Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2023 hedefleri doğrultusunda enerjinin yükünün siyasetin üzerinden alınması gerektiğini, bunun için de yurt dışında yeni girişimlere ve yurt içinde ise yenilenen petrol kanunu kapsamında çalışmalara devam ettiklerini söyledi.
Bakan Yıldız, Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen 21. Dünya Petrol Kongresi kapsamında düzenlenen "Türkiye Petrol Kanunu" paneline konuşmacı olarak katıldı.
"2023 hedefleri doğrultusunda enerjinin yükünü siyasetin üzerinden almamız lazım" diyen Bakan Yıldız, "Bunun için yurt dışında yeni girişimlere ve yurt içinde ise yenilenen petrol yasamız kapsamında çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz" diye konuştu. Yıldız, kanunun hazırlanması sırasında sektör temsilcileri, kamu çalışanları ve sivil toplum örgütlerinin ortak bir çalışma yürüttüğünün altını çizerek, "Daha liberal bir yasayla, yatırımcı ve üreticilere büyük kolaylıklar sağlandığını" ifade etti.
Türkiye'nin yakaladığı büyüme ivmesinin sürdürülebilmesi adına yabancı yatırımcının öneminin büyük olduğunu vurgulayan Yıldız, "Türkiye'nin yabancı yatırım için çok uygun bir ortama sahip ve enerji alanında da çok karlı yatırım imkanların bulunmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
Yıldız, son 12 yıldaki hiçbir enerji yatırımına Merkez Bankası garantisi verilmediğini ve bunun için kamu kaynakları kullanmadığını anlatarak, uluslararası sermaye ortaklıkları ile bu süreci tamamladığını sözlerine ekledi.
Kısa bir sürede yabancı yatırımcı şirket sayısının 21'den 50'ye ulaştığının altını çizen Yıldız, Türkiye'deki siyasi istikrarın ve serbest piyasa koşullarının yatırımcıları ülkeye çektiğini kaydetti. Yıldız, Türkiye'de son 10 yılda enerji alanında yapılanların yüz yılda yapılanların tamamından daha fazla olduğunu, bunun da enerji için yapılanların boyutunu yansıttığını ifade etti.
"Kuzey Irak önemli bir enerji partneri" -
Türkiye'nin siyasi sınırları sabit kalmak kaydı ile ekonomi ve enerji sınırlarını genişletmeyi hedeflediğini söyleyen Yıldız, "Kuzey Irak'ta bu stratejinin en önemli parçasıdır" dedi.
Yıldız, Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğünü korumak kaydıyla sadece enerji alanında değil, kaynakların toplum yararına kullanılması adına çalışmalar gerçekleştirdiğini ve Irak'ın normalleşmesine katkıda bulunmak istediğini vurguladı.
Irak'taki siyasi durumun mevcut haliyle sürdürülemez olduğuna inandığını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin aktarılmasına yardımcı olduğu petroller Irak petrolüdür. Satılan her bir varilin kayıtları Irak merkezi hükümetine de iletilmiştir. Biz, kardeş ve komşu ülke Türkiye'nin Irak'ın normalleşmesine katkı koymak istiyoruz. Türkiye, Bakü- Ceyhan boru hattı üzerinden 1,5 milyon varil petrol aktarılmasına yönelik Irak'la hali hazırda bir sözleşmesi vardır. Çeşitli nedenlerle bu hat bugün çalışmamaktadır. TPAO, Irak'ta 4 farklı sahada çeşitli kapsamdaki anlaşmalarla ve ortaklıklarla 25 milyar dolarlık yatırım yapmıştır. TPAO'nun payına yatırım adına 5 milyar dolar düşmektedir." - Moscow City
Son Dakika › Güncel › Dünya Petrol Kongresi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?