Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından düzenlenen "Depremde Hayat Kurtaran Mobilyalar Tasarım Yarışması"nda dereceye giren 16 proje sergilendi.
Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki serginin açılışında konuşan KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Marmara Depremi'nde 9 saat göçük altında kaldığı için deprem konusunda çok hassas olduğunu söyledi.
İnsanları depremin değil binaların öldürdüğüne dikkati çeken Hülagü, "Deprem anındaki en önemli detaylardan biri göçme sırasında ezilmeyi önleyecek üçgen sistemlerin olması. Eğer insanlar bu üçgen alan içerisinde olursa yaşam şansı yakalıyor. Burada sergilenen eserler de bu amaçla hazırlanan tasarımları içeriyor" diye konuştu.
Hülagü, 2009 Endonezya Depremi sırasında Japonya'da olduğunu dile getirerek, "Depreme hastanede yakalandık ama insanlar hiç panik yapmadı çünkü tüm tedbirler alınmış. Deprem sonrasında bizde de inşaat tekniklerinde önemli değişiklikler yapıldı. Bir de kontrolsüz kat yapımı vardı onlara da sınırlama geldi. Türkiye'de deprem bilinci oluştu" ifadelerini kullandı.
"Mobilyaların depreme göre tasarlanması gerekiyor"
KOÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan ise Marmara Depremi sonrasında yapılan araştırmaların daha çok jeoloji ve bina strüktürü (yapısı) üzerine yoğunlaştığını fakat bazı çalışmalarda ölümlerin daha çok bina içerisindeki mobilyaların devinimlerinden kaynaklandığının ortaya çıktığını belirtti.
Bu durumun mobilya tasarımında bazı aksaklıklar bulunduğu ve depremi düşünerek tasarım yapılmadığının göstergesi olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Depremde can kayıplarını minimuma indirmek için bina içerisinde kullandığımız mobilyaların depreme göre tasarlanması gerekiyor. Böylece, can kayıplarını da minimuma indirmek mümkün olabilir. Düzenlediğimiz yarışmayla bir deprem ülkesi olan Türkiye'de mobilya tasarımına farklı bir bakış açısı getirmeyi ve mobilya sektörüne katkı sağlamayı amaçladık."
Erdoğan, yarışmaya Türkiye genelinden profesyonellerin katılım sağladığına işaret ederek, 3 aşamada değerlendirilen 41 proje arasından dereceye girenleri açıkladı.
Buna göre Ecem Aksoy'un "Kilit Yatak" çalışması birinci, Kemal Yıldırım'ın "Yaşam Yatağı" tasarımı ikinci, Ertan Güven'in "Hayat Kurtaran Yatak Ünitesi" projesi de üçüncü oldu.
Toplam 16 projenin yer aldığı sergi, 11 Mart Cuma akşamına kadar açık olacak.
Son Dakika › Güncel › Depremde Hayat Kurtaran Mobilyalar' Sergisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?