Dörtyol Normale Döndü - Son Dakika
Güncel

Dörtyol Normale Döndü

Dörtyol Normale Döndü

Çatışanlar Pazarda Birbirinden Alışveriş Yaptı.kardeşlik Sofrası Kuruldu

01.08.2010 14:49

Çatışanlar pazarda birbirinden alışveriş yaptı.Kardeşlik sofrası kuruldu

HATAY'ın Dörtyol İlçesi'de pazartesi günü 4 polisin PKK'lı teröristlerin saldırısı sonucu şehit edilmesinin ardından çıkan ve ilçeyi savaş alanına çeviren olayların gerginliği 5 gün sonra yerini hoşgörü ve barış ortamına bıraktı. Dörtyol Kaymakamlığı'nda dün düzenlenen 'Hoşgörü, dostluk ve kardeşlik sofrası'nda ilçedeki tüm grupların önde gelenleri buluşurken, kurulan pazar yerinde olaylar sırasında gruplar halinde karşı karşıya gelenler biribirinden alış-veriş yaptı.

BDP ilçe binasının yanı sıra 41 işyerinin tahrip edildiği, yer yer de kundaklandığı Dörtyol'da, BDP heyetinin geleceğinin açıklanması ile zirveye tırmanan gerginlik, bu gezinin ertelenmesi ile cuma gününden itibaren azalmaya başladı. Her hafta sonu hal binasında kurulan açık pazar yerinde dünkü görüntü ise yaşananların geride kaldığını gösterdi.

AÇIK PAZARDA BULUŞTULAR

Satıcılarının büyük kısmının Güneydoğu kökenlilerin oluşturduğu Şehit Polis Necati Keskin Bulvarı'ndaki Yeni Hal üzerinde kurulan semt pazarında buluşan Dörtyollular, Türk- Kürt ayrımı gözetmeden sebze, meyve ve diğer ihtiyaçlarını karşıladı.

Yüzlerce kişinin alışveriş yaptığı pazarda, yaşanan gerginliklerin üzerine sünger çeken Dörtyollular, sadece pahalılıktan yakındı. Pazar sepetlerini dolduramadıklarını söyleyen Dörtyollular, ekonomik sıkıntılarla baş etmeye çalışırken, ilçelerinin etnik kökenli olaylarla anılmasından duydukları rahatsızlığı dile getirip, provokasyonlara alet olmadan, huzur ve barış ortamı içinde yaşamak istediklerini vurguladı.

Karşı karşıya getirilmek istenen gruplardan kişiler pazar yerinde buluşup sohbet ederken, kendi mahallelerinde neler olup bittiğini de birebirlerine anlattı. Ceyhan'dan gelen Dörtyollu bir kişi Mardinli bir satıcıdan alış-veriş yaparken, "Çoğumuz başka yerlerden geldik, yerli-yabancı diye şimdiye kadar bir ayırım yapmadık, bundan sonra da yapmayalım" diye konuştu.

Olayların ilk 2 gününde, Güneydoğu kökenliler yoğun olarak evlerinin bulunduğu Yeşilbağ mahallesinde mahsur kalmış, karşılıklı saldırı olasılığına karşı polis mahalle çevresinde barikat kurmuştu.

HOŞGÖRÜ YEMEĞİ

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz'in girişimiyle Dörtyol Öğretmen Evi'ndeki yemekte, jandarma komutanları, emniyet müdürleri, belediye başkanları, aralarında BDP'nin de bulunduğu siysi parti başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, oda başkanları ve ilçenin ileri gelen kanaat önderlerinden oluşan 62 kişi bir araya geldi.

Dörtyol Kaymakamı Hayri Sandıkçı'nın ev sahipliği yaptığı 'Hoşgörü, dostluk ve kardeşlik sofrası'nda konuşan Vali Lekesiz, Hacı Bektaşı Veli ve Yunus Emre'nin dostluk ve hoşgörü sözlerinden örnekler verdi. Anadolu'nun toprak mayasının hoşgörü, sevgi ve saygıdan oluştuğunu belirten Vali Lekesiz, katılımcılara sağduyu çağrısı yaptı.

Vali Lekesiz, "Şunun altını çizerek söylemek istiyorum ki lütfen demeçlerinizde, söylemlerinizde, gönderdiğiniz beden dili mesajlarda dahi lütfen sağ duyunun özünü bırakmayalım. Ön yargılara, dedikodulara ve fısıltı gazetelerine lütfen itibar etmeyelim. Birbirimizi daha çok sevelim. Hepimiz kıymet bilir yaşlara geldik. Çocuklarımıza da bu duyguları verelim" diye konuştu.

KAYMAKAM: İLERİYE BAKALIM

Dörtyol Kaymakamı Hayri Sandıkçı da konuşmasında ilçenin bu haftayı çok gergin ve çok zor koşullar altında yaşadığını belirterek, artık o günlerin geride kaldığını söyledi.

PKK'lı teröristlerin 4 polisi şehit etmesinin ardından, toplumsal bir refleks ve yanlış yönlendirmeyle olayların meydana geldiğini kaydeden Kaymakam Sandıkçı, "Bu toplumsal olaylar ve arkasından devam eden gergin ortam herkesin hoşgörüsü ve başta sayın Valim olmak üzere güvenlik kuvvetlerimizin ve hepimizin gayretleriyle Allah'a şükürler olsun ki, kimsenin burnu dahi kanamadan, bu kriz atlatıldı. Güvenlik güçlerimizin sağ duyusu sonucunda hayat devam ediyor" dedi.

Kaymakam Sandıkçı, Dörtyol'un etnik yapıların, güzelliklerin, yaşandığı çok renkli bir ilçe olduğunu belirtirken, "Olaylar artık geride kaldı, artık ileriye bakacağız. Yaralarımızı saracağız. Beraber yaşayabilme ve Dörtyol İlçesi'nde barınabilme ve birlikte yaşayabilme özellikle evlatlarımızın daha huzurlu bir şekil de mutlu bir şekilde yaşamasını istiyorsak, biz barışa ve sevgiye katkıda bulunacağız" diye konuştu.

PARTİLİLERDEN DE AYNI DİLEKLER

Dörtyol Belediye Başkanı MHP'li Fadıl Keskin de konuşmasında, ilçede dışardang elenlerle en az 40 yıldır birlikte yaşadıklarını ve bundan sonra da hep birlikte yaşanacak çok güzel günlerin olacağını söyledi. Başkan Keskin, "Bir badireyi atlattık. Herkese sağduyusundan dolayı çok teşekkür ediyorum. Allah bu günleri bir daha bize göstermesin, bir daha yaşatmasın, kardeşliğimizi bozmasın, inşallah hep birlikte huzurlu yaşayalım" dedi.

Dörtyol'ın Yeşilköy Beldesi Belediye Başkanı AK Partili Fatma Görgen Selimoğlu da konuşmasında, "Bundan sonra bir ve beraber yaşamak için ben bir birey, sizler de bir birey olarak üzerimize düşeni yapmalı ve birlikte yaşama kültürünü geliştirmeliyiz" diye konuştu.

BDP İL BAŞKANI: ZARAR KARŞILANSIN

BDP Hatay İl Başkanı Mehmet İnsan ise Dörtyol'da çok ciddi sıkıntılar yaşandığını, olumsuz hareketlere sorumlulukla hareket ederek engel olduklarını söyledi. İlçede işyerlerinin tahrip edildiğini, BDP ilçe binasının yakıldığını belirten Mehmet İnsan, partilerinin ve Güneydoğu kökenlilerin zararının karşılanmasını istedi. Mehmet İnsan, "Biz bu anlamda bırakın birilerinin ölmesini, tırnağının kanamasını, zarar görmesini istemeyiz. Biz bu amaçla da çok ciddi barış temennisinde bulunuyoruz. Buna katkı sunmayı amaçlıyoruz. Ama Dörtyol'da gerçekten bizlere ve halkımıza yapılan hiç kimsenin onaylamadığı olaylar çok iç açıcı değildi. Ama geldiğimiz noktada geçmişi tartışmaktan ziyade bir daha bu olayların yaşanmaması adına ne yapabiliriz noktasında düşüncelerimizi ifade etmek istiyoruz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dörtyol Normale Döndü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement