Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelashvili, Yusufeli'de - Son Dakika
Güncel

Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelashvili, Yusufeli'de

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili, "Biz ortaklaşa birbirimizin kültür değerlerini savunuyoruz, koruyoruz ve gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz" dedi.

21.01.2014 19:24

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili, "Biz ortaklaşa birbirimizin kültür değerlerini savunuyoruz, koruyoruz ve gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz" dedi.

Erzurum'un Uzundere ilçesindeki Öşvank Kilisesi'ni ziyaret ettikten sonra Artvin'e gelen Margvelashvili, Artvin Valisi Kemal Cirit ile Yusufeli ilçesinde bulunan tarihi İşhan Kilisesi'ni gezdi. Kilise içinde incelemede bulunan Margvelashvili, Vali Cirit'ten bilgi aldı.

Margvelashvili, çok heyecanlı bir gün yaşadıklarını belirterek, "Türkiye Cumhurbaşkanına, devlet başkanına, Başbakana, parlamento başkanına, herkese teşekkürlerimi bir borç biliyorum" ifadesini kullandı.

Dün çok verimli görüşmeler yaptıklarını dile getiren Margvelashvili, şöyle devam etti:

"Bugün de görüşmelerimiz verimli geçiyor. Kültür değerlerine yönelik yaptıkları çalışmalarından dolayı teşekkürlerimi ayrıca bir borç biliyorum. Çünkü biz ortaklaşa birbirimizin kültür değerlerini savunuyoruz, koruyoruz ve gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Medeni olan ülkeler, milletler, hükümetler aynen çalıyorlar, aynen davranıyorlar. Ayrıca iki köyü ziyaret ettiğimde köylülere, köy halkına teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Çünkü her gün kendileri, elleriyle temizliyor, bakıyor ve koruyorlar."

Margvelashvili, bir gazetecinin İşhan Kilisesi'nin restorasyonuyla ilgili sorusuna ise "Restorasyona gelince Türk ve Gürcü tarafı ortaklaşa çalışıyor. En üst seviyede çalışmalar devam ediyor. Geçen yıl Türk ve Gürcü eksperler konu hakkında çalışmalar yapıyorlardı. Bu ortaklaşa ve kaliteli çalışmalar için her iki tarafa teşekkürlerimi bir borç bilirim" yanıtını verdi.

-"Dost ve kardeş iki ülke her alanda işbirliği yapar olmuştur"

Vali Cirit ise Margvelashvili'nin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Türkiye-Gürcistan ilişkileri son yıllarda ciddi hareketlilik kazanmış, dost ve kardeş iki ülke her alanda işbirliği yapar olmuştur. Başta enerji olmak üzere birçok dev projede, iki ülke aynı kaderi paylaşmakta ve işbirliği yapmaktadır. Ülkemiz için bugün Gürcistan ve Kafkaslara açılan kapı Sarp Sınır Kapısı'dır ve ülkemiz için Avrupa ve Orta Doğu'ya açılan kapı ise yine Sarp Sınır Kapısı'dır. Bugün günlük ortalama 18 bin kişi giriş çıkış yapmaktadır. 2013 yılında 6,5 milyon kişi giriş çıkış yapmıştır. Bir önceki yıla göre yüzde 15 artış olmuştur. Yılda 1 milyon 250 bin araç giriş çıkışı olmaktadır" diye konuştu.

Kültürel bir zenginlik olan İşhan Kilisesi'nin, yaklaşık 1 milyon lira harcanarak Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde restore ettirildiğini, çevre düzenlemesi dahil peyder pey çalışmalara devam edileceğini ve müze olarak hizmete gireceğini kaydeden Vali Cirit, "İki ülke Kültür ve Turizm Bakanlıkları arasında resmi protokolün bir an önce imzalanmasını bizler de beklemekteyiz" dedi.

Ziyarette, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Çelik, Emniyet Müdürü Hüsrev Salmaner, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, Yusufeli Kaymakamı Ömer Dereci, Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin de katıldı.

Margvelashvili, ziyaretin ardından kara yoluyla Erzurum'a hareket etti.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelashvili, Yusufeli\'de
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelashvili, Yusufeli'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement