Diyarbakır 15 Yılda Yaklaşık 500 Kişinin Yürümesini Sağlayan Merkez Kapatıldı Hd - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır 15 Yılda Yaklaşık 500 Kişinin Yürümesini Sağlayan Merkez Kapatıldı Hd

Diyarbakır'da, 2001 yılında Dicle Üniversitesinde Amerikan 'Barış İçin Doktorlar Vakfı'nın desteğiyle kurulan ve 15 yılda mayın, trafik kazaları ile deprem kurbanı yaklaşık 500 kişinin yürümesini sağlayan Dicle Üniversitesi Ortez-Protez Uygulama Merkezi kapatıldı.

14.08.2018 10:52

Diyarbakır'da, 2001 yılında Dicle Üniversitesinde Amerikan 'Barış İçin Doktorlar Vakfı'nın desteğiyle kurulan ve 15 yılda mayın, trafik kazaları ile deprem kurbanı yaklaşık 500 kişinin yürümesini sağlayan Dicle Üniversitesi Ortez-Protez Uygulama Merkezi kapatıldı. Merkezin açılması nedeniyle Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde Ortopedik Protez ve Ortez Bölümü de açılmasına rağmen, Üniversite yönetiminin Sosyal Güvenlik Kurumu ile biten sözleşmenin yenilenmemesi nedeniyle kapatıldığı belirtildi. Hastane Başhekimi Prof.Dr. Ali Kemal Kadiroğlu, merkezin işlevini yitirdiğini ve mevcut aletlerin demode olduğunu söyleyerek, eski yönetimin SGK ile sözleşmeyi yenilemedeğini söyledi.

2001 AÇILDI, KAZA VE MAYIN KURBANI 500 KİŞİNİN YÜRÜMESİNİ SAĞLADI

Dicle Üniversitesi Ortez-Protez Uygulama Merkezi, 2001 yılında Amerikan 'Barış İçin Doktorlar Vakfı'nın desteğiyle kurulduktan sonra mayın ve patlayıcı artıkları, deprem ve trafik kazaları sonucu bacaklarını kaybeden ve sağlık güvencesi olmayan insanların yeniden yürümeleri için umut kapısı olmuştu. Sadece bölgeden değil, Türkiye'nin bir çok bölgesinde uygulama merkezinin açılması ile birlikte insanlar buraya başvurarak, hayata yeniden tutunmalarını sağlayan protezlerini yaptırakak yeniden yürümeleri sağlanırken, Protez malzemeleri Barış İçin Doktorlar Vakfı ve Üniversite tarafından karşılanıyordu. ABD'den bağışlanan malzemelerin Türkiye'ye transferi konusunda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) zaman zaman uygulama merkezine destek veriyordu. Ortez-Protez uygulama merkezinin açılması ile Üniversite yönetiminin talebi ile YÖK'ün onayı ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde Ortopedik Protez ve Ortez Bölümü de açılarak öğrenci almaya başladı. Merkez sayesinde merkezin faal olarak çalıştığı 15 yıl içerisinde yaklaşık 500 kişiye protez yapılarak yeniden yürümeleri sağlandı.

ÜNİVERSİTE SGK İLE SÖZLEŞME İMZALAMADI, MERKEZİ KAPATTI

Mayın ve trafik kazalarında bacaklarını kaybeden vatandaşların uzun yıllar umut kapısı olan ve onların yeniden yürümelerini sağlayan merkez, önce 2012 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nın yeni uygulaması ile sıkıntı yaşadı. Yeni uygulama ile Protez ihtiyacı için başvuranların bu merkezler yerine özel protezi takan özel protez merkezlerine yönelmesi ile gelen başvuru sayısında düşüş yaşandı. Son olarak 2016 yılında Üniversite ile SGK arasında yapılan sözleşmeyi Üniversite yönetiminin ilgisiz kalıp imzalamaması üzerine 15 yılda yaklaşık 500 kişinin yürümesine ve Meslek Yüksek Okulunda bölüm açılmasına neden olan Ortez-Protez Uygulama merkezi sessizce kapatıldı.

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Prof.Dr.Ali Kemal Kadiroğlu, Ortez-Protez Uygulama Merkezi'nin kapatılmadığını ancak, işlevini yitirdiğini ve mevcut aletlerin ise demode olduğunu söyledi. Ortez-Protez Uygulama Merkezi'nin şuan için sadece eğitim amaçlı kullanıbilir şekilde olduğunu ve ciddi bir yatırım yapılması gerektiğini söyleyen Prof.Dr.Kadiroğlu, SGK ile sözleşmenin yapılmamasının önceki yönetimden kaynaklandığını söylemekle yetindi.

Diyarbakır 15 Yılda Yaklaşık 500 Kişinin Yürümesini Sağlayan Merkez Kapatıldı Hd
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır 15 Yılda Yaklaşık 500 Kişinin Yürümesini Sağlayan Merkez Kapatıldı Hd - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement