Evinin Bahçesini Sanat Galerisine Çevirdi - Son Dakika
Güncel

Evinin Bahçesini Sanat Galerisine Çevirdi

Evinin Bahçesini Sanat Galerisine Çevirdi

İstanbul'da yanında çalıştığı ünlü Heykeltıraş Hakkı Atamulu'dan etkilenen Hüseyin İnce, evinin bahçesini heykellerle adeta sanat galerisine çevirdi.

07.10.2013 12:33  Güncelleme: 12:39

MURAT ASİL- Nevşehir'den 60 yıl önce gittiği İstanbul'da yanında çalıştığı ünlü heykeltıraş Hakkı Atamulu'dan etkilenen Hüseyin İnce (74), Derinkuyu ilçesindeki evinin bahçesini satın aldığı heykellerle adeta sanat galerisine çevirdi.

İstanbul ve Hollanda'da işçi olarak çalıştıktan sonra emekli olan İnce, Derinkuyu ilçesine Nevşehir taşından 2 katlı müstakil ev yaptırdı. İnce, evinin bahçesinde kartal, baykuş, güvercin, kurt gibi hayvanların yanı sıra soyut heykelleri sergiliyor.

Evin alt katında, yine bazı heykeller, eski radyolar, bakır mutfak eşyaları ve küpler bulunurken, bahçede mermer üzerine çeşitli sözlerin yazılı olduğu kitabeler dikkati çekiyor.

Hüseyin İnce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkokulu bitirdikten sonra 1953 yılında çalışmak için İstanbul'a gittiğini burada bir süre hamallık yaptıktan sonra kendisi gibi Derinkuyulu olan Cumhuriyet döneminin ilk heykeltıraşlarından Hakkı Atamulu'nun yanında 1 lira yevmiyeyle çalışmaya başladığını söyledi.

Yaptığı Atatürk heykelleriyle tanınan Atamulu'nun yanında çalıştığı sürede sanata olan ilgisinin arttığını aktaran İnce, 18 yıl İstanbul'da ikamet ettikten sonra 1971'de Hollanda'ya gidip işçi olarak çalıştığını, emekli olduktan sonra da memleketine döndüğünü anlattı.

Çalıştığı yerlerde kazandığı bilgi ve görgüyü evinin bahçesinde canlandırmaya çalıştığını dile getiren İnce, "Ben hayattan zevk almayı, yaşamayı seviyorum. Sanat ve estetiğe de büyük ilgim var. Bu nedenle kazandığım paranın büyük bölümünü heykellere harcadım. Şu anda evimin bahçesinde sayısız sanat eseri var" dedi.

"Hırsızlardan korktuğum için hepsini sergileyemiyorum"

Evinin bahçesinde Hakkı Atamulu'nun yaptığı ve kendisine hediye ettiği soyut taş yontma heykelin de bulunduğunu belirten İnce, "Hayvan heykellerinin yanı sıra sanat değeri yüksek soyut heykeller de var. Ama elimde olan bazı eserleri çalınır korkusu ile özel bir yerde muhafaza ediyorum" diye konuştu.

İnce, eski evlerin kapılarından çıkan kitabeleri ve boyları bir metrenin üzerinde olan küplerin de elinde çok sayıda olduğunu ve bunları evinin bahçe duvarlarına orijinal bir şekilde monte ettirdiğini vurguladı.

Taş plak merakı

Bahçe peyzajına da çok önem verdiğini ve bahçesinde çeşitli çiçekler yetiştirdiğini kaydeden İnce, Hollanda'dan birçok lale çeşidi getirdiğini ve bahçesine diktiğini söyledi.

İnce, müzikle de yakından ilgilendiğini, evinde 4 gramofon ve 300'e yakında taş plağının olduğunu belirtti. Türk sanat ve halk müziğini çok sevdiğini, İstanbul'a her gidişinde sevdiği sanatçıların taş plaklarından aldığını dile getiren İnce, şöyle devam etti:

"Benim elimde çok değerli taş plaklar da bulunuyor. Onlara gözüm gibi bakarım, arada ailemle, dostlarımla oturur bu plaklardan çalar dinleriz. Neşet Ertaş, Zeki Müren, Müzeyyen Senar, Behiye Aksoy, Münir Nurettin Selçuk ve daha birçok sanatçının plaklarının yanı sıra Nevşehirli Refik Başaran, Avanoslu Selahattin ve Ürgüplü Kamil'in de plaklarından oluşan bir koleksiyonum var. Ben yaz ayını memleketimde buradaki evimde geçiriyorum kışları ise Hollanda'ya gidiyorum. Tüm bu yaptıklarımı düşününce yorumum, çocukken yetişemediğim şeyleri şimdi yapıyorum oluyor " - Nevşehir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Evinin Bahçesini Sanat Galerisine Çevirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement