Dha Yurt Bülteni 3 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni 3

SÜRE: 01'25" BOYUT: 157 mb===========================Önce lastikleri kontrol etti, sonra bisikleti çaldıKONYA'da bir apartmanın bahçesinde bulunan bisikleti, kilidini kesip çalan şüpheli, güvenlik kameralarına yansıdı.

13.10.2018 10:30

SÜRE: 01'25" BOYUT: 157 mb

===========================

Önce lastikleri kontrol etti, sonra bisikleti çaldı

KONYA'da bir apartmanın bahçesinde bulunan bisikleti, kilidini kesip çalan şüpheli, güvenlik kameralarına yansıdı. Şüphelinin çalmadan önce bisikletin lastiklerini kontrol etmesi ise dikkat çekti.

Olay, 8 Ekim Pazartesi günü saat 10.30 sıralarında merkez Karatay ilçesi İstiklal Mahallesi'nde meydana geldi. İddiaya göre, apartmanın bahçesine gelen kapüşonlu bir kişi, etrafı gözetledikten sonra bisiklet parkının olduğu yere yöneldi. Hırsız, parkta bulunan bisikletlerin lastiklerini kontrol etti, ardından yanında getirdiği kesici aletle bir çocuk bisikletinin kilidini kesti. Bisiklete binen hırsız, hızla olay yerinden kaçtı. Olay anı apartmanın güvenlik kameralarına yansıdı. Polis, şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

Görüntü dökümü:

-------------------------------

Hırsızlık anlarını gösteren güvenlik kamera görüntüleri

Haber-Kamera: Tolga YANIK KONYA DHA))

======================================

Uyuşturucu nedeniyle yarım bıraktıkları hayatlarına yeniden başladılar

ANTALYA'da bulunan Ayık Yaşamda Buluşalım Derneği (AYBUDER) üyelerinin uyuşturucu madde kullanımını, doğanın ortasındaki yerleşkede ilaçsız bırakması, bağımlılara örnek oluyor. Yönetim kurulu dahil herkesin eski madde bağımlısı olduğu AYBUDER'de gençler, yarıda bıraktıkları hayatlarına yeniden başlıyor.

Aldığı uyuşturucu madde nedeniyle kendinden geçen, trafik kazalarına karışan ya da çeşitli suçlarla anılan madde bağımlıları, Antalya'da AYBUDER'de sorunlarını aşmak için büyük gayret gösteriyor. 35 yıl her türlü uyuşturucu maddeyi kullanan Yavuz Tufan Koçak (59), ilaçsız da iyileşmenin mümkün olduğunu, 5 dönümlük alanda kurduğu 'Yavuz Baba'nın Çiftliği'nde gösterdi. Dernek yerleşkesindeki gençler, hikayeleriyle yüzlerce bağımlıya da örnek oluyor. Kapıları sürekli açık olan dernekte rehabilite olan gençler, istedikleri zaman dışarı çıkabiliyor.

HAYATA DAHA SIKI TUTUNDULAR

Madde kullanımını bırakmayı başaran gençler, hayata yeniden başlıyor. Yarıda kalan eğitimlerine tekrar başlayan gençlerden bazıları yaşadıklarını kitaba dökerken, bazıları çalmayı öğrendikleri müzik aletleriyle hayata sıkı sıkı tutunuyor. Sabah birlikte kahvaltı hazırlayan gençler, gün içerisinde yapacaklarını toplantıyla tartışıyor. Temizlik görevlisinin bulunmadığı dernekte yaşadıkları yeri temizleyen gençler, yerleşkedeki bahçede meyve ve sebze yetiştiriyor, evcil hayvan besliyor.

SÜREKLİ ARAYIŞ İÇİNDE

AYBUDER Başkan Yardımcısı ve eski madde bağımlısı Zeyid Üstün, 6 yıl önce kaldığı yurtta esrar kullanmaya başladığını söyledi. Askerden geldikten sonra eroin ile tanıştığını belirten Üstün, "Çok çabuk dibi boyladım. 1 yıl içinde insan içine çıkamayacak, sıfır noktasına geldim. Hep bir arayış içindeydim ama ne aradığımı ben de bilemiyordum. Kafamdaki sıkıntılardan kurtulmak için bir ortam arıyordum" dedi.

YARIDA KALAN EĞİTİMİNE BAŞLADI

Derneğe geldikten sonra probleminin sadece madde kullanmakla alakalı olmadığını anladığını belirten Zeyid Üstün, kendisiyle barışık olmadığı kanısına vardığını söyledi. Üstün, "İyileşme sürecinde normal bir kişi gibi toplumda kendimi nasıl var edebilirim diye çalışmalara başladım. Yarım kalan eğitimime devam etmeye başladım. Bağımlılıkta mantık aranmaz, sadece arayış vardır. Kişi mevcut gerçekliği beğenmiyor, kendine bir gerçeklik arayışına giriyor. Aile içi iletişim sıkıntısı, kendimi değerli hissetmemem, kendimle barışık olmamam gibi birçok neden madde kullanımında etkili oluyor. Sürekli maddenin ilk verdiği hissi arıyorsun, o etkiyi bulmak için de farklı maddeleri artan dozda kullanmaya başlıyorsun. Gitgide sürecin nereye gittiğinin farkına varmadan sona yaklaşıyorsun. Bu bir aile hastalığı, aileyi iyileşme sürecinin içine dahil etmezsek bağımlı ile yürüttüğümüz çalışmalar başarıya ulaşmıyor. Ailelerin olabildiğince bilinçli olması gerekiyor. Birey aile içerisinde varlığını oluşturamazsa gidip kendini dışarıda bu şekilde ifade etmeye çalışıyor" diye konuştu.

DERNEKTEKİ HERKES ESKİ BAĞIMLI

Derneğin yönetim kurulu dahil herkesin eski madde bağımlısı olduğunu dile getiren Üstün, "Burası klinik veya hastane değil, sıcak ve samimi bir ortam var. Biz burada ilaç kullanmıyoruz. Kilitli bir kapı ve güvenliğimiz yok. İstediğimiz zaman gelip istediğimiz zaman gidiyoruz. Bizimle burada kalan bağımlılar, göndermeye çalışsak da burada kalma ihtiyacı hissediyor. Yıllarca arayıp bulamadığı anlayışı burada bulabiliyor. Herkes kendisi gibi. Özgürce fikirlerini, sırlarını anlatabiliyor. En fazla karşılaştığı şey, 'Ben de bunu yaşadım' oluyor. Burada bitkiler yetiştiriyorum, saz çalmaya ve resim yapmaya başladım" dedi.

EROİN İÇİN YATTIĞI HASTANEDE KOKAİN KULLANDI

Muhammed Fatih Yüzügüler (27), dindar bir ailenin çocuğu olduğunu söyledi. Ailesinin kendisini eğitim için yarış atı gibi koşturduğunu dile getiren Yüzügüler, "Sürekli başarılı olmam bekleniyordu ve okul derslerim çok iyiydi. LGS'de boşluğa düştüm, önce bali kullandım, sonra esrar. Kendimi kontrol edebileceğimi düşündüm. Lisede hayatıma bonzai girdi. Üniversite döneminde eroinle tanıştım. Yaklaşık 7 yıl kullandım. Evlenirsem, güzel bir iş hayatım olursa düzeleceğimi düşündüm. Ailemden maddi beklentim yoktu. Ailem, 8 sene sonra madde kullandığımı öğrendi. AMATEM'de tedavi gördüm. Eroin için hastanede yattım ama hastane içinde kokain kullandığım için atıldım. Şehir değiştirdim tedavi için, yine olmadı" diye konuştu.

EŞİYLE KİTAP YAZIYOR

Evli olduğunu belirten Yüzügüler, eşiyle kaçarak evlendiklerini söyledi. Eşinin kendisiyle madde kullanmaya başladığını anlatan Yüzügüler, konuşmasını şöyle sürdürdü:

" Van'daki evimizi sattık. Madde kullanmadan hayatta kalamayacağımı düşünüyordum. Bununla öleceğimi düşünüyordum. Derneğe başvurdum. Dernekte herkes benim gibiydi. Hiç kimse beni yargılamadı. Her biri bana umut ışığı oldu. Uyuşturucu kullanmadan bir hayat yaşayabileceğime inandım. İki senedir kullanmıyorum. Hayatımın dönüm noktası bu dernek oldu. Makine mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Kitap yazmaya başladım. Eşimle geçmişte yaşadıklarımızı yazıyoruz. Maddeden kurtulduktan sonra neler yaşadığımızı kaleme aldık. Madde bağımlılığından 3-5 gün hastanede yatarak kurtulmak mümkün değil."

EVLİLİK HAYATI YENİDEN BAŞLADI

Muhammed Fatih Yüzügüler'in eşi hemşirelik öğrencisi Ayşenur Yüzügüler (24) de dernek çatısı altındaki eski bağımlılardan. Evlenmeden önce alkol bağımlısı olduğunu aktaran Ayşenur Yüzügüler, üniversiteye başladıktan sonra eroinle tanıştığını söyledi. Yüzügüler, "Başlamamın birçok nedeni var. Küçüklükten gelen travmalar vardı. Ailenin aşırı sevgi göstermesi, şımarık yetişmek gibi birçok neden var. 4 yıl kullandım, Fatih ile evlendim. Dernekle tanışıp maddeden uzaklaştıktan sonra evlilik hayatımız adeta yeni başladı" dedi.

AİLEDE KENDİSİNİ 'VAR' HİSSEDEMEYİNCE

İyileşmekte olan madde bağımlısı Bahadır Kıcalı (19) da anne ve babasının küçük yaşta ayrıldığını söyledi. Aile içinde düzgün bir iletişim olmadığını dile getiren Kıcalı, kendini ailesinde var hissetmediğini kaydetti. Kıcalı, "Dışarıda madde aldığımda başka insanların beni önemsemesi çok hoşuma gitti. 'Bir kereden bir şey olmaz' dedim. Kendimi var hissetim. 'Bahadır şunu yaptı' demeleri hoşuma gidiyordu. Bonzai ile başladım. Anneme babamda, babama annemde kalıyorum diyordum ama dışarıda yaşadım. Hırsızlık yapmaya başladım. Bağımlılığın grip gibi geçeceğini düşündüm. Birçok tedavi gördüm ama sonuç hiç değişmedi. Maddeyi kullandığımda anlık mutlu oluyordum. Parkta yatarken yağmur yağmaması için dua ettim, dilendim, hırsızlık yaptım. Çaresiz kaldığımda ailemin tavsiyesiyle buraya geldim. İçeri girdiğimde herkes bana sarıldı. İlk 3 gün hiç uyumadan başımda durdular. 2 senedir bu dernek sayesinde temiz kaldım. Hayvan sorumluluğum var, kanatlı hayvanlara bakıyorum. Köpeğe bakıyorum. Madde kullanırken kendimi zorla attırdığım okula yeniden başladım" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------

Merkezdan görüntü

Merkezden kalan bağımlılardan detay

Röp. Yavuz Tufan Koçak

Röp: Zeyid Üstün,

Röp. Ayşenur Yüzügüler

Röp: Bahadır Kıcalı

Haber: Hasan DEMİRBAŞ- Kamera: Emrah GÜL/ANTALYA-DHA) - Zonguldak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni 3 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement