Gelecek vaat eden girişimcilere rehberlik, tanınma fırsatı, fikirlerini sosyal değere dönüştürme olanağı sağlayan, dünyanın önemli sosyal iş planı yarışması Global Social Venture Competition'ın (Global Sosyal Girişimcilik Yarışması-GSVC) Türkiye seçmelerinde yarı finale kalan projeler açıklandı.
Değerlendirme sonunda, "Bal Yolu" ve "Pak Enerji" başlıklı iki proje, 2 Mart 2012 tarihinde Londra İşletme Okulu'nda gerçekleştirilecek bölgesel final turuna katılmaya hak kazandı.
Koç Üniversitesi, işbirliği kapsamında, bu yıl ilk kez uluslararası arenada yarışacak olan Türk girişimcilere danışmanlık yaptı. Global Girişimcilik Haftası'nda start verilen yarışmanın Türkiye'deki hazırlık etkinliklerinde katılımcılar altı adımdan oluşan bir programdan geçti. 9 Aralık – 5 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen etkinliklerin dördü Koç Üniversitesi İstinye Kampüsü'nde yapılırken, online seminer olarak gerçekleştirilen iki etkinlik Türkiye'nin her yerinden takip edildi.
Değerlendirmeler sonunda, yarı finale kalarak, Londra'daki Bölgesel Final'de yarışacak olan "Pak Enerji" projesi, Pakistan Lahor Mühendislik ve Teknoloji Üniversitesi'nden Genç mühendisler ve girişimciler tarafından geliştirilmiş bir proje. Projeyle, bio-gaz teknolojisinin fütürist ve otomatikleştirilmiş versiyonu olan çevre dostu ve bütçeye uygun doğal gaz parçalayıcısı sunuluyor. Proje'de hedeflenen yenilikçi ve kullanıcı dostu çözümler üreterek enerji krizlerini ortadan kaldırmak ve kırsal kesimin yaşam koşullarını iyileştirmek.
Londra'ya gidecek diğer proje olan "Bal Yolu" ise iki yılını Türkiye'nin kuzeydoğusunu keşfederek geçiren, yöre insanları ve arıcılık konusunda uzman hale gelen Cat Jaffee ve ekibi tarafından hazırlandı.
Ekip, kırsal kesimdeki kadınların geçinmesini, çevreyi, Türkiye'yi ve katılan herkesi bal ile doyuracak bir proje tasarladı.Proje İpek Yolu boyunca göçebe hayatın izlerini sürerek yerel kültürler ile tanışmayı ve bu yolculuk süresince Türkiye'nin bilinmeyen yörelerini keşfetmeyi amaçlıyor. Bal Yolu Projesi, bu türde gerçekleşecek olan ilk proje. Projeye, eğitilerek dünya standartlarında bal yetiştirecek köy kadınları ilham kaynağı olmuştur.
California Berkeley Üniversitesi-Haas İşletme Okulu tarafından organize edilen yarışmanın uluslararası diğer ortakları Columbia İşletme Okulu, Yale İşletme Okulu, London İşletme Okulu, Indian İşletme Okulu, Geneva Uluslararası Üniversitesi ve SVC-Korea gibi dünyanın önemli eğitim kurumlarından oluşuyor.
Londra'da düzenlenecek Bölgesel Finaller'e katılacak olan her iki projenin yarışmacılarına ait yol ve konaklama giderleri Koç Üniversitesi tarafından karşılanacak. Finale seçilen yarışmacılar Kaliforniya'da düzenlenecek Global Finaller'e katılma hakkı kazanacak.
Yarı Finalde Yarışacak Projeler…
Takım Adı: Bal Yolu
Takım Üyeleri: Deniz Alexandra Duygu, Catherine De Medici Jaffee, Burcu Uzer, Alexhander John Barberis
Bal Yolu'nun kurucusu, Cat Jaffee, bal avcısı, vahşi şeyler tutkunu, seri gezgin ve Colorado doğumlu bir Türk kadınıdır. Cat, iki senesini Türkiye'nin kuzeydoğusunu keşfederek geçirmiş, yörenin insanları ve arıcılık konusunda uzman olmuş ve daha öncesinde Ashoka, Asian Rural Institute, Aspen Institute, Japonya ve Mısır'da çalışmıştır. Deniz Duygu, Balyolu Kurumsal İlişkiler ve İstanbul Bölge Sorumlusu, Carnegie Melon Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Ernst & Young'da finansal denetim yapmış ve Türkiye'de birçok kurumsal şirket ve dernekle çalışmıştır. Deniz, bir doğa ve hayvan sever ve olmakla birlikte Koç Üniversitesi'nde MBA adayı olup, sosyal girişimcilik, finansal ve sosyal etki analizi üzerinde uzmanlaşmaktadır. Alex Barberis, Balyolu Finansal Sorumlusu, sürdürülebilir sermaye ve girişimcilik konusunda uzman olup, Amerika'da Stratucation Ventures şirketinin Finansal Operasyon Müdürlüğü'nü yapmaktadır. Burcu Üzer, Balyolu Turizm Sorumlusu, George Washington Üniversitesi mezunu olup, Amerika'da Smithsonian Institute'ta Etkinlik ve Konferans Koordinatörlüğü yapmaktadır.
Takım Adı: Pak Enerji
Takım Üyeleri: Ali Raza, Imtiaz Akbar Khan, Matloob Ahmed, Mubasher Nazır, Shehroze Wasif
PAK enerjisi, hayat standartlarını yükseltmede temel katkıda bulunan faktördür. Acı bir şekilde, Pakistan günümüzde oldukça büyük bir enerji krizi yaşamaktadır. Pakistanlıların, enerjinin mevcudiyetini hayal dahi edemedikleri yüzlerce köy var. Köylüler tahta ve tezek kullanarak ısınma ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Bu yakıtların kullanımıyla oldukça fazla duman açığa çıkmakta ve bunlar ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Yiyeceğin kalitesine zarar veren kimyasal gübrelerin maliyeti de oldukça yüksektir. Lahor Mühendislik ve Teknoloji Üniversitesi'nden Genç mühendisler ve girişimciler bio-gaz teknolojisinin fütürist ve otomatikleştirilmiş versiyonu olan çevre dostu ve bütçeye uygun doğal gaz parçalayıcısını sunuyor. Gaz parçalayıcısı, günde 40 kg tezek ve 2 kg mutfak atığı kullanarak yemek pişirmek, ısınmak ve aydınlanmak için kullanılıyor. Ek olarak, 32 kg doğal gübre çıkıyor ve piramidin en altında yer alan kişilere gübreyi yerel çiftçilere satma olanağı doğuyor. Her yıl, toplamda 11.7 ton doğal gübre ile köy ailelerine 6400 $ gelir getiriyor. PAK-Enerji çözüm planı kırsal kesimde yaşayan 16 milyon ailenin ve Pakistan'daki çiftçilerin elinden tutuyor ve onlara bu karanlık dönemden çıkıp yeni bir döneme girmeleri için umut oluyor.
Son Dakika › Güncel › Global Sosyal Girişimcilik Yarışması'nda İki Proje Yarı Finalde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?