Karadeniz'de genç orman ağaçlarının, tarım bitkilerinin, endemik ve yerli türlerin yok olmasına neden olan ve Gürcistan'dan Türkiye'ye girdiği sanılan 'İtdolanbacı' bitkisi ile mücadele için 4 ilde çalışma başlatıldı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12'nci Bölge Müdürlüğü'nün bitki türü ile ilgili hazırladığı rapora göre, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde halk arasında, 'Ham Bostan' olarak bilinen Kuzey Amerika kökenli istilacı bitki türü İtdolanbacı (Sicyosangulatus L.) ülkemizde ilk olarak Trabzon'un Of ilçesinde görüldü. İtdolanbacı bitki türünün ülke florasına kaydı ise 1990'lı yıllarda Artvin'in Borçka İlçesi'nde, UNECSO tarafından korunan Camili bölgesinde yapıldı.
15 METRE UZUYOR
Gürcistan'dan ülkeye girdiği sanılan İtdolanbacı bitkisi yayılışını Karadeniz sahili boyunca doğudan batıya doğru devam ettirdi, Ordu'nun Gülyalı ilçesinden Trabzon'un Çaykara İlçesi Uzungöl bölgesine kadar genişletti. Tüm dünyada sayılı istilacı yabancı türlerden biri olan ve mücadelesine çok ciddi harcamalar yapılan İtdolanbacı bitkisi, yılda 15 metrenin üzerinde boya ulaşıyor ve dallanabiliyor. Bu yönüyle genç orman ağaçlarında ve tarım bitkilerinde, bitkilerin yok olmasına neden olabilecek zararlar meydana getiren İtdolanbacı, ışığı keserek oluşturduğu zararın yanında ağırlık yaparak, tarım bitkilerinde devrilmelere ve kırılmalara de neden olabiliyor.
1 YILDA 4 BİN TOHUM ÜRETİYOR
Bulaştığı ekosistemlerde iyi gelişebilen tek bir İtdolanbacı bitkisi, 4000 kadar tohum üretiyor ve bir sonraki yıl alanı tamamen kaplayabilecek duruma geliyor. Bitkinin tohumu, uygun olmayan şartlarda aynı yılın ilerleyen aylarında veya bir sonraki yılda bile çimlenebiliyor. Bu nedenle yerli türlerin ortamdan uzaklaşması ve yok olmasına neden olabilen bitki; ekosistemi biyolojik, ekolojik ve ekonomik açıdan olumsuz etkiliyor.
4 İLDE EYLEM PLANI UYGULANMAYA BAŞLANDI
Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12'nci Bölge Müdürü Mustafa Bulut, İtdolanbacı bitkisine yönelik eylem planını hayata geçirdiklerini belirterek 4 ilde çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Bulut şunları söyledi:
"Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun illerinde yayılış gösteren istilacı yabancı İtdolanbacı türü ile ilgili Mücadele Eylem Planı hazırlandı. Buna göre illerdeki genel ekoloji ve bitki sosyolojisi özellikleri belirlendi, yayılış izlenerek kontrol edilmesi sağlandı. Türün bu illere girişini engelleyecek tedbirler de alındı. Türle mücadele edilmesi konusunda bilinç oluşturmak ve türün yayılışını engellemek amacıyla toplantı ve çalıştaylar düzenleniyor. 4 ildeki köylerde toplantılar ile vatandaşlara istilacı tür ile ilgili genel bilgiler veriliyor, mücadele kapsamında bitkiyi arazilerinden sökmeleri isteriyor." - Rize
Son Dakika › Güncel › Doğu Karadeniz'de İstilacı 'İtdolanbacı' Bitkisi ile Mücadele - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?