Derleme Gün İçinde Geçilen "Bakanlar İcraatlarını Değerlendirdi" Başlıklı Haberlerimizi Derleyerek... - Son Dakika
Güncel

Derleme Gün İçinde Geçilen "Bakanlar İcraatlarını Değerlendirdi" Başlıklı Haberlerimizi Derleyerek...

AK Parti hükümetlerinin bakanları, görevleri süresince gerçekleştirdikleri önemli icraatları ve öne çıkan hizmetleri değerlendirdi.

05.06.2015 16:20

AK Parti hükümetlerinin bakanları, görevleri süresince gerçekleştirdikleri önemli icraatları ve öne çıkan hizmetleri değerlendirdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ar-Ge, yüksek teknoloji ve yerli üretime önem verdiklerini ve bu alanda çeşitli teşviklerle yatırımları desteklediklerini, Bilişim Vadisi, yerli otomobil ve yerli uydu projelerinin Türkiye'yi 2023 hedeflerine taşıyacak önemli projeler olduğunu belirtti.

Bakan Işık, Gebze'de geçtiğimiz haftalarda temeli atılan, 1,25 milyon metrekaresi Ar-Ge ofis alanı, 3 milyon metrekarelik alana yayılan, çevresinde en büyük 500 sanayi şirketinden 87'sinin bulunduğu, 37 OSB, 14 üniversite, TÜBİTAK ve TSE gibi kurumların yer aldığı Türkiye'nin bilişim üssü Bilişim Vadisinin altyapı çalışmalarının tamamlanmasından sonra üst yapı inşaatı sürecinin başladığını söyledi.

Bilişim teknolojilerine dayalı üretim yapmak isteyen tüm Ar-Ge firmalarının yer alacağı bu vadinin, kuluçka merkezleri, uluslararası yenilik ve teknoloji transfer ofisleri ve prototip atölyeleri (Fab-Lab) ile bir cazibe merkezi haline geleceğini dile getiren Işık, şöyle devam etti:

"Bölge, 3,5 saatlik bir uçuş mesafesi ile 25 trilyon dolar büyüklüğünde bir pazar hacmi ve 1,5 milyarlık bir nüfusa ulaşılabilmektedir. Lojistik açıdan etrafındaki havaalanları, hızlı tren, otoyol bağlantıları ve Körfez Geçişi ile önemli bir hinterlanda sahiptir. Türkiye'nin en büyük üretim havzası olan Kocaeli'nde yer alan Bilişim Vadisi; start-up yada spinn-off firmaları ile yeni iş modelleri ortaya çıkaracak, iş melekleri ve risk sermayesi gibi girişimcilik ve inovasyona yönelik finansal araçların ülkemizde yaygınlaşmasına katkı sunacaktır. Dünyanın her yerinden teknolojiye yön veren firmalar, bilim insanları ve yenilikçi fikirler Bilişim Vadisinde bir araya gelerek Türkiye'yi inovasyon da marka ülkelerden biri olmasını sağlayacak."

Türkiye'yi önümüzdeki 20 yıl içerisinde yüksek teknolojili ürün üreten ülkelerinden biri olmasını sağlayacak "Yerli Elektrikli Araç Geliştirilmesi Projesi" nin ilk adımının atıldığını kaydeden Işık, daha verimli ve çevreci bir teknolojiye sahip olan otomobilin halkın kullanımına sunacaklarını söyledi.

Projenin TÜBİTAK liderliğinde yapıldığını, yerli elektrikli aracın tasarımı, geliştirilmesi, üretim altyapısının Türkiye'de kurulması, tedarik zinciri ve satış sonrası hizmet ağının oluşturulmasının sağlanacağını ifade eden Işık, "Ağustos 2015'te ilk prototip aracımız gelecek olup, ilk test filosu ise 2016 yılında geliştirilecektir. En güçlü sektörlerimizden olan otomotiv sektörümüz böylece stratejik bir konuma erişecektir. 2020 yılında seri üretime geçmesini planladığımız projede, modern, yüksek performanslı ve yüksek güvenlik seviyesine sahip bir araç üretilecektir" bilgisini verdi.

Işık, "Teknolojiyi sadece tüketen değil aynı zamanda yüksek teknolojiyi üreten, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında önemli sıçrama yapan ve otomobil alanında yerli markamızı Türkiye'de ve dünyada yollarla buluşturan bir ülke olmak için çalışıyoruz" dedi.

Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu GÖKTÜRK-2'yi, TÜBİTAK UZAY ve TUSAŞ iş ortaklığı ile yüksek yerlilik oranıyla ürettiklerini anımsatan Bakan Işık, Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu olan RASAT'ın, yüksek çözünürlüklü optik görüntüleme sistemine ve Türk mühendislerce tasarlanıp geliştirilen yeni modüllere sahip olduğuna dikkati çekti. "Bu dev iki proje ile kazandığımız tecrübe ve birikim ile şimdi de tamamen milli imkanlarla gerçekleştirilecek ilk haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'yı yapıyoruz. Aralık ayında başlatılan ve 60 aylık süre sonunda yani 2020 yılında fırlatılacak olan TÜRKSAT 6A uydusu, TÜBİTAK UZAY önderliğinde, TUSAŞ, ASELSAN, C2TECH ve diğer yerli sanayi kuruluşlarımız ve üniversitelerimiz yapılacak" şeklinde konuştu.

Işık, yeni Türkiye'nin üretim hacmi ve kalitesinde hızla ilerlemesi için ülke genelinde yeni üretim bölgeleri oluşturduklarını, 4 yeni büyük üretim bölgesi oluşturma çalışmalarının hızla ilerlediğini vurguladı.

"Kredi Yurtlar Kurumunun yapısı ve kapasitesi artırıldı"

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatları doğrultusunda Türkiye'de birçok yatırım gerçekleştirdiklerini belirtti.

Kılıç, bakanlık olarak en önemli icraatları hakkında şu bilgileri verdi:

"En önemli, en başta gelen icraatımızın yurtlarla alakalı olan Kredi Yurtlar Kurumunun yapısının ve kapasitesinin artırılmasıyla ilgili yaptığımız çalışmalar olduğuna inanıyorum. Çünkü bu, aynı zamanda gelecek anlamında da üniversite öğrencilerimizin daha iyi ve rahat şartlar altında barınabilmelerini, orada eğitimlerini sürdürebilmek için onlara bu imkanı verebilmelerini sağlayacak."

Sportif anlamda da yatırımlar yaptıklarını vurgulayan Kılıç, "Spor yatırımlarımız açısında da altyapı yatırımlarımızın ve aynı zamanda hayata geçirdiğimiz bazı sportif anlamda geleceğe yönelik olarak yapacağımız tarama çalışmalarının çok önemli olduğunu düşünüyorum"  diye konuştu.

"Türkiye'deki kötü yapı stokunu hızla bitirecek hamle çalışması yapıyoruz"

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, bakanlık olarak depolama, katı atık, atık su tesisleri projelerini tamamlayarak, yeni projelerle 2023 hedeflerine doğru ilerleyeceklerini bildirdi.

Türkiye'nin "dünya ile boy ölçüşecek" bir konuma geldiğini ifade eden Güllüce, "Şehirlerin ruhunu göze alan bir kentsel dönüşüm çalışması kapsamında çalışmalar var. Kentsel dönüşümü hızlandıran, çoğaltan, teşvik eden yapıya doğru gidiyoruz. 129 belediyeye yetki vermiş durumdayız ve patır patır diğerleri de geliyor. Talepler doğrultusunda bunları artırmayı düşünüyoruz. Kentsel dönüşüm Türkiye'de milyarlarca dolarlık bir projedir, katrilyonluk rakamlarla ifade edilen bir projedir. Türkiye'deki kötü yapı stokunu hızla bitirecek hamle çalışması yapıyoruz. Yeni dönemde, yeni Türkiye'yi, yeni projelerle 2023'e hazırlayacağız" değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'ye gelen tüm eşya X-Ray taramasından geçirilecek"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, göreve geldikten sonra gümrük ile iç ticaret işlemleriyle ilgilendiklerini, gümrükle ilgili olarak çok ciddi kararlar aldıklarını kaydetti.

Amaçlarının hızlı bir gümrük hizmetinin verilmesi olduğunu vurgulayan Canikli, "İlk amacımız, en konforlu şekilde insanların bekletilmeden, olabilecek en etkili ve hızlı bir şekilde teknolojinin tüm imkanları kullanılarak bu işlemlerin sonuçlandırılması. İkinci amacımız da gümrüklerdeki tüm eşya ve insan geçişinin güvenli gerçekleştirilmesi. Yani kurallara uygun şekilde gerçekleştirilmesi" dedi.

Petrolden gıdaya ürünün özelliğine, vergi yüküne ve kaçakçılık yöntemlerine göre gümrüklerde özel tedbirleri hayata geçirdiklerini aktaran Canikli, gemilerle Türkiye'ye gelen işlenmiş akaryakıtın Türkiye'ye ithalinde hem vergileme hem de ölçme rejimini değiştirdiklerini, bir gramlık kaçak bile meydana gelmeyeceğini vurguladı.

Uyuşturucu geçişinin engellenmesine yönelik de önemli adımlar attıklarını aktaran ve en önemli projelerinin eşyanın taranmasını sağlayacak sistem üzerinde çalıştıklarına işaret eden Canikli, "İnsanların da aynı şekilde taramadan geçilmesini sağlayacak X-Ray cihazı yerleştirmek. Sadece kara kapıları değil, deniz ve hava kapıları dahil giren tüm eşya hangi formatta gelirse gelsin Türkiye'ye gelen tüm eşya X-Ray taramasından geçirilecek. Bu çok önemli bir proje. Böyle bir projeyi dünyada uygulayan hiçbir ülke yok. Biz bütün hazırlıklarını teknik olarak yaptık. 2016 sonu itibariyle projenin tamamlanmasını hedefliyoruz" görüşünü aktardı.

Bakan Canikli, Türkiye'nin gelişmiş ülkelere nazaran tüketicinin korunmasına yönelik kurallarla yeni tanışan bir ülke olduğunu, buna yönelik 2012 yılında çıkan kanundan sonra tüketicinin korunmasına yönelik çalışmalar yapıldığını ikincil mevzuatı tamamladıklarını söyledi. Onu da yakında göndereceklerini belirten Canikli, "Herhangi bir alanda tüketici alışveriş yaparken, tüketicinin mağdur edilmesini, aldatılmasını önleyecek reklamlar, etiket zorunluluğu dahil olmak üzere, tüketim ve eşyanın içeriği olan unsurların tüketiciye bilgilendirmesi de dahil olmak üzere bütün alanlarda her türlü tedbir aldık ve yoğun bir şekilde uyguluyoruz" dedi.

Canikli, ayakkabıdan oyuncaklara, mamalara kadar şu anda piyasada satılan ürünlerde uygunsuz olarak nitelendirebilecekleri, kurallara uygun olarak üretilmeyen, uygun özellikleri taşımayan, sağlığa zararlı ürün olma özelliği taşıyan ürün oranının çok aşağı seviyelere çekildiğini bildirdi.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Derleme Gün İçinde Geçilen 'Bakanlar İcraatlarını Değerlendirdi' Başlıklı Haberlerimizi Derleyerek... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement