Bolu Valisi Aydın Baruş, "Bugün itibarıyla artık Bolu'nun konut stokunun çok büyük çoğunluğu 1999 depreminden sonra deprem koşullarına uygun olarak inşa edilmiştir. Ama hala risk taşıyan yapılarımız var. Bu risk taşıyan yapıları da bir an önce yenilememiz lazım." dedi.
Bolu Valisi Aydın Baruş ve Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin 18. yılı kapsamında Yaşamkent Mahallesi'nde depremde hayatını kaybedenlerin anısına yaptırılan 12 Kasım Deprem Müzesi'ni ziyaret etti.
Ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Vali Baruş, depremde Bolu'da 48 kişinin hayatını kaybettiğini, 353 kişinin de yaralandığını söyledi.
Depremde hayatını kaybedenleri rahmetle andıklarını dile getiren Baruş, "O gün saat 18.57'de başlayan ve 30 saniye süren 7.2 şiddetindeki depremde çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetti. Tabii bu hayatını kaybedenlerin çoğunluğu Düzce ve Kaynaşlı merkezliydi. Depremde 763 vatandaşımız rahmete kavuştu, 5 bin civarında vatandaşımız yaralandı. Çok önemli bir kayıp bu. Bu kayıpları hala yüreğimizde hissediyoruz. Ailelerinin acılarını paylaşıyoruz." diye konuştu.
Vali Baruş, depremlerin önemli can kayıplarına yol açmanın yanında aynı zamanda çok önemli ekonomik ve sosyal kayıplara da neden olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"Nitekim 1999 yılında yaşanan bu depremde Bolu ilinde tam 14 bin civarında konut hasar görmüş. Bunun 2 bin 532'si yıkık ve ağır hasarlı olmak üzere. Bin 800 civarında iş yeri hasar görmüş, bunun da 218'i yıkık ve ağır hasarlı. O günden bugüne Bolu yapmış olduğu çalışmalarla sağlıklı kentleşme uğrunda çok önemli bir iyileşme gerçekleştirmiştir. Bugün itibarıyla artık Bolu'nun konut stokunun çok büyük çoğunluğu 1999 depreminden sonra deprem koşullarına uygun olarak inşa edilmiştir. Ama hala risk taşıyan yapılarımız var. Bu risk taşıyan yapıları da bir an önce yenilememiz lazım."
Vali Baruş, Kentsel Dönüşüm Projelerinde devletin sağladığı destekler olduğunu hatırlatarak, "Kredi destekleri var. Bu desteklerden tüm vatandaşlarımızı yararlanmaya davet ediyorum. Özellikle içinde oturduğu binada deprem riski içerdiği raporlarla kanıtlanmış olan vatandaşlarımız bu konuya lütfen eğilsinler." ifadelerini kullandı.
Belediye Başkanı Yılmaz ise her yıl 3 bin 500 civarında konut inşa edildiğini aktararak, "Depreme dayanıklı bina konusunda bütün eski binalarımızı check-up'tan geçirmemiz lazım. Yeni binalar konusunda vatandaşımız çok rahatlıkla depremden sonra yapılanları alabilir. Yeni bir şehir doğuyor ve bu doğan şehir Türkiye'ye bakıldığında depreme en güvenli olarak ilerleyen bir şehir diyebiliriz. Vatandaşlarımızın da deprem sigortalarını yaptırmaları lazım." değerlendirmesinde bulundu.
Son Dakika › Güncel › Düzce Depremi'nin 18. Yılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?