Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.
İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmada, daha önce itirafçı olarak etkin pişmanlıktan yararlanan ve tahliye olan eski Danıştay Üyesi Hamza Eyidemir hakim karşısına çıktı. Duruşmaya Eyidemir ve avukatı katıldı.
Duruşmada sanık Eyidemir hakkındaki iddianamenin özeti okundu. İddianamede, sanığın örgüt toplantılarına katıldığı, örgütün HSYK'de etkin olmasının ardından Danıştaya seçilmesine karar verilen isimler arasında bulunduğu, üye seçildikten sonra da örgüt faaliyetlerine devam ettiği anlatıldı. İddianamede ayrıca sanığın, örgütün sivil imamlarıyla bir araya geldiği, örgüt talimatıyla YARSAV'a üye olduğu, örgüt hiyerarşisi içinde örgütün stratejisi, faaliyetleri doğrultusunda sıkı bir disiplinle hareket ettiği belirtildi.
Savunma için söz verilen Eyidemir, usul yönünden itirazlarını dile getirdi.
Anayasaya göre, kimsenin kanunen tabi olduğu mahkeme dışında bir merci önünde yargılanamayacağını ifade eden Eyidemir, aksi bir durumun tabii hakimlik ilkesine aykırı olacağını savundu.
Atılı suç tarihinde hakim olarak görev yaptığını dile getiren Eyidemir, hakkındaki yargılamada Yargıtay Ceza Genel Kurulunun görevli olduğunu, genel soruşturma hükümlerinin uygulanması için gerekli olan ağır cezalık suçüstü halinin kendisi için bulunmadığını ileri sürdü.
FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgisinin bulunmadığını, o tarihte Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde bulunduğunu anlatan Eyidemir, bu nedenle kendisi için suçüstü halinden söz edilemeyeceğini söyledi.
Eyidemir, evinde yapılan arama el koyma işlemlerinin kendisi yokken gerçekleştirildiğini, dijital verilerin imajlarının alınmadığını iddia ederek, bunun usule aykırı olduğunu kaydetti.
Sivil hayatında ve meslekte milliyetçi olarak bilindiğini, yakın çevresinin de milliyetçilerden oluştuğunu ifade eden Eyidemir, "Milliyetçilerle cemaatçiler arasında mesafe vardır, neredeyse düşman durumdadırlar." dedi.
Başarılı bir tetkik hakimi olduğunu, 2011'de yapılan Danıştay üyeliği seçiminde üyelik beklentisi bulunmadığını ancak savcılık istediğini anlatan Eyidemir, kıdemli tetkik hakimi olduktan sonra savcılık talebinden vazgeçtiğini söyledi.
Eyidemir, kendi döneminden isimlerin üye seçilmesi nedeniyle üye olmak istediğini, bazı siyasilerin referans olmasıyla 3. grupta üye seçildiğini, üye seçilirken kesinlikle örgütle temasının olmadığını savunarak, "Onlar kendilerinden olanları referans olmaksızın seçiyorlardı." diye konuştu.
Sanık Eyidemir, esasa ilişkin savunma yapmak için süre talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, sanığa savunmasını hazırlaması için gelecek celseye kadar süre verilmesini, duruşmanın 5 Aralık 2018'e bırakılmasını kararlaştırdı.
Son Dakika › Güncel › Eski Yüksek Yargı Üyeleri Hakim Karşısında - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?