Çorum Polisinden İhracatçı Firmalara Önemli Uyarı - Son Dakika
Güncel

Çorum Polisinden İhracatçı Firmalara Önemli Uyarı

Çorum Polisinden İhracatçı Firmalara Önemli Uyarı

Çorum İl Emniyet Müdürlüğü, yeni bir dolandırıcılık yöntemine karşı ihracatçı firmaları uyardı.
Çorum'da internet dolandırıcıları tarafından 'serverlarına' ulaşılarak e-posta yazışmaları takip edilen bazı firmaların müşterileri "banka hesap...

09.12.2013 16:58

Çorum İl Emniyet Müdürlüğü, yeni bir dolandırıcılık yöntemine karşı ihracatçı firmaları uyardı.

Çorum'da internet dolandırıcıları tarafından 'serverlarına' ulaşılarak e-posta yazışmaları takip edilen bazı firmaların müşterileri "banka hesap detaylarının değiştirilmesi ve güncellenmesi" adı verilen adı verilen bir yöntemle yaklaşık 70 bin dolar dolandırıldı.

İl Emniyet Müdürü Halil İbrahim Doğan, genellikle yurtdışında meydana gelen, ancak son zamanlarda ülkemizde de meydana gelmeye başlayan ve her geçen gün artış gösteren özellikle şirketleri hedef alan dolandırıcılık yöntemine karşı uyardı.

"Banka hesap detaylarının değiştirilmesi ve güncellenmesi" adı verilen bu dolandırıcılık bu yöntemde dolandırıcıların çeşitli yöntemlerle şirketler arasındaki yazışmaları takip ederek şirketlerin bilgilerini temin ettiğini dile getiren Doğan, "Bu yöntemin çoğu zaman, ticari işlem yapan iki şirketten birinin e-posta hesaplarına ait şifrelerin ele geçirilmesi sonrası şifrelerin değiştirilmeyip, zaman zaman hesaba girip yazışmaların takip edilmesi şeklinde olduğu anlaşılmaktadır. Şirketler arası yazışmalardan ödemenin ne zaman yapılacağını öğrenen dolandırıcılar, ödeme yapacak şirkete hitaben, alıcı şirketin banka hesap numaralarının değiştiğinden bahseden ve sözde yeni banka hesap numaralarını içeren e-posta iletisi göndermektedirler. Dolandırıcılar genellikle ödeme yapacak şirketi ikna edebilmek için, hesap değişikliği mesajını, alıcı şirketin e-posta adresine çok benzer bir e-posta adresinden göndermektedirler. Alıcı şirketin hesap numarasının değiştiğini zanneden gönderici ödeme miktarını dolandırıcılara göndererek mağdur olmaktadırlar" dedi.

Vatandaşlar ve şirketlerin mağdur olmaması için kendilerine Türkçe veya İngilizce olarak banka hesap numarasının değiştirildiği yönünde gönderilen e-postalara karşı şüpheci davranmalarını isteyen Doğan, "Dolandırıcılar şirket e-posta adreslerinde bir harf ya da rakam değiştirme gibi basit değişiklikler yaparak benzer sahte adreslerden e-posta iletilerini gönderdikleri biliniyor. İletiyi gönderen e-posta adresinin doğru olduğundan emin olunmalı. Ödeme yapılmadan önce her ihtimale karşı ödeme yapacakları banka hesap numaralarını farklı yollarla telefon, yüz yüze temas, bankadan kontrol gibi teyit etmeleri, önem arz etmektedir" diye konuştu.

Ayrıca, bazı hacker grupları tarafından firmaların veri tabanlarının ele geçirildiği, ele geçirilen bu verilerin iadesi karşılığında yüksek miktarlarda para talebinde bulunulduğunu anlatan Doğan, "Böyle bir mağduriyetin yaşanmaması için firmaların veri tabanlarının bulunduğu bilgisayarların sık sık yedeklemelerinin yapılması ve gerekli olan güvenlik önlemlerinin alınması (firewall, antivirüs, işletim sistemi ve diğer programların lisanslı olarak kullanılması) önem arz etmektedir. Belirtilen dolandırıcılık ve benzeri olaylar ile karşılaşılması durumunda, '155 polis imdat' telefonuna bilgi vermeleri veya Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne müracaat etmeleri gerekmektedir" diye konuştu. - ÇORUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çorum Polisinden İhracatçı Firmalara Önemli Uyarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement