Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Demokratikleşme Paketiyle normalleşen Türkiye'de geçmişte öteki ilan edilen kesimlerin daha da beri ki olduğunu belirterek, "Devlet ile millet kaynaşmasına doğru önemli adımlar atıldı" dedi.
Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konfederasyon olarak kamuda başörtüsünün serbest olması için 12 milyon 300 bin imza topladıklarını ve sivil itaatsizlik eylemleriyle söz konusu yasağı fiilen ortadan kaldırdıklarını anımsatarak, açıklanan paket sayesinde kamuda başörtüsü sorununun hukuki olarak da çözüleceğini söyledi.
İlkokullardaki öğrenci andının kaldırılacak olmasının da ilgi alanlarına giren ve memnuniyet duydukları diğer bir madde olduğunu ifade eden Gündoğdu, "Eğitimin bir şekil verme, bir hizaya getirme aracı olarak kullanılmasının doğru olup olmadığını bizler çok defa sorguladık. Andımızın kalkıyor olması, artık çocukların onlara bir şey dayatarak ve empoze ederek ya da farklı etnisiteden olan çocuklara 'Türküm, doğruyum, çalışkanım' dedirterek eğitimin pedagojik içeriğiyle örtüşmeyen tek tipçi anlayışta sona ermiş oluyor" dedi.
Açıklanan paketle Türkiye'nin ileri demokrasi için adımları attığını, daha önce devletin milleti anlayışının kendi gayretlerinin de etkisiyle milletin devletine dönüşmeye başladığını belirten Gündoğdu, "Bu paketle normalleşen Türkiye'de geçmişte öteki ilan edilen kesimler daha da beri ki oldu. Devlet ile millet kaynaşmasına doğru önemli adımların atıldı" diye konuştu.
-"Reform düzeyinde atılım gibi göstermek doğru değil"
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen de paketin toplumun ihtiyaçlarından ziyade, mevcut siyasal süreçte bağlı olarak hükümetin ihtiyaçlarının öne çıktığı bir içeriğe sahip olduğunu söyledi.
Siyasi partilerde "eş başkanlık" sistemi ile 'W', 'Q' ve 'X' harflerinin kullanılması gibi pakette yer alan birçok maddenin günlük hayatta uygulanmakta olduğuna dikkati çeken Özgen, "Bunu bir demokrasi paketi içerisinde bir reform düzeyinde atılım gibi göstermek doğru değildir. Burada önemli olan devam eden 'Çözüm Süreci'ni devam ettirecek, nihai sonuca götürecek demokratikleşmeye ihtiyaç var. Bunlar olmadığı zaman bu barış sürecinin pozitif barışa evrilerek, nihai hale gelmeyeceğini düşünüyorum" dedi.
Kamuda kılık-kıyafeti düzenleyen yönetmelikte sadece başörtüsünün serbest olmasını sağlayacak düzenlemenin yapılmamasını yönetmeliğin tamamen kaldırılması gerektiğini savunan Özgen, öğrenci andının kaldırılacak olmasının ise memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.
-"Sivil bir anayasa ile taçlanmasını bekliyoruz"
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ise paketin demokratikleşme sürecinin devam etmesi ve demokratikleşme yolundaki kararlılığın gösterilmesi açısından önemli bir adım olduğunu söyledi.
Paketle açıklanan yasal düzenleme gerektiren reformların, TBMM sürecinde tartışılarak şekilleneceğini ifade eden Arslan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Demokratikleşme paketi, Türkiye'nin yolunun demokrasi yolu olduğunun teyididir. HAK-İŞ olarak, Türkiye'nin demokrasi başta olmak üzere hayata dair her alanda yeni ve çağdaş standartlara kavuşması en büyük talebimizdir. Türkiye'nin birikimleriyle bu dönüşümü gerçekleştireceğine, reform çalışmalarını kesintisiz sürdüreceğine inanıyor, bu çalışmaların yeni ve sivil bir anayasa ile taçlanmasını bekliyoruz."
-"Hakim-savcıların istisna tutulmasının mantığını anlamıyoruz"
Eğitim Bir Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer de pakette yer alan yasal idari düzenlemelere konu edilecek hususları takdirle karşılamakla birlikte, bazı unsurların yetersiz olduğu kanaatinde olduklarını söyledi.
Paketle açıklanan düzenlemelerin son derece olumlu ve önemli olduğunu, temel hak ve hürriyetleri genişletici mahiyette her türlü adımı alkışlayarak gerekli desteği sağlayacaklarını ifade eden Özer, şunları söyledi:
"Ancak haklı bir kısım beklentilerimizin karşılanmadığını da üzülerek dile getirmeyi ve bu hususlarda da bir düzenleme yapılması irade ve niyetini görmek istediğimizi eklemeyi bir borç biliyoruz. Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 5'inci Maddesi'nde kadın kamu çalışanları için getirilen kısıtlamaların kaldırılacağını ifade etmiştir. Erkek kamu çalışanları yönünden kamu hizmetinin sunumunda kişinin kendisinin belirleyeceği kılık-kıyafeti seçme özgürlüğünü sağlayacak bir düzenleme öngörülmemesi bir eksikliktir."
Özer, başörtüsü serbestisinde emniyet, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile hakim-savcıların istisna tutulmasının mantığını ve gerekçesini anlamakta zorlandıklarını kaydetti. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Demokratikleşme Paketi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?