Dünya Asteroit Günü - Son Dakika
Güncel

Dünya Asteroit Günü

Dünya Asteroit Günü, bu yıl 30 Haziran'da ilk kez Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde kutlanıyor.

30.06.2017 14:21

Dünya Asteroit Günü, bu yıl 30 Haziran'da ilk kez Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde kutlanıyor.

BM'nin 2016 yılında tüm dünyada resmi olarak kutlanmasına karar verdiği gün kapsamında 200'e yakın ülkede binden fazla etkinlik düzenlenecek.

24 saat canlı yayın

Asteroitler hakkında insanları bilinçlendirmeyi amaçlayan gün kapsamında bu yıl 24 saatlik bir canlı yayın yapılması öngörülüyor.

Gün boyu sürecek yayında dünyanın farklı ülkelerinden bilim adamları ve uzmanlar, dünyadaki önemli asteroit izleme misyonları hakkında bilgi verirken, asteroitler hakkındaki yeni keşif ve bulguları izleyicilerle paylaşacak.

Avrupa Yayın Merkezinin (BCE), teknoloji şirketi OHB ve Lüksemburg hükümetinin desteğiyle yapacağı yayın, SES uyduları aracılığıyla tüm dünyaya iletilecek.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Japonya Uzay Ajansı (JAXA) ve Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) hazırladıkları bilgilendirici programlarla yayına katkı sağlayacak.

Gök taşı tehdidine karşı farkındalık

Dünya Asteroit Günü'nün kutlanması fikri ilk kez 2014 yılında Alman film yapımcısı Gregory Richters tarafından ortaya atılmıştı. "51 Kuzey Enlemi" adlı kurmaca filminde dünyaya çarpan bir gök taşının yarattığı küresel felaketi anlatan Richters, İngiliz müzik grubu Queen'in gitaristi olarak da tanınan astrofizikçi Brian May, Apollo 9 misyonunda görev alan ABD'li Astronot Rusty Schweickart ve "bilimi ve teknolojiyi kullanarak gezegenin geleceğini korumayı amaçlayan" B612 sivil toplum örgütünün kurucusu Danica Remy'inin de desteğiyle Dünya Astreoid Günü'nü başlatmıştı.

Richters ve diğer kurucular böyle özel bir günle dünyaya yönelik olası asteroit tehlikesine karşı serinkanlı bir farkındalık yaratmayı amaçlıyordu.

Sibirya vakası

Tarih olarak 30 Haziran'ın seçilmesinin sebebi, 1908 yılında o tarihte Rusya'nın Sibirya bölgesine düşen küçük bir asteroitin verdiği zararın bu konuda çarpıcı bir örnek oluşturmasından kaynaklanıyor.

Yenisey eyaletindeki Stony Tuguska Nehri yakınına düşen asteroitin yeryüzüne çarpmadan yüzeye yakın bir konumda havada patlayarak dağılması sonucunda Doğu Sibirya taygasındaki 2 bin kilometrelik ormanlık alan yok olmuştu.

Uzaya savrulmuş serseri kurşunlar

Asteroitler, gezegenlerin oluşumundan artakalan malzemelerden oluşan cüce gezegenler ve uydulardan küçük, göktaşlarından büyük gök cisimleri olarak tanımlanıyor. Güneş sistemindeki asteroitlerin büyük bölümü Jüpiter ile Mars arasında yer alan Asteroit Kuşağında bulunuyor. Fakat bunlardan bazıları yörüngeden ayrılarak Güneş Sisteminin iç kesimlerine savrulabiliyor, hatta Dünya yörüngesine kadar girebiliyor.

Bir asteroitin Dünya'ya çarpması, geçmişte dinozorların neslinin tükenmesine yol açan vakada olduğu gibi, canlı yaşamını ve çevreyi derinden etkileyebilecek zararlara yol açabilir. Bilim adamları geliştirdikleri asteroit izleme sistemleriyle böyle bir olasılığa karşı alınması gereken tedbirler konusunda çalışmalar yürütüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Asteroit Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement