Finlandiya Türkiye'nin Gerçek Dostu - Son Dakika
Güncel

Finlandiya Türkiye'nin Gerçek Dostu

Finlandiya’nın Ankara Büyükelçisi Nina Vaskunlahti: “Finlandiya, Türkiye’nin Avrupa Birliğine giriş sürecini her zaman aktif bir şekilde destekledi. Bu bağlamda Finlandiya’nın Türkiye’nin gerç...

05.11.2013 11:09

Onur Usta - Türkiye, Avrupa Birliği (AB) katılım müzakerelerinde yeni bir fasıl açmaya hazırlanırken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan resmi ziyaret için bugün Finlandiya'da gidecek.

Türkiye, AB üyelik sürecinde en çok desteği gördüğü Finlandiya ile 1924 yılında imzalanan dostluk anlaşmasıyla başladığı diplomatik ilişkilerinde 90. yıla girdi. Özellikle Finlandiya'nın AB dönem başkanı olduğu 1999 yılında Türkiye'nin AB'ye tam üye adaylığının tescil edilmesiyle süreç ivme kazandı.

Başbakan'ın ziyareti öncesinde AA'ya konuşan Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Nina Vaskunlahti, iki ülke arasındaki ilişkilerin geçen 90 yıl boyunca çok iyi geliştiğini ifade ederek özellikle son 20 yılda Türkiye ile Finlandiya'nın çok iyi birer dost ülke olduğunu ve mükemmel ilişkiler geliştirdiğini söyledi. Başbakan Erdoğan'ın ziyaretinden çok şey beklediğini söyleyen Vaskunlahti, 2 yıl önce yapılan ticaret anlaşmasıyla iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştiğini belirterek ticaret hacmini arttırmak için çalıştıklarını kaydetti.

Finlandiya'nın Türkiye'nin AB'ye giriş sürecini her zaman aktif bir şekilde desteklediğini belirten Vaskunlahti, "Finlandiya'nın Türkiye'nin gerçek dostu olduğunu söyleyebilirim. Türkiye'nin AB'ye üye olması halinde bu durumun Türkiye'yi güçlendireceği gibi birliğe de güç katacağını düşünüyoruz. Henüz gidilecek uzun bir mesafe var. Daha birçok çalışmanın yapılması gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin AB'ye giriş sürecinde reformlar yaparak çok önemli adımlar attığını vurgulayan Vaskunlahti, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketini desteklediklerini ifade etti. Türkiye'de demokratikleşme adımlarının devamının gelmesini beklediklerini söyleyen Vaskunlahti,  "Her şeyi ekonomik açıdan gelişmeyle bağlayamayız. Demokratikleşme aynı zamanda değerle ilgili de bir durum. Demokrasi ve insan haklarına dair değerler de önem verilmesi gereken hususlar. Basın özgürlüğü de aynı şekilde dikkate alınması gereken noktalardan birisi" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Fin mevkidaşı Erkki Tuomioja'nın eylül ayında Türkiye'ye yaptığı ziyarette, "AB içindeki en hikmet sahibi seslerin ve kritik dönemlerde hakikati söylemekten çekinmeyen, çok doğru ifadelerle Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen ülkelerin başında Finlandiya gelmektedir" ifadesini kullanmıştı.

-Arabuluculuk işbirliği-

Türkiye ve Finlandiya'nın öncülüğünde dünyada yaşanan krizlerin çözümü için 2010 yılında BM bünyesinde "Arabuluculuk Dostlar Grubu" girişimi oluşturuldu. Şu anda 47 üyesi olan grubun amacı, bölgede sorunlar gün yüzüne çıkmadan önce arabuluculuk faaliyetleri yaparak yaşanabilecek sorunların önüne geçmek. Arabuluculuk faaliyetinin en yüksek düzeyde norm ve standartlarını ortaya koyduklarını belirten Vaskunlahti,  "Genelde somut bir şey görülmediği öne sürülerek bize yapılan eleştiriler var. Ancak bazı potansiyel çatışmaların oluşmaması aslında grubun önleyici bir rol üstlendiğini göstermiş oldu. Zira bölgede birçok sorunun gün yüzüne çıkmadan önlenmesini sağladık. Türkiye ve Finlandiya bu konuda çok aktif faaliyetlerini yürütüyor. Finlandiya olarak Türkiye'nin komşularına yönelik faaliyetlerini destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Çok güçlü bir ekonomiye sahip büyük bir ülke olarak Türkiye'nin Suriye konusunda büyük bir yükümlülük altına girdiğinin farkında olduklarını söyleyen Vaskunlahti, Finlandiya'nın bölgedeki yardım faaliyetlerinin uluslararası toplum aracılığıyla katkı sağlamaya çalıştığını belirtti. Kış mevsiminin yaklaştığını hatırlatan Vaskunlahti, zorlaşan hava şartlarında yardım faaliyetlerinin artarak devam etmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Suriye'de zaman alsa da artık hayatın normale dönmesi gerektiğini belirten Vaskunlahti,  "Cenevre-2 Konferansında bütün taraflar endişeli ve bu toplantının sonucunda bir çözüm bulunabilir. Elbette BM Güvenlik Konseyi de bu konuda aktif hareket ediyor" şeklinde konuştu.

-Finlandiya ile ticaret son yıllarda düşüşte-

AA muhabirinin Ekonomi Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, küresel ekonomik kriz nedeniyle Türkiye ile Finlandiya arasındaki 2009 yılında 992 milyon dolara düşen ikili ticaret hacmi, 2011 yılında 1.6 milyar dolara yükselirken 2012 yılında ise tekrar 1,4 milyar dolara geriledi.

Türkiye'nin Finlandiya'ya ihraç ettiği başlıca ürünleri kara taşıtları, giyim eşyası ve aksesuarları, tekstil, metal cevheri, deri ve kürk oluşturuyor. Türkiye, Finlandiya'dan ise genelliklle teknoloji ağırlıklı ürünler ithal ediyor. Haberleşme cihazları, metal cevheri, kağıt ve mamulleri, demir ve çelik, güç üreten makineler, odun hamuru, çeşitli sanayi dallarında kullanılan makineler bu ülkeden ithal edilen ürünler arasında bulunuyor.

Türkiye'de çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 80 Fin şirket bulunurken, 200 Fin firmasının da Türkiye'de temsilciliği bulunuyor. Finlandiya'da ise maden, bisiklet ve kondisyon aletleri, elektronik ürünler, tekstil ve mobilya gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteren, Türk girişimcilerce kurulmuş 19 firma faaliyet gösteriyor. Ülkede özellikle gıda sektöründe faaliyet gösteren küçük Türk işletmelerinin sayısı 400'ü buluyor.

Türkiye'ye Finlandiya'dan gelen doğrudan yatırımların miktarı 2002-Eylül 2012 döneminde toplam 320 milyon dolara ulaştı. Türkiye'de yerleşik kişilerin Finlandiya'da yaptığı doğrudan yatırımlar ise 2012 Ocak- Eylül döneminde 11 milyon dolar oldu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Finlandiya Türkiye'nin Gerçek Dostu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement