Dha Yurt  Bülteni-13 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt  Bülteni-13

Dha Yurt  Bülteni-13

1)BAKAN EROĞLU: DERE ISLAH ÇALIŞMASI HOPA'YI KURTARDIORMAN ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Artvin'in Hopa İlçesi'nde yapılan dere ıslah çalışmalarının, felaketi önlediğini açıkladı.

04.06.2017 19:41

1)BAKAN EROĞLU: DERE ISLAH ÇALIŞMASI HOPA'YI KURTARDI

ORMAN ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Artvin'in Hopa İlçesi'nde yapılan dere ıslah çalışmalarının, felaketi önlediğini açıkladı. İlçede önceki yıl aşırı yağışlar nedeniyle yaşanan ve 11 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olayı hatırlatan Bakan Eroğlu, "Allah'a şükür derede yaptığımız ıslah Hopa'yı kurtardı" dedi.

Artvin Valiliği'nde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Veysel Eroğlu, bölgede 54 bin 384 dekar arazide 2 milyon 450 bin fidanı toprakla buluşturacaklarını kaydetti. Hopa'da önceki yıl yaşanan taşkınların heyelanlardan kaynaklandığını belirten Bakan Eroğlu, "Yaşananları yerinde gördüm. Toprak kaymasından kaynaklanan taşkınlar oluştu. Derelerde herhangi gibi bir problem olmadı. Şimdi suyu üst havzalarda tutmak için bir çalışma başlattık. Özelikle ağaçlandırma ile heyelanları önleyecek bir çalışma içine girdik. Hopa'da yaptık ve ciddi bir sonuç aldık. Toprağı ve yağmuru tutacak bir çalışma içine girdik. Hopa'da yaptığımız dere ıslahı olmasa çok daha büyük felaket olacaktı. Gittim ve gördüm. Allah'a şükür derede yaptığımız ıslah Hopa'yı kurtardı. Heyelan yukarda zemin suyuyla buluşunca toprak kaydı, kayan toprak da bir evin üzerine geldi ve oradaki insanların hayatına mal oldu" diye konuştu.

Hopa İlçesi'nde geçen yıl 23 Ağustos'ta aşırı yağmur sonrasında dereler taşmış, bazı evler kayan toprak kütlelerinin altında kalmıştı. Olayda 8 kişi ölmüş 3 kişi ise kaybolmuştu.

Görüntü Dökümü

----------------------

Bakan Eroğlu'nun açıklamaları

Haber-Kamera: Adem GÜNGÖR  ARTVİN/ DHA

============================================================

2)SINIRDAKİ ABD BAYRAKLARI İLE PYD/ YPG FLAMALARI YENİLENDİ

ŞANLIURFA'nın Akçakale İlçesi'ne komşu Suriye'nin terör örgütü PKK'nın bu ülkedeki kolu PYD denetimindeki Telabyad'da hava şartları nedeniyle yıpranınca indirilen ABD bayrakları ile PYD/YPG flamalarının yerine yenileri asıldı. Akçakale'nin karşısında bulunan PYD denetimindeki Telabyad'ın yüksek yerlerine, ABD bayrakları ile PYD ve örgütün silahlı kanadı YPG flamaları asılmıştı. İlçedeki hava şartları nedeniyle bayrak ve flamalar tahrip oldu. Yıpranan bazı bayrak ve flamalar tamamen, bazıları da kısmen yerinden söküldü. Türkiye'den de görülebilen ve karşısında dev Türk bayrağı dalgalanan bayrak ve flamalarının yerine yenilerinin çekildiği görüldü.

Görüntü Dökümü

-----------------------------

Sınır hattı

Askerler

ABD bayrakları

PYD/YPG flamaları

Genel ve detay görüntüler

(Haber-Kamera: Hadi KURT-ŞANLIURFA-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 191 MB

=================================================

3)GAZİANTEP'TE TÜFEKLİ KAVGA: 9 YARALI

GAZİANTEP'te iki grup arasında bilinmeyen nedenle çıkan kavgada kim tarafından ateşlendiği bilinmeyen pompalı tüfekten çıkan saçmalara hedef olan 9 kişi yaralandı.

Olay, akşam saatlerinde Türkmenler Mahallesi'nde meydana geldi. Salih Danış Caddesi7nde karşılayan iki grup arasında bilinmeyen nedenle başlayan tartışma, kısa sürede büyüyerek kavgaya dönüştü. Kavgada kim tarafından bilinmeyen pompalı tüfekten çıkan saçmalarla 9 kişi yaralandı. Yaralılar, ihbarla gelen sağlık görevlileri tarafından kentteki hastanelere götürüldü. Acil serviste tedaviye alınan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Olay yerinde inceleme yapıp boş kartuşlara el koyan polis, tüfeği ateşleyen kişinin kimliğinin belirlenerek yakalanması için çalışma başlattı.

Görüntü Dökümü

----------------------------------

Olay yeri

Polisin çalışması

Olay yerindeki boş kartuşlar

Hastane

Genel ve detay görüntüler

( Haber-Kamera: Ahmet ÖZER GAZİANTEP-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 63 MB

==================================================

4)KÖYLÜLERDEN TAŞ OCAĞI TEPKİSİ

İZMİR'in Ödemiş ilçesinin 6 kırsal mahallesinin ortak yaylası Ayvacık'ta açılmak istenen taşocağı köylüler ve çevreciler tarafından protesto edildi. Açılan taşocağının doğaya, ekili arazilerine ve su kaynaklarına zarar vereceğine dikkat çeken köylüler, yanlıştan dönülmesini istedi. Ödemiş'e 24 kilometre mesafedeki kırsal Ardıcak, Mursallı, Günlüce, Çağlayan, Dolaylar ve Çobanlar mahallerinin ortak yaylası olan Ayvacık'ta açılması düşünülen taşocağı tepkilere neden oldu. Taşocağı açılması planlanan Ayvacık Yaylası'nda, Ödemiş Küçük Menderes Havzası Koza Hareketi Derneği öncülüğünde toplanan yaklaşık 70 kadar çevreci ve köylü, "Suyuma, toprağıma, ormanıma dokunma" yazılı pankart açtı. Ödemiş Küçük Menderes Havzası Koza Hareketi Derneği Başkanı Selahattin Bağlı, bölgeye taşocağı açılması halinde yalanını yok olacağını çevredeki verimli tarım arazilerinin tozdan üretim yapılamaz hale gelip, su kaynaklarının değişeceğini ileri sürdü. Taşocağı kurulmak istenen bölgenin Ayvacık ile Subatan Yaylası arasında kalan bir bölge olduğuna dikkati çeken Bağlı, şunları söyledi:

"Bu arazide Ödemiş'in Salihli'nin hatta Ege Bölgesi'nin en iyi domatesi, patatesi, barbunyası, fasulyesi yetişmektedir. Ayrıca geçimini hayvancılıktan sağlayanlar tarafından bölgede silajlık mısır üretimi yapılmaktadır. Burada taş ocağı açılması konumunda, toz ve atıklardan dolayı bu ürünlerin tamanında kalite düşecek. bu da tarımsal arazilerin terkedilmesi demek oluyor. Öğrendiğimiz kadarıyla ilk etapta  24 hektarlık, ikinci etapta ise 75 hektarlık, bir alanda  taşocağı yapılmak istenmektedir. Her hektarda ortalama 100 ağaç olarak düşündüğümüzde, büyük bir ağaç katliamı da yaşanacak. Bu nedenle de endişeliyiz. bu nedenle yaylamıza taşocağı açılmasına karşıyız" dedi.

Dolaylar Mahallesi Muhtarı Fatih Kocamaner de yaylalarına taş ocağı açılacağını yeni öğrendiklerini belirtip, "Bölgede Subatan'da 2, Ayvacık'ta da 1 olmak üzere toplam 3 düdenimiz var. Burada bir taş ocağı çalışması halinde, bu su dengesi bozulacaktır. Bir taş ocağı yapılması halinde, yer altındaki dalgalanmadan dolayı düdenlerimiz  tıkanabilir.  Bölge ya da su altında kalabilir. Bir an önce yanlıştan dönülsün" dedi. Ardıcak Mahallesi Muhtarı Nihat Bardakçı da yaylarında taş ocağı istemediklerini söyledi. Ödemiş Küçük Menderes Havzası Çevre Gönüllüsü, Kuyumcu Mehmet Taşlı "Doğayı korumak  için çevreyi  temiz tutmak için,  mücadele ediyoruz. Bugün burada olmamızın nedeni, bu bölgede açılacak maden ocağının, burada yapılacak olan madencilik faaliyetinin doğaya, insanlara ve bu bölgeye zarar vereceğini düşünüyoruz. Ödemiş'e su deposu olarak görev yapan, Ayvacık,  Subatan ve Pıtrak düzeninde zarar görme ihtimali  var olduğuna inanıyoruz.  Ayrıca, bu yerin altında, 1500 metrekarelik Ege'nin en büyük mağarası olduğunu biliyoruz. O bakımdan, madenci arkadaşlarımızın bu konuyu bir kez daha gözden geçirmelerini diliyoruz" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

---------------------

-Taşocağı açılmak istenen Ayvacık Yaylası'ndan görüntü

-Köylüler ve çevrecilerin eşyleminden görüntü

Ödemiş Küçük Menderes Havzası Koza Hareketi Derneği Başkanı Selahattin Bağlı'nın açıklaması

-Dolaylar Mahallesi Muhtarı Fatih Kocamaner'in açıklaması

-Ardıcak Mahallesi Muhtarı Nihat Bardakçı'nın açıklaması

-Ödemiş Küçük Menderes Havzası Çevre Gönüllüsü Mehmet Taşlı'nın açıklaması

-Genel ve detay görüntüler

Yüksel BALCI/ ÖDEMİŞ (İzmir),

========================================================

5)DİYARBAKIR'IN KULP İLÇESİNE BAĞLI 10 KÖYDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

DİYARBAKIR Valiliği, Kulp ilçesi kırsalında bulunan 10 köyde bölücü terör örgütüne yönelik düzenlenecek operasyon nedeniyle, sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamada, Kulp ilçesi sınırlarında bulunan dağlık ve ormanlık alanda faaliyet yürüten, aralarında üst düzey örgüt yöneticilerinin de bulunduğu değerlendirilen bölücü terör örgütüne yönelik operasyon düzenleneceği belirtildi. Bölgede teröristler tarafından kullanıldığı değerlendirilen sığınak, barınak, depo alanlarını, uçaksavar mevziilerinin tahrip edilmesi ve teröristlerin etkisiz hale getirilmesi amaçlanan operasyon nedeniyle sokağa 10 köyde sokağa çıkma yasağı uygulanacağı belirtilen açıklamada, "Operasyon icra edilen bölgelerde halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması ve sivil vatandaşların zarar görmemesi amacıyla, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun ilgili maddeleri gereğince, Kulp İlçesine bağlı olan; Ağaçlı Köyü, Kaynakköy Köyü, Narlıca Köyü, Dolun Köyü, İslamköy Köyü, Akdoruk Köyü, Ağıllı Köyü, Aşşağı Elmalı Köyü, Çağlayan Köyü ve Karpuzlu Köyü'nde 4 Haziran 2017 günü saat 19.00'dan itibaren geçerli olmak üzere ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkmak yasaklanmıştır. Söz konusu yasağa uyulması, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği yönünden önem arz etmekte olup, yasağın bitim süresi ayrıca duyurulacaktır" denildi.

DHA-Genel - Türkiye-Diyarbakır/ Merkez - DİYARBAKIR,

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt  Bülteni-13 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement