Bilecik'in Yenipazar İlçesi'ne bağlı Harmanköy sakinleri, köylerinin yakınında bulunan taş ocaklarının ürünlerine ve doğa harikası Harmankaya Kanyonu'na zarar verdiğini öne sürerek yürüyüş yaptı.
Harmanköy'den araçlarla Yenipazar'a gelen çoğunluğu kadın yaklaşık 50 kişi, ellerinde 'Dayan Harmankaya', 'Taş ocaklarına hayır', 'Miras almadık miras bırakmayacağız', 'Biz Harmankaya'yı böyle sevdik', 'Harmankayamıza, suyumuza dokunma' ve Harmankaya milli park olsun' yazılı dövizler taşıyarak yürüdü. İstanbul'dan gelen doğaseverlerin de destek verdiği yürüyüşün ardından gruptakiler, araçlarla mermer ocaklarının bulunduğu yerin yakınına giderek basın açıklaması yaptı.
Mermer ve taş ocaklarında sık sık dinamit patlatıldığını belirten köylüler çocukların patlama sesinden korktuğunu, tarlalarındaki ürünlerinin de ocaklardan gelen tozlarla kaplandığını söyledi. Köylüler yakınlarındaki 2 bin 896 metre uzunluğunda, 800 metre yüksekliğinde olan, girişinden 250 metre sonra 25 metrelik bir şelale ve ayrıca 3 büyük mağaraya sahip Harmankaya Kanyonu'nun da taş ocaklardan zarar gördüğünü öne sürdü.
10 YIL SONRA KANYON DÜMDÜZ OLUR
Köylülerin eylemine destek için İstanbul'dan gelen milli dağcı Sönmez Erkaya ise Harmankaya Kanyonu'nun İstanbul'a 3- 4 saat mesafede, doğa harikası bir yer olduğunu söyledi. Kanyonun taş ocakları yüzüden 10 yıl sonra dümdüz olabileceği uyarısında bulunan Erkaya şöyle konuştu:
"Harmankaya Kanyonu bizim için enfes bir bölge. Doğa sporları açısından kaya tırmanışı, kanyon geçişi, yamaç paraşütü gibi, trekking hatta kampçılık alanında bir çok alanı kapsamakta. İstanbul'a bu kadar yakın olan başka bir yer yok. Burası bizim için neredeyse bir altın değerinde. Fakat altın diye adlandırdığımız bu bölgeye maalesef maden ocakları, taş ocakları, mermer ocakları adı altında insanlar, kuruluşlar gelip buraları talan etmekte ve doğaya acımasız şekilde yaklaşmakta. Harmankaya'nın tam tepesinde en görsel anlamda can alıcı bölgesine neredeyse Harmankaya'nın kalbine bir taş ocağı, bir mermer ocağı yerleşmiş. Pisliklerini doğaya bırakıyor, aşağıda yaşayan köylülerin tarlaları, bahçelerinin sularına karışıyor bu pislikler. Bölge sit alanı, milli parklar adı altında olmasına rağmen halen bu taş ocakları çalışıyor. Kanyonun en büyük bölgesini, bir 10 yıl daha çalışmaya devam ederlerse dümdüz yapacaklar."
TAŞ OCALARININ RUHSATLARI 10 YIL UZATILDI
Harmanköy ve Çevresi Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Doç. Dr. Sezgin Sarıkaya da şu açıklamayı yaptı:
"Bizim buradaki en büyük sıkıntılarımızdan birisi, ruhsatı biten fakat sonrasında bir şekilde 10 yıl daha ruhsat alan taş ocaklarıdır. Ruhsat verilmeyeceği söylenmesine rağmen yine ruhsat aldılar. Köylülerimizle, İstanbul'dan gelen dağcı arkadaşlarımızla beraber sonuna kadar Harmankaya'yı savunacağız. Ölümüne savunacağız. Bunun başka çaresi yok." - Yenipazarbilecik
Son Dakika › Güncel › Harmanköylüler Taş Ocaklarına Karşı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?