Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdür Temel Kotil, "Türk sivil havacılığı, gerçekten bir mucize öyküsüdür. Beklentinin çok çok üstünde başarılara imza atmış bir sektör" dedi.
Dünyaca ünlü uçak motoru üreticisi Pratt&Whitney ile THY işbirliğinde, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) ev sahipliğinde düzenlenen Havacılık Zirvesi'nde, "Büyüyen Türk havacılık sektörüne dair öncelikler, sıkıntılar ve sektörle ilgili gelişmeler" değerlendirildi.
Zirvenin açılışında konuşan THY Genel Müdürü Kotil, Türk havacılık sektörüne ilişkin gelişmelerden bahsetti.
Havacılık sektörünün gelişimi göz önüne alındığında yeni motor ve uçaklara ihtiyaç olduğunun görüldüğünü dile getiren Kotil, havacılık alanında Avrupa'da, Asya'da, Afrika'da ve Orta Doğu'da Türkiye'nin varlığının görülebildiğini söyledi.
Kotil, Kuzey Amerika ve Latin Amerika dışında bu 4 büyük durakta Türkiye'nin görünülebilirliğinin yüksek olduğunu aktararak, Türkiye'nin bu noktalarla temas halinde olduğunu ifade etti. Kotil, çeşitli grafiklerle yaptığı sunumunda havayolları arasında yolcu sayıları değerlendirildiğinde, merkezin Türkiye'ye kaydığını anlattı.
Bu artış nedeniyle Türkiye'nin karşısına daha fazla havacılık şirketinin çıkacağını, daha fazla motor ve uçağa ihtiyaç duyulacağına işaret eden Kotil, "Türk sivil havacılığı gerçekten bir mucize öyküsüdür. Beklentinin çok çok üstünde başarılara imza atmış bir sektör. Son 11 yıl değerlendirildiğinde THY ve diğer Türk havacılık şirketleri dahil yurt içi ve yurt dışı toplam yolcu sayısı 29 milyondu. Bu rakam bugün itibarıyla 124 milyona ulaştı. Kimse böyle bir büyümeyi beklemiyordu" diye konuştu.
Yükselen bir Asya, Afrika, Orta Doğu dinamikleri neticesinde bu rakamların arttığını vurgulayan Kotil, Türkiye'nin bu süreçte oldukça başarılı bir yönetim sergilediğini kaydetti.
"Türkiye yeryüzünde her yerde görünecek"
THY Genel Müdürü Kotil, uçuş ağlarına ve hedef destinasyonlarına değinerek, "Afrika'da en büyük havayolu şirketi değiliz ama diğer havayolu şirketlerinden büyüğüz. Diğerlerinden daha yüksek bir görünürlüğümüz var. Orta Doğu'da da diğerlerinden büyüğüz. Orta Doğu, Afrika, Avrupa arasında en güçlü havayolu şirketiyiz. Bütün bunlar, çılgınca yapılan büyük yatırımlar" ifadelerini kullandı.
THY olarak 2023'te 24 milyar dolar gelir, 120 milyon yolcu sayısı hedeflediklerini aktaran Kotil, matematiksel verilerin net bir şekilde gösterdiği üzere Türkiye'nin, büyük pazarı alacağını ve yeryüzünde her yerde görüneceğini kaydetti.
Yolcu sayısında 6 kat büyüdüklerini, gelirlerini de 8 kat artırdıklarını belirten Kotil, bu büyümeyi ikiye katlamayı hedeflediklerini aktardı.
Kotil, Türkiye'de 20-30 yıl öncesine göre finansman eksikliği probleminin çözüldüğünü, son 10 yıldaki siyasi istikrar sayesinde denizaşırı yatırımcıların Türkiye'ye geldiğini sözlerine ekledi.
"İstanbul, havacılık alanında Avrupa'da önemli bir gelişme merkezi olacak"
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, zirvenin üniversitelerinde yapılmasının son derece önemli olduğunu belirterek, zirvenin üniversiteye yeni işbirlikleri getireceğine inandığını söyledi.
Karaca, hükümetin 2023 hedefleri doğrultusunda çok önemli adımlar atılacağını anlatarak, şu anda Türkiye'de 55 havaalanı bulunduğunu, THY ve Türk bayrağı taşıyan şirketlere ait 700'ün üzerinde uçak bulunduğunu ifade etti.
İstanbul'a yapılacak 3. havalimanına da değinen Karaca, "3. havalimanı ile İstanbul bu bölgede 100 milyonda fazla yolcuya hizmet verecek. Sadece bir uçuş merkezi değil, havacılık alanında da Avrupa içinde önemli bir gelişme merkezine dönüşecek" dedi.
"Türkiye, bizim için havacılık sektöründe yükselen bir yıldız"
Pratt&Whitney Ticari Motorlardan Sorumlu Başkan Dave Brantner, şirketin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Sivil havacılığın, sadece uçuş sayısı, uçuş yeri, motorlar, uçak seferleri olmadığını belirten Brantner, sivil havacılığın aynı zamanda kültürel bariyerlerin ortadan kaldırılması ve iletişim olduğunu söyledi.
Türk hükümetinin sivil havacılığa büyük yatırım yaptığına dikkati çeken Brantner, Türkiye'deki iş ortaklıklarına ilişkin bu ortamın bir parçası olmaktan çok mutlu olduklarını dile getirdi.
Brantner, "Farkındayız ki Türkiye kendi milli havacılık sektörünü yaratmak istiyor. Uçak ve motor geliştirmek istiyor. Bunun için işbirliği gerekiyor. Üniversiteler bizimle işbirliği yapıyor. Türkiye, bizim için havacılık sektöründe yükselen bir yıldız" diye konuştu.
Türkiye'den kendileriyle işbirliği yapan üniversiteler bulunduğunu ifade eden Brantner, bu konuda başta İTÜ olmak üzere Yıldız Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne teşekkür etti.
Brantner, Türkiye'nin batı ve doğu arasındaki köprü görevini sürdürerek gelecekteki havacılık uzmanlarını yetiştirme görevini devam ettireceğini kaydederek, üretimini yaptıkları motorlar hakkında da bilgi verdi. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Havacılık Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?