Eski Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen anıldı - - Son Dakika
Güncel

Eski Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen anıldı -

Eski Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen anıldı -

Hatay'ın anavatana katılmadan önceki ilk ve tek Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen, ölümünün 34'üncü yılında törenle anıldı.

03.03.2014 13:05

Hatay'ın anavatana katılmadan önceki ilk ve tek Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen, ölümünün 34'üncü yılında törenle anıldı.

Hatay Vali Vekili Kadim Doğan, valilik bahçesinde düzenlenen anma töreninde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Tayfur Sökmen'in anıtına çelenk sundu.

Hatay Fen Lisesi tarih öğretmeni İbrahim Çolak'ın, Sökmen'in hayatıyla ilgili sunum yaptığı törende bir öğrenci şiir okudu.

Daha sonra Hatay Valiliği Tayfur Sökmen Salonu'nda devam edilen törende konuşan Vali Vekili Doğan, Hatay'ın anavatana katılmasının, siyasi ve diplomatik bir başarı olarak tarihte anlamlı bir yere sahip olduğunu belirtti.

Doğan, Atatürk'ün de çözümü için çaba sarf ettiği ve büyük önem verdiği Hatay meselesinin, Hataylıların da azmi, iradeleri, Türkiye'nin akılcı hamleleri sayesinde, barışçı ve diplomatik yöntemlerle çözüldüğünü anlattı.

Tarih ve medeniyet değerleriyle hoşgörü kültürünü yaşatmaya çalışan ve birçok medeniyeti üzerinde barındıran Hatay'ı farklı kılanın, kardeşlik ve sevgi iklimi olduğunun altını çizen Doğan, şöyle devam etti:

''Hatay'ın anavatana katılması, siyasi ve diplomatik bir başarı olarak tarihte anlamlı bir yere sahiptir. Türk, Arap, Hristiyan, Sünni, Alevi, Ermeni vatandaşlarımızdan oluşan 40 kişilik Hatay Devleti Meclisi'nin oy birliğiyle anavatana katılma arzularını ve bu arzularını gerçekleştirmek konusundaki kararlılıklarını biliyoruz. Ortaya konan kararlı duruş ve büyük Atatürk'ün üstün diplomasi yeteneği sayesinde önemli bir tarihi geçmişe sahip Hatay, 23 Temmuz 1939'da resmen ve fiilen Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne katılmıştır. Hatay'ın anavatana katılması kararı, Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Tayfur Sökmen'in büyük bir devlet adamı olarak, diplomatik dehalarının ürünüdür. Yaklaşık 22 yıl süren hasretlik döneminin ardından gerçekleşen kavuşma, tam bir sadakat öyküsüdür. Millet olmayı devlet olmaya yeğleyen vefalı Hataylıların hikayeleri gerçek­ten birer ibret vesikasıdır. Canları pahasına bu ülkeyi bizlere miras bıra­kan kahramanların her biri, bizler için örnek olmalıdır. Onlar kendileri için yaşamadı. Bizlere özgür bir vatan bırakmak için kendi ömürlerini feda ettiler. Bugün onların bıraktıkları topraklar üzerinde barış ve güven içinde hayatımızı sürdürüyoruz.''

Doğan, Hatay'ın Türkiye Cumhuriyeti'ne katılmasında büyük emekleri olan başta Atatürk olmak üzere Tayfur Sökmen ile tüm şehitleri rahmet ve minnetle andıklarını sözlerine ekledi.

Anma töreninde katılımcılara 'Hatay Devleti' konulu belgesel film izletildi.

Törene, vali yardımcıları, Tayfur Sökmen'in torunu Mehmet Mursaloğlu, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Koçyiğit, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ ile kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eski Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen anıldı - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement