Emekli Öğretmenin Geri Dönüşümde Başırı Hikayesi - Son Dakika
Güncel

Emekli Öğretmenin Geri Dönüşümde Başırı Hikayesi

Emekli Öğretmenin Geri Dönüşümde Başırı Hikayesi

Uşak'ta, 56 yaşındaki öğretmen Sami Yakut, emeklilik sonrası yöneldiği metal geri dönüşüm sektöründe tasarladığı makinelerle alüminyum atıkları, toz ve granül hale getirerek ülke ekonomisine geri kazandırdı.

07.02.2015 12:14

Uşak'ta, 56 yaşındaki öğretmen Sami Yakut, emeklilik sonrası yöneldiği metal geri dönüşüm sektöründe tasarladığı makinelerle alüminyum atıkları, toz ve granül hale getirerek ülke ekonomisine geri kazandırdı. Ülkenin yıllık 3 bin tonluk ihtiyacının 500 tonunu karşılayan bir firma kuran Yakut, dünya markası hedefiyle çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı. Altı yıl öğretmenlik yaptıktan sonra babasının yanında sektöre giren Hazer Yakut, ablasıyla bayrağı teslim alarak daha ileriye götüreceklerini söyledi.

Uşak Endüstri Meslek Lisesi döküm öğretmenliğinden emekli evli ve iki kız babası Sami Yakut, boş durmayıp geri dönüşüm sektörüne yöneldi. 2006'da sanayi sitesinde küçük atölyede alüminyum atıklarının geri kazanımı konusunda çalışmalara başlayan Yakut, her geçen gün kendini geliştirerek ülkede alüminyum atıklarından ikincil alüminyum toz ve alüminyum granül elde eden tek firma oldu. Dokuz yıl boyunca marka ve kurumsallaşmaya önem vererek çevreci bir üretim politikası izlediğini belirten Sami Yakut; ülkenin yıllık 3 bin tonluk ihtiyacının 500 tonunu karşılayan Yakut Metalurji ve Geri Kazanım Endüstrisi A.Ş.'yle adını duyurdu.

DESTEK İSTEDİ

Kurumsallaşma sürecini anlatan Yakut, "Emeklilik dönemimde alüminyum atıkların geri kazanımı yönünde çalışmaya başladım. Ülkede olmayan zor bir sektörde dönüşüme imza attım. Alüminyumu kendi ürettiğim ve patentini aldığım makinede, toz ve granül hale getirerek ülke ekonomisine geri kazandırıyorum. Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirdiğim dönüşüm sisteminde bacadan çıkan dumanı enerjiye çevirerek maden sektöründe kullanılan yüzde 95 oranındaki enerji tüketimini yüzde 5 oranına kadar geri çektim. Elde ettiğim enerjiyle yanmayı sağladım. Sistem kendi enerjisini kendisi üretir hale geldi. Türkiye genelinden topladığımız alüminyum hurdaları, tesislerimizde işleyerek alüminyum toz ve alüminyum granül haline getirerek ülke pazarında değerlendiriyoruz. Ürünümüzün geliştirilmesi ve dünya pazarında yerini alabilmesi için Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Kısa bir özgeçmişe sahip işletmemizin büyüme hacmi ise yüzde 300 oranında. 15 milyon dolarlık yatırımla beş yıl içinde dünya çapında metal atıkların geri kazanıldığı ve yerli teknolojinin kullanıldığı bir kompleks olmayı hedefliyoruz. Yurtdışında bulunan firmalarla aynı kulvarda yarışırken, arkasındaki güçlere baktığımda Çevre Bakanlığı, Finans Bakanlığı ve üniversitelerin desteğinde işini yaptıklarını görüyoruz. Rakiplerimizi geçebilmemiz tüm bakanlıkların ve üniversite sanayi işbirliği gerekiyor" diye konuştu.

BAYRAĞI KIZLARI DEVRALACAK

Altı yıl öğretmenlik yaptıktan sonra babasının yanında iş hayatına atılan Hazer Yakut, faaliyet gösterdikleri alanda ülkede olmayan bir teknolojiye sahip olduklarını, kendi geliştirdikleri makinelerle büyük bir eksiği kapattıklarını söyledi. Hazer Yakut, "Babamın beni bir kadın olarak desteklemesiyle birlikte altı yıllık öğretmenlik mesleğinin ardından bir yıl önce babamın yanında sektöre adım attım. Bu emeğe ve güzelliğe sahip çıkılması gerektiği için buradayım. Babam beni çağırdığında çevresindekiler 'senin oğlun yok iki tane kızın var' demişler. Ablam da öğretmenlik yapıyor. Ablamın aramıza katılmasıyla şirketimizi hep birlikte yöneterek geleceğe taşıyacağız. Geleceğe yönelik hayallerimiz çok büyük ve her geçen gün daha da kurumsallaşıyoruz. Babamda proje bitmiyor. Sadece alüminyum atıkları değil tüm metal ve katı atıkların geri dönüşümü ile ilgili bir tesis haline geleceğiz. Geleceğe hızlı adımlarla gidiyoruz" dedi.

---------- KUTU -------

KULLANIM ALANLARI

Toz ve granül alüminyum, alüminyum folyo lamine tabakasının (kağıt veya plastik gibi) ayrıştırılmasından geri kazanılır. Alüminyum tozu ve alüminyum granül; yüksek bir enerji değerinin olması sebebiyle özellikle roket yakıtlarında, patlayıcı, boya, döküm ve sıvı metal, demir çelik, zemin kaplama ve beton sektörleri ile kimya sanayisinde kullanılır. - Uşak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Emekli Öğretmenin Geri Dönüşümde Başırı Hikayesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement