BADEN-BADEN (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Almanya'da düzenlenen G20 maliye bakanları ve merkez bankası temsilcilerinin katıldığı toplantının çok verimli geçtiğini söyledi.
G20 Dönem Başkanlığını kasım ayı sonuna kadar yürütecek Almanya'da, Baden-Württemberg eyaletine bağlı Baden-Baden kentinde düzenlenen G20 maliye bakanları ve merkez bankası temsilcileri toplantısı sona erdi.
Toplantılarda Türkiye'yi temsil eden Başbakan Yardımcısı Şimşek, basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.
Şimşek, G20 toplantısının Türkiye açısından güzel ve verimli belirterek, "Özellikle hem Türkiye'de yatırımları olanlar hem de yatırım yapmayı düşünenlerin kafasındaki soru işaretlerini gidermeye çalıştık. Çok verimli bir toplantı oldu." dedi.
Cuma akşamı Almanya'nın önde gelen büyük şirketlerinin temsilcileriyle soru cevap şeklinde bir toplantı yaptıklarını kaydeden Şimşek, "Özellikle hem Türkiye'de yatırımları olanlar hem de yatırım yapmayı düşünenlerin kafasındaki soru işaretlerini gidermeye çalıştık. Çok verimli bir toplantı oldu." diye konuştu.
G20 çerçevesinde yoğun toplantı trafiği yaşadıklarını aktaran Şimşek, "Bu toplantılarda biz küresel ekonominin durumunu, geleceğini konuştuk. Küresel ekonominin daha yüksek sürdürülebilir, dengeli, kapsayıcı büyümesi için hangi reformlar yapılmalı, hangi adımlar atılmalı bunları konuştuk. Bu toplantıların marjında birçok ülkenin bakanlarıyla tabii ki sohbet etme imkanımız oldu. Birçok ülkenin bakanıyla başa baş toplantılar yaptık. Dolayısıyla oldukça verimli bir G20 zirvesi oldu." ifadelerini kullandı.
"Türkiye Afrika'ya yönelik muazzam bir çaba içerisinde"
Mehmet Şimşek, alınan kararların genel anlamda Türkiye'nin de vizyonuna uygun olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Mesela Afrika kıtası ile G20 arasındaki diyaloğu güçlendirmek. Çünkü gelecek 100 yıl Afrika'nın olacak. Yani bugün Asya küresel ekonomi açısından ne ise Asya bugün küresel ekonominin en büyük motoruysa, gelecekte de Afrika'nın olma ihtimali var. Türkiye zaten Afrika'ya yönelik muazzam bir çaba içerisinde. Bir stratejimiz var. Yani 2004'te 12 büyükelçiliğimiz vardı şimdi 39 tane var. Sadece Somali'ye 2011'den bu yana neredeyse 1 milyar dolarlık yardımda bulunduk. Dolayısıyla biz zaten Afrika'ya odaklanmış durumdayız."
"Yatırımcılarla güzel, yapıcı bir diyalog kurmak önemliydi"
Toplantının üç açıdan da verimli olduğuna dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:
"Birincisi, Almanya bizim için çok önemli bir ülke. En büyük ticaret ortaklarımızın başında geliyor. Almanya'nın Türkiye'de çok büyük yatırımları var. Dolayısıyla o yatırımcılarla gelip bu toplantının arifesinde çok güzel yapıcı bir diyalog kurmak bence önemliydi. İkincisi ise, normal şartlar altında belki birkaç haftanızı alacak ziyaretlerle gerçekleştireceğiniz toplantıları bizim G20 ülke bakanlarıyla burada gerçekleştirme, Türkiye'yi anlatma fırsatı bulduk. Üçüncü olarak da tabii bu küresel sorunların çözümlerine yönelik olarak hep birlikte burada çalıştık ve Türkiye'nin perspektifini, Türkiye'nin vizyonunu da bu süreçte yansıttık."
Şimşek, Almanya'daki yatırımcıların Türkiye algısına ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, yatırımcıların bakış açısının buradaki manşetler üzerinden şekillendiğini ve atılan manşetlerin Türkiye'nin yaşadığı ve karşı karşıya olduğu sorunlar nedeniyle olumsuz olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin, dünya genelinde varlıklarını güçlü bir şekilde sürdüren bölücü terör örgütü ve FETÖ ihanet şebekesi gibi yapılarla mücadele ettiğini hatırlatan Şimşek, "Maalesef Türkiye dostlarının da görüşlerini zehirleyebiliyorlar, etkileyebiliyorlar. İşte buna karşı en iyi mücadele diyaloğu güçlü tutmak, sabırla ülkemizin aslında gelecek vizyonunu daha iyi bir şekilde anlatmaktır." ifadelerini kullandı.
Şimşek, toplantılarda terörün finansmanıyla mücadele konusunun da gündeme geldiğini belirterek, Türkiye'nin bu konudaki çabalarına dikkat çekti.
Son Dakika › Güncel › G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Temsilcileri Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?