Halepçe Katliamı, Hakkari'de Kınandı - Son Dakika
Güncel

Halepçe Katliamı, Hakkari'de Kınandı

Halepçe Katliamı, Hakkari\'de Kınandı

Irak'taki Halepçe kentinde devrik lider Saddam Hüseyin tarafından kimyasal silah kullanılarak yapılan yaklaşık 5 bini aşkın sivilin yaşamını yitirdiği katliamının 28'inci yıldönümü Hakkari'de il Genel Meclisi Başkanlığı ve İHD Şubesi tarafından yapılan iki ayrı basın açıklamasıyla kınandı.

16.03.2016 15:37

Irak'taki Halepçe kentinde devrik lider Saddam Hüseyin tarafından kimyasal silah kullanılarak yapılan yaklaşık 5 bini aşkın sivilin yaşamını yitirdiği katliamının 28'inci yıldönümü Hakkari'de il Genel Meclisi Başkanlığı ve İHD Şubesi tarafından yapılan iki ayrı basın açıklamasıyla kınandı.

Belediye binası önündeki basın açıklamasına, Belediye Eş Başkanları Fatma Yıldız, Nazmi Coşkun, DBP ve HDP yöneticileri ile bazı STK temsilcileri katıldı. Nusaybin, Yüksekova ve Şırnak'da uygulanan sokağa çıkma yasaklarının bir an önce kaldırılıp müzakere sürecine kalındığı yerden devam edilmesi için hükümete çağrıda bulunan İl Genel Meclis Başkanı Lokman Özdemir, Halepçe katliamını kınadı. Dünyada bugüne kadar yapılan bütün kaliamları kınadıklarını belirten Özdemir şöyle konuştu:

"Halepçe katliamında kimyasal silah kullanarak 5 bin Kürt katledildi. 7 binden fazla insan yaralandı, yüzlerce insan sakat kaldı. Kürtler'e karşı yıllardır birçok katliam yapıldı. Bu katliamların tümünü kınıyoruz. Son süreçte Cizre, Nasuybin, Yüksekova'da uygulanan sokağa çıkma yasağı da bir an önce kaldırılmalı ve müzakere sürecine geçilmelidir. Yakın zamanda İmralı'da bir görüşme yapılırsa ve müzakere sürecine başlanırsa tüm çatışmalar durur. Onun için Ortadoğu'da yaşayan tüm insanlar ve Müslüman ülkeleri bu katliamları durdurmaları için gerekli çabayı sarfetmelerini ve barış için için adım atmalarını bekliyoruz."

İHD Hakkari Şubesi de, Halepçe kaitlamı ile ilgili açıklama yaptı. İHD Yöneticilerinin katıldığı basın açıklamasının metnini okuyan İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, "28 yıl önce Irak devlet güçleri tarafından Güney Kürdistan (Kuzey Irak) kenti Halepçe'de girişilen kimyasal ve biyolojik silah saldırısı sonucunda 6 bin300 sivil insan yaşamını yitirmiş ve binlercesi de yaralanmıştır. Halepçe kentinde yapılan kimyasal saldırı, Irak Baas Rejim Güçlerinin Güney Kürdistan'a dönük alarak planlanan ve başlatılan 'Enfal operasyonu' nun bir parçası olarak gerçekleştirilmiş bir saldırıdır. 1983 ile 1989 yılları arasında Kürtlere karşı başlatılan ve Halepçe' deki Kimyasal saldırı ile doruğa çıkan Enfal operasyonları kapsamında yapılan saldırılarda; 185 bin Kürdistanlı katledilirken Güney Kürdistan'ın 4000 köyü yerle bir edildi. 1800 okul, 300 hastane, 3000 camii ve 27 kilise yakılarak yok edilmiştir."

- Hakkari

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Halepçe Katliamı, Hakkari'de Kınandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement