Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika
Son Dakika Logo

Davutoğlu Canlı Yayında

19.10.2015 15:15

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Ne zaman gerekli olursa ve askeri planlamalar neyi gerektiriyorsa bu konuda DAEŞ'e karşı en etkin müdahaleler içinde yer alıyoruz" dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Ne zaman gerekli olursa ve askeri planlamalar neyi gerektiriyorsa bu konuda DAEŞ'e karşı en etkin müdahaleler içinde yer alıyoruz" dedi.

Davutoğlu, A Haber'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları cevapladı.

"DAEŞ'e karşı ABD kuvvetleri ile etkin şekilde operasyonlara katılıyor muyuz, katılmıyor muyuz? DAEŞ hedeflerini vuruyor muyuz, vurmuyor muyuz?" sorusu üzerine Davutoğlu, Türkiye'nin, koalisyonla birlikte, 20 Temmuz saldırısından sonra Amerikalılarla yapılan görüşmelerde olumlu sonuca ulaştığını söyledi.

Türkiye'nin, DAEŞ'e karşı olan bütün operasyonlara Suriye'de katıldığını belirten Davutoğlu, bunun koalisyon uçaklarının birlikte yürüttüğü görevler olduğunu aktardı.

Başbakan Davutoğlu, "Suruç saldırısından sonra biz kendi milli olarak bir operasyon yaptık birkaç gün süren. Ondan sonra koalisyon içerisinde operasyonlar devam etti. Ankara saldırısından sonra da devam ediyor. Bu askeri gereklilikleri içinde koalisyonun verdiği kararlar sonucunda ortaya çıkan operasyonlar. An itibarıyla şu anda anlamına gelmez. Ne zaman gerekli olursa ve askeri planlamalar neyi gerektiriyorsa bu konuda DAEŞ'e karşı en etkin müdahaleler içinde yer alıyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye- İzlanda maçı öncesinde saygı duruşu sırasında yaşananlara ilişkin düşünceleri sorulan Davutoğlu, burada Konya ve Konyalı hemşehrilerine haksızlık yapıldığını dile getirdi.

Bunu, olayın arka planını bilmeden muhalefet liderlerinin kullanmaya kalktığını anlatan Davutoğlu, Konyaspor taraftarları adına açıklamaların yapıldığını anlattı.

"Acıyı paylaşmak anlamında herkesten daha çok Konyalılar hassastır"

Siyasi aidiyeti AK Parti ile ilgili olmayan 50-100 kişilik çok küçük bir grubun, saygı duruşu esnasında slogan atmaya başladığını ifade eden Davutoğlu, "Bunun üzerine o sloganları bastırmak ve saygı duruşu; stadyumlarda usulde böyle bir şey. Bir sloganı veya istenmeyen bir şeyi durdurmak için o sloganlara dönük olarak bir ıslıklama oluyor, sonra da  sükunet sağlanıyor" dedi.

Konyaspor taraftarları ve Konyalılar adına da bu konuda yeterli açıklamaların yapıldığını anımsatan Davutoğlu, "Saygı duruşunda acıyı paylaşmak anlamında herkesten daha çok Konyalılar hassastır ve burada kesinlikle saygı duruşunu protesto anlamında bir ıslıklama yoktur. Slogan atmaya kalkışan bir gruba dönük olarak, o sloganı bastırıp, saygı duruşuna süratle geçilmesini temin etmek için stadyumlarda yaygın şekilde, bu şekilde yapıldığını arkadaşlar söylediler, yapılan bir  uygulama. Yoksa Konya'da bu konuda vefat edenlere saygı anlamında Konya'nın, Konyalıların ne kadar hassas olduğunu herkes bilir" değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu ile görüşme

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Söylediklerini açıklarsam çok zor durumda kalır" şeklindeki sözleri hatırlatılarak, "Polemik konusu olan gizli şeyler Ankara saldırısıyla mı alakalıydı ve siz bu konuşulanları kendiniz açıklamayı düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine Davutoğlu, bunun Kılıçdaroğlu'na sorulmasını istedi.

O görüşmede, Kılıçdaroğlu'nun, böyle bir şeyi söylemesini gerektirecek bir konu geçmediğini ifade eden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Beni zor durumda bırakacak boyutta gizli bir konu geçmedi. Ancak İstihbarat Daire Başkanı'nın ve bizim verdiğimiz istihbarat bilgileriyle ilgili olarak 'Bunlar burada kalsın şu anda soruşturma sürüyor' denildi. Burada iki ihtimal var. ya Sayın Kılıçdaroğlu, bu tür soruşturma unsuru olan bilgilerle ilgili bunu söyledi. O zaman bir daha ki toplantı ya da görüşmede, yürüyen soruşturma veya operasyonlarla ilgili bir daha bilgi paylaşmamak gerekiyor bunu kastediyorsa. Yok eğer başka bir şey kastediyorsa, beni zorda bırakacak bir şey varsa, çıksın açıklasın. Bundan hiç gocunmam. Hiç bir şekilde gocunmam. Kapalı kapılar ardında veya önünde ne söylediğimi ölçerek, tartarak söylerim. 78 milyonun önünde konuşurmuş gibi söylerim. Eğer birisi bir şey açıklıyorsa ben mahcup olmam, onlar mahcup olur. İki sebeple mahcup olurlar. O tür konuşmaların beni zora sokacak konuşmalar olmadığını halkımız da görür. İkincisi de bir daha hiçbir devlet adamı, hiçbir siyasi onlara güvenip de herhangi bir şey paylaşmaz. Burada kaybeden ben olmam. Bu Sayın Bahçeli için de Sayın Kılıçdaroğlu için de. Bu nasıl bir devlet ahlakı. Hadi diyelim ki ben onlara çok mahrem, beni zora sokacak bir şey paylaştım. Yok ya böyle bir şey kesinlikle yok. Hadi güvenerek bir husus paylaştım. Bunu örtülü bir şekilde kamuoyuna söylemek hangi ahlaka sığar. Sır diye bir şeyi barındırmayan bir siyasi ahlak, bir devlet adamı kültürü olabilir mi?"

"13 yıl içinde bir çok devlet sırrına vakıf oldum"

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, 13 yıl içinde bir çok devlet sırrına vakıf olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Teorik analiz yazmayı severim ama düzenli tutamıyorum. Bazen 'yazayım şunları' sonra duruyorum. 'Bunlar devlet arşivlerinde yer alması gereken, sonraki nesle oradan intikal etmesi gereken şeyler. Benim bakışımla doğru olmaz' diye ondan bile imtina ediyorum. Devlet belli ölçülerle de bu anlamda mahremiyete özen göstermekle bir siyasi temele oturabilir. Ama varsa ellerinde bir şey söylüyorum. Utanacak hayatta hiç bir şey yapmadım veya çekineceğim hiç bir söz söylemedim. Ben bundan eminsem kim ne söylerse söylesin çıksınlar açıklasınlar 'Şunları söyledi Davutoğlu.' Şimdi zor durumda kalacak diye açıklasınlar ama bilsinler ki onlar kaybeder. Şimdiye kadar şantaj üzerinden kısa dönemde belki bir puslu hava oluşturanlar olmuştur ama şantaj üzerinden siyaset alanında hiç kimse bir şey kazanmamıştır."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika


Advertisement