'Hezarfen' Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi'nin Kayseri Uygulaması Başlatıldı - Son Dakika
Güncel

'Hezarfen' Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi'nin Kayseri Uygulaması Başlatıldı

\'Hezarfen\' Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi\'nin Kayseri Uygulaması Başlatıldı

Türk Patent Enstitüsü tarafından KOBİ'lere yönelik olarak geliştirilen 'Hezarfen' Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi'nin Kayseri uygulaması bugün Kayseri Ticaret Odası'nda düzenlenen açılış töreni ile başlatıldı.

06.07.2013 12:02

Açılışını Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut HİÇYILMAZ'ın yaptığı törene Kayseri Valisi Orhan DÜZGÜN, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN, KOSGEB Başkan Yardımcısı Metin ŞATIR, Kayseri Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mehmet BÜYÜKSİMİTÇİ ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri ile üst düzey bürokratlar katıldı.

Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN, törende yaptığı konuşmada, TPE'nin, sınai mülkiyetin potansiyel kullanıcıları ve yararlanıcıları olan KOBİ'lerimize ulaşmayı ve onlara sınai mülkiyet bilgisini ulaştırmayı temel sorumluluk alanlarından biri gördüğünü söyleyerek, sınai mülkiyetin üretilmesi noktasında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de KOBİ'lerin gerek sahip oldukları potansiyel gerekse bir takım zaaflarıyla üzerinde düşünülmesi ve çözüm üretilmesi gereken yapılar olarak ön plana çıktığını ifade etti.

Türk Patent Enstitüsü'nün KOBİ'lerimizin zaaflarını tespit edip bu eksikliklerini giderici projeler üretmeye çalıştığını belirten Prof. Dr. ASAN, bu çerçevede, KOBİ'lerimizin inovasyon kapasitelerinin arttırılmasına yönelik olarak 2006 yılında Hollanda Patent Ofisi ve Hollanda'dan bir danışmanlık firması ile birlikte geliştirilen Hezarfen Projesinin ilk uygulamasının Ankara OSTİM Organize Sanayi Bölgesinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Projenin 2008 yılında ASO Sincan OSB'de, 2009 yılında Konya'da, 2010 yılında Gaziantep'te ve 2011 yılında Kocaeli'de uygulamaya koyulduğunu aktaran Prof. Dr. ASAN, inovasyon döngüsünün olmazsa olmaz unsurlarından biri olan sınai mülkiyet haklarının, sürecin başlangıcında çok kritik bir girdi olarak karşımıza çıktığını vurguladı.

Sınai mülkiyet haklarının, bilgi girdisi ve koruma boyutlarına dikkat çeken Prof. Dr. ASAN, sınai mülkiyet haklarının, inovasyon döngüsünün en kritik halkası olduğunu ve ülke olarak 2023 yılı için koymuş olduğumuz hedeflere ulaşmada kritik öneme sahip bir alan olarak karşımıza çıktığını işaret etti.

2023 yılı için, yılda 50 bin yerli patent başvurusunun yapıldığı bir Türkiye ve 10 küresel marka oluşturma hedefi bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. ASAN, "Bu hedeflere ulaşmada en önemli itici güç olacak olan KOBİ'lerimize tüm kurumlarımızın uzmanlık alanı doğrultusunda gerekli desteği sağlaması ve özel hizmetler geliştirmesi zaruridir" dedi.

TPE'nin bu düşünceden hareketle geliştirdiği Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Projesinin Kayseri uygulaması kapsamında 30 firmaya sınai mülkiyet hakları, patent araştırması ve tasarım geliştirme konusunda birebir danışmanlık hizmeti verileceğinden söz eden Prof. Dr. ASAN, projenin uygulama aşamaları hakkında bilgiler verdi. Projenin paydaşları olan ve ev sahipliği yapan tüm kurum ve kuruluşlarımızın büyük bir özveriyle gerekli katkıyı sağlayacağına, KOBİ'lerimizin de projeden maksimum faydayı sağlamak için gerekli ilgiyi fazlasıyla göstereceklerine ilişkin inancını dile getirdi.

Açılışın ardından Türk Patent Enstitüsü, Kayseri Ticaret Odası, Kayseri Sanayi Odası ve KOSGEB arasında işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla oluşturulan protokol imzalandı. Ayrıca program çerçevesinde TPE uzmanlarınca sınai mülkiyet semineri verildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Hezarfen' Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi'nin Kayseri Uygulaması Başlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement