AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Metin Külünk, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Yurtdışındaki Türkler ve Akraba Toplulukları Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü düzenlenen "Kaostan Ne Çıkacak" konferansa katıldı.
GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde düzenlenen konferansın açılışında konuşan Prof. Dr. Ali Gür, ülkemizin çok zengin bir coğrafya da bulunduğunu ve bu kadar zengin bir coğrafya üzerinde bulunulduğunda düşmanın da çok olacağını söyledi. Prof. Dr. Gür, şu anda dünyanın kaos içerisinde bulunduğunu belirterek, "Batı medeniyeti şu anda iflas etmiş, çökmüş durumda. Batı medeniyetinin temsilcileri olarak kabul edilen ülkeler şuanda birbirlerine girmiş durumdalar. Filistin konusunda, 14 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ülkesi bir kararda mutabakat haline gelirken, bir devletin kendi arzusu üzerine reddedilebiliyorsa artık burada insan haklarından, demokrasinden, eşitlikten bahsedemezsiniz. Kendi istedikleri ve emir erlerinin ayağına diken batsa kıyamet koparan Avrupa ülkeleri yanı başlarındaki katliamlara; Irak, Bosna Hersek, Myanmar, Suriye ve son zamanlarda Filistin için hiç ses çıkartmıyorlarsa demek ki, eşitlik, insan hakları, adalet kavramları sadece kendi dünyaları içinmiş. Artık maskeler düşüyor, şu anda dünya kaos içerisinde. Milli birlik ve beraberlik ruhuyla hareket edebilirsek, bu kaostan istifade edecekler coğrafyamızın mazlum ve mağdur insanları olacaktır" dedi.
Gür, gönül coğrafyası inşa edildiğini anlatarak, "Bir taraftan İslam Birliği, diğer taraftan Turan Birliği, öbür taraftan da diline, dinine ve rengine bakmadan mazlum ve mağdur olan bütün milletlerin gönül köprüsü ve coğrafyasını inşa ediyoruz. El uzatan, dimdik ayakta duran, eğilmeyen bu milleti eğdirmek için her türlü iftiralara maruz kalıyoruz. Osmanlı'nın son döneminde hasta adam ilan edilen ve dimdik ayakta tutan Abdulhamit Han'a yapılan iftiralar şuanda Cumhurbaşkanımıza yapılıyor. Bu millet oyunların farkında olduğu için de dimdik ayakta duruyor. Eskiden Birleşmiş Milletlerden karar çıkartmak kolay değildi. Eğer 14 tane ülke tek yürek olabiliyorsa, o zaman bazı şeyleri aşabiliyoruz demektir" şeklinde konuştu.
"Bu kaosu sanayi devrimi üzerinden yaşadık biz kaybettik"
AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Metin Külünk, konuşmasında robot ve yapay zeka üzerinden dünyada çok açık bir şekilde konuşulmayan güç mücadelesi olduğunu vurguladı. Külünk, "Kim bu güç mücadelesinde eğer bu dönüşüme kendini eklemlerse önümüzdeki yüzyılda dünyanın güç merkezi olmaya devam edecek. İşte bir anlamda 2100'ün, 2200'ün güç merkezinin inşasındaki zamanın eşyası üzerinden yaşanan bir kaosu yaşıyoruz. Bu kaosu sanayi devrimi üzerinden yaşadık biz kaybettik. Eğer sanayileşme sürecini bizim Osmanlı bilge adamları doğru okusaydı, Osmanlı devlet hakkı son dönemde sanayileşme sürecini doğru okuyup, tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişin adımlarını çok kararlı atıp ya da çöküş döneminde bunu fark eden Abdülhamit Han Hazretlerinin sanayi devinimini fark ediş üzerinden Osmanlı'yı dönüştürme noktasında attığı adımlar hedefine ulaşsaydı, bugün size 1 trilyon dolarlık milli gelirli bir Türkiye değil, 10 trilyon dolarlık milli gelirli ve de coğrafi olarak 784 bin kilometre kareye sıkışmamış bir Türkiye'den bahsedecektim. Iskaladığımız ve aklen yenildiğimiz için bu aklen yenilgiyi fiziki bir yenilgiye dönüştüğü için gençler hepinize söylüyorum akıl özgürlüğünüze sahip çıkın" dedi.
"Akıl özgürlüğünüze sahip çıkın"
AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Metin Külünk konuşmasının devamında, "Akıl özgürlüğünüze sahip çıkınız. Sorgulayan, düşünen, araştıran, bilginin peşinde koşan bulduğu bilgi üzerinden insanlığın kaderine pozitif katkı sağlayacak eşyayı üreten aklı keşfedecek akıl özgürlüğünüze sahip çıkın ve şu soruyu sorun kendinize; İkinci Dünya Savaşından sonra 30 tonluk bilgisayarı üreten akıl sizden niye çıkmadı? İnsanlığın kaderini değiştiren, dönüştüren fiber optik kabloyu üreten akıl neden İslam dünyasından çıkmadı? Petrolle çalışan makineyi üreten akıl neden İslam coğrafyasından çıkmadı? Dizüstü bilgisayarların artık hayatımızdan çıktığı yerine akıllı telefonlar üzerinden dünyanın bütün sistematiğini dönüştüren, bilgiyi üreten akıl neden İslam dünyasından çıkmadı? Bizler İslam dünyasında yaşayanlar olarak mazlumların, insanlığın ümidi olan bu topraklar bir kez daha bu coğrafyada bu aziz milletin insanlık için bir medeniyet projesi inşa etmesini bekleyen bütün insanlık için ümit olan bu topraklar eğer bu temel soruyu sormaz, bu temel soruya cevap vermezse yenilgimiz devam edecek" diye konuştu.
Konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. Ali Gür tarafından AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Metin Külünk'e günün anısına hediye takdim edildi. - GAZİANTEP
Son Dakika › Güncel › Gaün'de 'Kaostan Ne Çıkacak' Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?