MUSUL (AA) - Irak'ta Musul'u terör örgütü DAEŞ'ten kurtarma operasyonunun birinci aşaması kentin güney ve doğu cephelerinden başladı.
Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı Ortak Operasyonlar Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, Musul'u geri alma operasyonunun Musul Operasyonları Komutanlığı ile ona bağlı birlikler ve Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi'nin katılımıyla başlatıldığı belirtildi.
Açıklamada, söz konusu operasyon sırasında Musul'a bağlı en- Nasır, Garmandi, Gudeyle ve Harbardan köylerinin örgütten geri alınarak Irak bayraklarının asıldığı ifade edildi.
AA muhabirine konuşan Musul Vilayet Meclisi Başkanı Nurettin Kaplan, operasyonun Musul'un güney ve doğu cephesinden başladığını ve ilk aşamadaki amacın Dicle Nehri'ne ulaşmak olduğunu kaydetti.
Kaplan, operasyona katılan Musullu Sünni Haşdi Vatani güçlerinin sayısının 600 ile bin arasında olduğunu belirterek, Peşmerge'nin de söz konusu güçlere destek sunduğunu kaydetti.
Irak merkezi hükümeti, 11 Şubat tarihinde terör örgütü DAEŞ'in elindeki Musul'u geri almak için bölgeye 4 tugay birliği sevk etmişti.
-"Musul'da 10 bin DAEŞ militanı bulunuyor"
Amerikalı askeri yetkililer, terör örgütü DAEŞ'in kontrolündeki Irak'ın Musul kentinde 10 bin kadar militanın bulunduğunu ifade etmişti.
DAEŞ'e karşı yürütülen Doğal Kararlılık Operasyonu sözcülerinden Albay Christopher Grave ise, her biri 2-3 bin kişiden oluşan ve sayıları 8 ila12 tabur arasında değişen Irak ordusu birlikleri ile Peşmerge güçlerine ait iki birliğin Musul'un geri alınması için yürütülen askeri faaliyetler içinde olduğunu söylemişti.
-"Operasyon uzun zaman alacak"
Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı Savaş Medyası Ağı tarafından yapılan, Musul'u DAEŞ'ten kurtarmak için "Fetih" operasyonu açıklamasını değerlendiren uzmanlar, operasyonun geniş çaplı olmayacağı ve uzun bir döneme yayılacağı görüşünde birleşti.
Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM), Ortadoğu araştırmacısı Bilgay Duman, Irak ordusunun Musul'da operasyon için yeterli hazırlık yapmadığını belirterek, "Geniş çaplı bir operasyon olacağını düşünmüyorum. Musul'da sadece Mahmur bölgesine ordu güçleri yerleştirilebildi. Bu operasyon daha da uzun bir zamana yayılacak." değerlendirmesinde bulundu.
Duman, karadan operasyon yapmadan Musul'u alabilmenin kolay olmadığına vurgu yaparak, "Kara güçleri konusunda bir anlaşma yok. Özellikle bu konuda anlaşma sağlanmadan karadan bir operasyon beklemek mümkün değil." şeklinde konuştu.
-"DAEŞ'in ciddi savunma hattı var"
Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı Birol Akgün ise, Musul operasyonunun beklenen ve hatta gecikmiş bir operasyon olduğunu, Irak Ordusu'nun Ramadi'deki başarısından sonra ilk hedefinin Musul olacağının bilindiğini ifade etti.
Akgün, operasyonun ne kadar sürebileceğine dair soruya ise, "Bu operasyon Ramadi operasyonu kadar kolay olmayacaktır. Zira Musul büyük bir nüfusa sahip ve geniş bir alan. Şehir operasyon olacak diye boşaltılmış durumda değil. Irak ordusu şehre yaklaştığı zaman muhtemelen halk şehri terk edecektir ama DAEŞ'in de ciddi bir savunma hattı var. Burada temel belirleyici olacak şey sivil halkın nerede duracağı. Özellikle aşiretlere bağlı grupların DAEŞ'ten ayrıştırılması belirleyici olacaktır." şeklinde cevap verdi.
Ahi Evran Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Erkmen de, operasyonun çok büyük çaplı olduğunu düşünmediğini kaydederek, DAEŞ'in Mahmur karargahının olduğu bölgede Irak güçlerine saldırdığını hatırlatarak, "Bunun üzerine Irak ordusu karargahın çevresindeki iki üç köyü aldı. Operasyon bununla sınırlı kalabilir." dedi.
Terör örgütü DAEŞ, Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u Haziran 2014'te ele geçirmişti.
Son Dakika › Güncel › Grafikli - Musul Operasyonu Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?