Gül'den Tutuklu Vekillere Yeşil Işık - Son Dakika
Güncel

Gül'den Tutuklu Vekillere Yeşil Işık

Gül\'den Tutuklu Vekillere Yeşil Işık

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bütün seçilmiş milletvekillerini Meclis'te görmek isterim" dedi.

27.04.2012 13:12  Güncelleme: 13:27

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bütün seçilmiş milletvekillerini Meclis'te görmek isterim. Ümit ederim ki seçilmiş olan herkes Meclis'te görevlerini yaparken mahkemeler de devam etsin" dedi. Sözde Ermeni soykırımı iddialarına da değinen Gül, "Tüm dünyaya çağrıda bulunuyoruz; Gelin ortak bir tarih komisyonu kuralım. Bu komisyon araştırsın ve ortaya gerçekci bir durum çıksın. Son günlerde özellikle Fransa'da bir seçimin aleti yapılmasını ve bu çerçeve içerisinde akıl almaz boyutlara giden Türkiye düşmanlığı yapılmasını da esefle karşılıyorum" diye konuştu.

"BÜTÜN SEÇİLMİŞ MİLLETVEKİLLERİNİ MECLİS'TE GÖRMEK İSTERİM"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha sonra gazetecilerin gündemle ilgili sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, "TBMM Başkanı Cemil Çiçek, tutuklu milletvekilleriyle ilgili siyasi parti temsilcileriyle bir görüşme yaptı. Dört partinin temsilcileri ile uzlaşma sağlandığı söylendi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu Cumhurbaşkanı Gül, şöyle yanıtladı:

"Bütün seçilmiş milletvekillerini TBMM'de görmek isterim. Bu yönde epey çalışmalar oldu. Ama bir netice vermedi. Son teşebbüsün daha netice verecek şekilde geliştiğini görüyorum. Meclis Başkanı da bana bilgi verdi bununla ilgili gelişmeler hakkında. Ümit ederim ki seçilmiş olan herkes Meclis'te görevlerini yaparken mahkemeler de devam etsin. Tutukluluğun sona ermesi zaten burada önemli. Yoksa mahkemelerin tabii ki devam etmesi ayrı bir husustur."

'27 NİSAN' SORUSU

Gül, "Bugün 27 Nisan e-muhtırası'nın beşinci yıldönümü. Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yapılmıştı. Bunu 'post-modern darbe' olarak nitelendirenler var. Bu konudaki görüşünüz nedir?" sorusunu da "Konu çok taze. Siyasi tarihimizin bir parçası olduğu için onunla ilgili fazla birşey söylemek istemem. Ama Meclis'in kendi gündemine her zaman sahip olduğunu ve TBMM'nin Türkiye'nin gerçek bütün meseleriyle çok yakından ilgilendiğini ve TBMM'nin bütün gerek temsil gerekse katılım açısından demokrasiyi en iyi şekilde yansıttığına inanıyorum" diyerek yanıtladı.

SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI

Bir gazetecinin, sözde Ermeni soykırımı ile ilgili iddiaları hatırlatması üzerine de Gül, şunları söyledi:

"Bu konuyla ilgili tezimiz gayet açık. Bu konuyla ilgili biz dünyanın en büyük gazetelerine birer sayfa ilanlar verdik ve dedik ki 'Eğer bunda siz ısrarlıysanız, gelin o zaman Türk ve Ermeni tarihçilerinden bir komisyon kuralım. Hatta bununla çok ilgilenen üçüncü bir ülke varsa, o ülke de bu komisyona girsin. Tarihçilere bütün arşivleri sonuna kadar açalım, araştırsınlar ve neticelerini hep beraber görelim.' Biz bu özgüveni gösterdik. Ama maalesef buna bir karşılık göremedik. Anadolu topraklarında hep beraber çok acılar çekilmiş. Birinci Dünya Harbi'nin bütün o büyük karmaşası içerisinde nelerin yaşandığı hep malumdur. 300-400-500 yıl Balkanlar'ı yurt edinmiş milyonlarca insanın nasıl terkedip Anadolu'ya sığındıkları ve bütün bunlar olurken milyonlarca insanın hayatını nasıl kaybettiği, bunlar hep Birinci Dünya Harbi'nin ve maalasef o yılların çok acı gerçekleridir. Kafkaslar'dan insanların kırıla kırıla nasıl geldiği hep bilinmektedir. Acılardan tabii hiçkimse mutluluk duymaz. Ama tarihi bir düşmanlık vesilesi olarak ortaya çıkartmanın hiç doğru olmadığı kanaatindeyim. Birinci Dünya Harbi içerisinde en çok acıyı çekenler Müslüman Türkler olmuştur. Koskoca imparatorluğun bütün topraklarından çekile çekile, kırala kırala Anadolu'ya gelmişlerdir. Acılar hepimizin ortak acılarıdır.

Bunlar eğer yeni nesillere düşmanlık olarak, öc alma olarak aktarılırsa, o zaman bunun hiç sonu olmaz. Yeni Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra bütün bu söylediğimiz acıları yeni nesillere taşımamak için, bunlar çok konu yapılmamıştır. Ama ne yazık ki 1960 yıllarından sonra özellikle, Türkiye dışındaki diasporalar kimliklerini ve dayanışmalarını muhafaza etmek için bunu bir politik araç haline getirmişlerdir. Bazı parlamentolarda Türkiye aleyhine haksız kararlar alınmıştır. Bu kararları alan siyasetçilere deseniz ki 'Bu bahsettiğiniz olaylar nerede olmuş, hangi tarihte olmuş, nasıl olmuştur? İki dakika konuşur musun bu konuyla ilgili?' deseniz konuşamazlar, bilmezler. Ama siyasi kararlarla Türkiye aleyhinde maalef bu kararları almışlardır. O bakımdan biz gayet açık bir ekilde tüm dünyaya çağrıda bulunuyoruz; Eğer bu iddianızda samimi iseniz gelin o zaman ortak bir tarih komisyonu kuralım. Bu komisyon araştırsın ve ortaya gerçekci bir durum çıksın. Bu çağrıyı TBMM'deki bütün partilerin kararı ile aldık. Son günlerde özellikle Fransa'da bir seçimin aleti yapılmasını ve bu çerçeve içerisinde akıl almaz boyutlara giden Türkiye düşmanlığı yapılmasını da esefle karşılıyorum."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gül'den Tutuklu Vekillere Yeşil Işık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement