Esnaf Gezi Olaylarının Etkilerinden Şikayetçi - Son Dakika
Güncel

Esnaf Gezi Olaylarının Etkilerinden Şikayetçi

Beyoğlu esnafı, Gezi Parkı olaylarıyla başlayan olumsuz etkinin hala devam ettiğini söyledi.

15.07.2013 16:18  Güncelleme: 16:23

Beyoğlu esnafı, Gezi Parkı olaylarıyla başlayan olumsuz etkinin hala devam ettiğini söyledi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan çiçekçi esnafından Ayşegül Yorgun (39), kendisinin 25 yıldır, ailesinin ise 3 kuşaktır Taksim'de çiçekçilik yaptığını söyledi.

Esnafı düşünen hiç kimsenin olmadığını anlatan Yorgun, "Zarar ettik. Ramazan da girdi. Boş geliyoruz, boş gidiyoruz. Çiçekleri çöpe atıyoruz. Olaylar hala bitmedi. Daha neyin mücadelesini yapıyorlar anlamadım" dedi.

1,5 aydır devam eden olaylarda maddi zararlarının çok olduğunu aktaran Yorgun, "Bittik. Hiç bir borçu ödeyemez hala geldik. Borçlar iyice birikti. Mezatlara, vergicilere, kira, elektrik hepsi birikti. Nasıl ödeyeceksin iş olmayınca. Sabah geliyorsun mal yok" diye konuştu.

İstiklal Caddesi'nde 40 yıldan beri çikolata dükkanı işleten Ali İhsan Batur da olaylar esnasında camlarının ve kepenklerin kırıldığını belirtti.

İş yapamaz hale geldiklerini vurgulayan Batur, "Bazı günler tam, bazı günler yarım gün kapatmak zorunda kaldık. Bu esnada gelen insanlar alışveriş için gelmedi. Bu durumda da mağdur olduk. Kazandığımız hiç bir şeye yetmez hala geldi. Taksim'de esnaf olduğumuz için giderlerimiz de çok. Geçen sene aynı dönemde buranın yüzde 60'ı turist olurdu. Şu anda ise turist sayısı yüzde 10-15. İnsanlar, Beyoğlu'na girmeye korkuyor" diye konuştu.

İlerleyen günlerde işçi çıkarmayı düşündüklerini anlatan Batur, elinde bir arsası olduğunu, onu da dükkanını kapatmamak için satılığa çıkardığını söyledi.

Kahramanmaraş'tan 2 ay önce dondurma satmak için İstanbul'a gelen Nuri Çiğdem de, "Bir yıl öncesine göre satışlarımız yüzde 90 düştü. Bundan sonra da ne olacak bilmiyoruz. En çok Arap turistlere dondurma satıyorduk. Artık onlar da gelmemeye başladı" ifadelerini kullandı.

"Önceden bu caddeden günde 1,5 milyon kişi geçerdi"

İstiklal Caddesi'nde 5 yıldan beri kafe işlettiğini anlatan ve ismini vermek istemeyen bir kafe sahibi de, "Gündüz saat 3'e, 4'e kadar kimse yok. Mağduruz. Günde 10-20 lirayla dükkanı kapatıyoruz. Kafede 8 kişi çalışıyorduk. Olaylardan sonra 3 kişiyi işten çıkartmak zorunda kaldık. Önceden bu caddeden günde 1,5 milyon kişi geçerdi" diye konuştu.

"Eski huzurlu günlerimize kavuşalım"

Ayakkabı dükkanı işleten 59 yıllık esnaf Erten İvme ise alışkın olmadıkları olaylarla karşılaştıklarını ve olayların ne zaman biteceğini bilmediklerini söyledi.

Olaylardan hem ülkenin hem de bütün esnafın zarar gördüğüne dikkati çeken İvme, şöyle devam etti:

"Vatandaş tedirginlik içinde. Aylardır işlerimiz sıfır. Müşteri buraya gelmeye ürküyor. Beyoğlu kötü bir imaj bıraktı. Tedirginiz. Olaylar bitse de huzura kavuşabilsek. Allah ülkemize dirlik, düzen ve huzur versin inşallah. Eski huzurlu günlerimize kavuşalım. 1955'ten beri bu sokaktayım. Burası eskiden harika bir yerdi. Sokaklar mis gibi kokardı. Şimdi ne bet kaldı ne de bereket. O güzel günleri arıyoruz. Güzel Türkiye böyle olmamalı. İnşallah tez zamanda durulur. Bu mübarek günlerde tek dileğim bu."

"Yüzde 40-50 zararımız var"

Yabancı Dil Merkezi işletmecisi Kadir Çıkrıkçı da ciddi iş kayıplarının olduğunu belirterek, "Öğrencier bile tedirgin. Beyoğlu, Taksim bitti. 33 yıldır burada yaşamaktayım. Bugüne kadar böyle bir şey görmemiştim. Yüzde 40-50 zararımız var. Öğrenci kaydı yapamıyoruz. Bazı personelimizi çıkartmak zorunda kaldık" diye konuştu.

Taksi esnafından Erhan Kasdoğan ise, "Arabaların bile yevmiyeleri çıkmıyor. İnşallah iyi olur diye düşünüyorum. Ancak gün geçtikce daha da kötüye gidiyor. Artık bayramı bekliyoruz. Ancak ondan da çok ümitli değilim" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Esnaf Gezi Olaylarının Etkilerinden Şikayetçi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement