilkelerini benimsemiş olan CHP geçmişte olduğu gibi bugün de demokrasi özgürlük ve insanlık onuru için mücadele eden Arap halklarının yanındadır. Tuzaklar ve tehlikelerle dolu bu uzun yolda Arap halklarının her biri kendi özgün çizgilerini kendileri belirleyecekler ve hedeflerine mutlaka varacaklardır. Dış müdahaleler karşısında Arap halkarının dayatılanları kabul etmeyeceklerine olan inancımız tamdır" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, "CHP olarak biz de ülkemizde gerçek demokrasi istiyoruz. İnsanlarımızı özgür olsunlar geleceğe güvenle baksın istiyoruz. Bu anlamda Arap halklarıyla aynı yolda yürüyor ve geleceğin sosyal demokraside olduuna inanıyoruz. Partimiz ve Türkiye için bir ilk olan bu konferansta Arap halklarının demokrasi ve özgürlük talepleri için bir adım daha atılırsa bundan mutululuk duyacağız" dedi.
TAWAKKUL KARMAN: EŞİTLİĞİ SAĞLAMAK İSTİYORUZ
Konferansa katılan Nobel Sarış Ödülü sahibi, aktivist Tawakkul Karman, "Arap baharının uğradığı tüm ülkelerde demokratik sisteme kavuşmayı ve diğer ülkelerde gördüğümüz özendiğimiz ilerlemelere ulaşmaya çalışıyoruz. Devrime katılanların tamamı bu arzu içindedir. Arap dünyası istisnasız dikta rejimlere meydan olmuş keyfi uygulamalara sahne olmuştur. Halihazırda Arap dünyasında bir uyanış bir silkinme hareketi devam etmektedir. Eşitliği sağlamak istiyoruz. Her vatandaş şerefini onurunu tatmalı. Her ülkede bu hedefe doğru ilerlemeler devam etmektedir. Vatandaşlar istisnasız bu hedefte kenetlenmiş durumdadırlar. Bundan önceki yönetim sistemlerine artık dönüş yok çünkü daha önceki rejimler kendi çiftliklerini idare eder gibi yönetim uygulamışladır. Bu ülkeleirn çoğunun adı Cumhuriyet ancak sadece isimde kaldığı için uygulanma şansı yok" dedi. Konuşmasında Suriye'de yaşananlara da değinen Karman, "Suriye'de ve Yemen'de olan rejim taraftarlarına artık yer yok. Belki bunların gitmeyeceği gibi bir kanı doğmuş olabilir bu yanlış bir kanıdır. Artık halk değişim istiyor. Halk demokratik sisteme geçmek istiyor. Şeffaf bir yönetim istiyor. Arap baharının çıkış noktası bu hedeftir. Gerçekleşinceye kadar bu mücadele devam edecektir. Dışarıdan dikte edilen düşünceler ışığında oluşan bir durum değldir. Artık bu diktatörlere meydan yok. Bunların muhakkak alaşağı edilmeleri gerekmektedir. Hedef gayet açıktır. Bunun yolu nedir ? Barışçıl yollarla bu hedeflere ulaşmak ve bunları fiiliyata dökmek önemlidir. Barışçıl yoldan sapmamamız gerekiyor" diye konuştu.
Karman konuşmasının sonunda, "Arap baharı olumsuzluklara son verecektir. Yeni bir dönemin kapısını açacaktır. Geçmişe dönüş yoktur. Diktatör bir rejimden daha fazla ne kötülük olabilir?" diye sordu.
PÇK-AT(BB) - İstanbul
Son Dakika › Güncel › CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu 'Arap Baharı' Konferansında Konuştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.