Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı seçildikten sonra Türkiye'ye ilk ziyaretini gerçekleştiren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirilen basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs meselesinin çözümü hakkında Rum tarafının da işi yokuşa sürmekten vazgeçmesi ve bu yönde samimi çaba göstermesi gerekmektedir. Bunun gerçekleşmesi halinde biz, 2015 yılının Kıbrıs'ta çözüm yılı olabileceğine inanıyoruz. Kıbrıs'ta adil ve kalıca bir çözüm yalnızca Ada'daki tarafların değil, AB başta olmak üzere tüm uluslararası toplumunda çıkarıdır. Bu noktada Yunanistan'ın da bizimle çabalarını birleştirmesi ve çözüm yolunun açılması için gerekli katkıyı sağlaması gerekiyor. Yunanistan'ı bu yönden teşvik etmeye devam edeceğiz dedi. Kıbrıs meselesinde atılacak adımlar hakkında değerlendirmede bulunan Erdoğan, şunları söyledi:
YUNANİSTAN'I TEŞVİK ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ
"Milli davamız olan Kıbrıs'ta, Kıbrıs Türkü'nün meşru haklarının savunulması, Ada'da adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılması noktasında Sayın Cumhurbaşkanı ile önemli mesafeler katedeceğimize inanıyorum. İkili görüşmemizde bunları etraflıca değerlendirme fırsatımız oldu, ardından heyetler arası görüşmede yine bunları değerlendirmek suretiyle yol haritamızı ele almış olduk. Her türlü iyi niyetli yaklaşıma ve Birleşmiş Milletler'in çabalarına bugüne kadar destek verdik, vereceğiz. Temennimiz 11 Şubat ortak açıklamasındaki ilkeler çerçevesinde en kısa zamanda sonuca ulaşılmasıdır. Burada bir hususun altını çizmek istiyorum; sadece Türk tarafının gayretleri, öz verisiyle sonuç almak mümkün değildir. Şimdiye kadar Kıbrıslı kardeşlerimiz bu noktada her türlü gayreti göstermiş, güçlü irade koymuş ve çözümü isteyen taraf olduklarını ispat etmişlerdir. Artık Rum tarafının da işi yokuşa sürmekten vazgeçmesi ve bu yönde samimi çaba göstermesi gerekmektedir. Bunun gerçekleşmesi halinde biz, 2015 yılının Kıbrıs'ta çözüm yılı olabileceğine inanıyoruz. Çözüm fırsatı 2004'te olduğu gibi bir defa daha heba edilmemelidir. Çözüme ancak Birleşmiş Milletler çerçevesinde ve müzakere masasında ulaşılabilecektir. Bunun haricinde başka yollarla Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı üzerinde baskı kurularak sonuç alınmaya çalışılması açık söylüyorum beyhude bir uğraştır. Garantör ülke olarak adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılması konusundaki çabalara şimdiye kadar nasıl destek verdiysek, bundan sonra da desteğimizi devam ettireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanı ve kuracağı müzakere heyetinin de her zaman yanında olacağız. Birlik ve beraberliğimiz bizim esas gücümüzdür. Şu husus asla gözden kaçırılmamalıdır; Kıbrıs'ta adil ve kalıca bir çözüm yalnızca Ada'daki tarafların değil, AB başta olmak üzere tüm uluslararası toplumunda çıkarıdır. Bu noktada Yunanistan'ın da bizimle çabalarını birleştirmesi ve çözüm yolunun açılması için gerekli katkıyı sağlaması gerekiyor. Yunanistan'ı bu yönden teşvik etmeye devam edeceğiz."
DİLERİM, 2004'TEKİ VİZYON YENİDEN GÜNDEME GELSİN
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki ortak basın toplantısında konuşan Mustafa Akıncı ise Kıbrıs sorununda önemli bir eşiğe gelindiğine dikkat çekerek, " Dilerim ki, 2004'te ortaya koyduğu vizyon bugün oluşan yeni durumda yeniden gündeme gelsin ve kendisi ile birlikte yararlı bir diyalog sürecini sürdürerek 1968'den beri gündemde bulunan bu toplumlar arası müzakereler konusunu bir sonuca bağlayalım ve Kıbrıs Türk halkı artık uluslararası hukukun bir parçası haline gelsin. Çünkü 1963 yılından beridir Kıbrıs Türk toplumu kendisinin ortak olduğu bir yapıdan uzak kalmış, dışlanmış ve o ortaklık yapısına Kıbrıs'ın bir tek toplumu sahip çıkmıştır. Bu çok büyük bir haksızlıktır ve yıllardan beri de sürüp gitmiştir. Bu haksızlığı bertaraf etmenin, edebilmenin yolu öyle görünüyor ki, müzakereler sürecini bir sonuca götürmekle mümkün olabilecektir" ifadelerini kullandı. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Erdoğan: 2015 Yılının Kıbrıs'ta Çözüm Yılı Olabileceğine İnanıyoruz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?