"Hülya'yı Severim Ama, Bu İş İçin Yeterli Değil" - Son Dakika
Güncel

"Hülya'yı Severim Ama, Bu İş İçin Yeterli Değil"

"Hülya\'yı Severim Ama, Bu İş İçin Yeterli Değil"

Levent Kırca, 49.Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde jüri başkanlığına Hülya Avşar'ın seçilmesinin ardından jüri üyeliğinden istifa etti.

24.07.2012 20:20  Güncelleme: 09:27

9-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'de jüri başkanlığına sanatçı Hülya Avşar'ın seçilmesinin ardından jüri üyeliğinden istifa eden Levent Kırca, Avşar'ın başkanlığına sert tepki gösterdi. Kırca, 'Avşar'la görüşürüm, konuşurum ama Altın Portakal gibi uluslararası bir film festivali Avşar'ın jüri başkanlığı yapabileceği bir festival olmadığı gibi, Avşar' ı bu festivalde başkan yapmak bu yarışmaya katılan yönetmen, sanatçı ve herkese karşı yapılan saygısızlık olarak görüyorum. Bu ülkede Avşar'dan çok daha nitelikli, saygın ve sinemaya emeği geçen çok iyi isimler varö dedi.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde tatilini geçiren ve bu akşam Bodrum Kalesi'nde 'Azınlıklarö isimli oyununu sergileyecek olan Levent Kırca Yalıkavak beldesindeki Park Dolphin Sitesi'ndeki villasında DHA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Kırca 9-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festkivali'nde jüri başkanlığına sanatçı Hülya Avşar'ın seçilmesi ile ilgili sert konuştu.

Altın Portakal'ın önemli bir festival olduğunu ve burada jüri başkanlığının kendisine önerilmesi halinde kendisini yetersiz gördüğü için bunu kabul edemeyeceğini söyleyen Kırca şunları söyledi:

'Antalya film festivali bence ülkemizde çok önem ve ciddiyetle alınması gereken önemli bir festivaldir. İnsanlar buraya oradaki jüri üyelerine güvenerek, jüri başkanına güvenerek, oradaki jüri üyelerinin yeterliliğine güvenerek inanarak yapıtlarını değerlendirmek üzere gönderiyorlar. Hal böyle iken zaten Türkiye'de sanat böylesine baskı altında iken devlet ve şehir tiyatroları kapanmışken. Heykeller yıkılmışken, sanat büyük bir baskı iken, elimizde olan bi tür değerli festivalleri son derece titizlikle değerlendirerek sürdürmeliyiz. Bana jüri üyeliği için teklif geldiğinde ben oradaki arkadaşlarıma 'Ben daha çok tiyatrocu ve daha çok televizyoncuyum, yani birkaç film yaptım, elbette belirli bir film kültürüm var,çok film seyrediyorum, ama acaba yeterli olabilirmiyim, diye düşündümö Hayır efendim sizi istiyoruz dediklerinde bende jüri üyeliğini kabul ettim. Ben üyeliği kabul ettiğimde jüride bir tek Sümer Tilmaç'ı biliyordum,bu doğru bir karardır,çünkü Sümer benden daha çok sinemacıdır.Başka bir üyeyide bilmiyordum, başkan kim olacak diye sorduğumda bilmediklerini söylediler. Örneğin bana 'sen başkan ol' deselerdi, ben kendimi yeterli görmezdim. Daha çok sinemacı olmadığım için özür dileyerek kabul etmezdim, çünkü bu sorumluluğu taşıyamam ve bu yükün altında ezilirdim, bu nedenle kabul etmezdim."

"HÜLYA'YI SEVERİM AMA, HÜLYA BU İŞ İÇİN YETERLİ DEĞİL"

Hülya Avşar'la bir dostluğunun olduğunu ancak uluslararası bir festivalin jüri başkanlığı için Avşar'ın yetersiz olduğunu savunan Levent Kırca, bu durumun diğer sinemacılara saygısızlık olduğunu söylerken, şöyle konuştu:

'Ben üç gün önce Hülya Avşar'ın festivale başkan olduğunu öğrendim. Avşar'ın kendisini ile bir sorunum yok kendisi ile tanışırım, severim, dostluğum da var ama Avşar' ın ben kültürünü bilirim genel kültür yapısını bilirim,dünyaya bakış açısını bilirim. Dünyaya nasıl baktığını bilirim.Bugün sanatçılar sanata yapılan bu baskılar karşısında objektif olarak tavırlarını koymak mecburiyetindeler. Türkiye Cumhuriyeti'ne, Atatürk'e yapılan baskılar karşısında insanlar fikirlerini cesurca söylemek durumdalar. Bir sanatçının dünya görüşü olur. Bir sanatçının dünya görüşünün olabilmesi içinde bir alt yapısı ve bir kültür birikimi olması gerekir. Ben bu film festivalini çok önemsediğim için, ve Avşar' ın başkanlığını yeterli bulmadığımı ve bunu da eveleyip gevelemeden, 'benim işim var, turnem var' gibi düzmece mazeretlere sığınmadan açık açık söyledim. Ama Hülya bu iş için yeterli değil. Çünkü ülkenin en önemli en değerli sinemacı ve senaristleri filmlerini buraya gönderiyorlar. ve siz o yapıtları değerlendirip, doğru teşhis koymak zorundasınız. Ee şimdi ben Hülya Avşar başkanlığında jürinin çalışıpta olumlu bir sonuç alınabileceğini sanmıyorum. Bu açıklamaları, herhangi bir spekülasyon amacı ile yapmıyorum çünkü Avşar'ın jüri başkanı olacağını başından bilseydim, o jüriye üye olmazdım. O zamanda Avşar ile ilgili fikir yürütmezdim, ben bunu kabul etmem derdim, işi kapatırdım, bunlarda yaşanmazdı, benim yerime daha yeterli bir arkadaşımızı koyabilirler, başarılar diliyorum. Üye olarak kalsaydım bu durumda yarın ödüller dağıtıldıktan sonra spekülatif sonuçları taşıyamayacağım hissine kapıldım. Üyeliği kabul ettikten sonra Avşar'ı jüri başkanı olarak açıklandığını görünce hiç dolandırmadan, evirip gevelemeden üyelikten ayrıldım,Şimdi üyelikten ayrılınca tam gerekçesini açıklamak zorundaydım, bana gelen ve teklif edilen üyeliği kabul ettim ama Avşar nedeniyle ayrıldım. Çünkü böyle bir festivalde jüri başkanının yetersiz olması bu ülkede, bu işi yapabilecek pek çok sinema adamına, pek çok değeli sinema uzmanınanada ciddi bir haksızlık ve saygısızlık olur, çünkü bu festival ülkemizin bir numaralı festivali bu nedenle çok doğru işler yapılmalı.Hele böyle bir dönemde tiyatroların sinemaların durdurulduğu, heykellerin yıkıldığı, sansürün alabildiğine gittiği,karikatürstlerin hapsedildiği dönemde herkesin işini sanat uğruna hakça yapmalı.Son derece değerli sinema adamlarımız,üniversitelerde eğitimli hocalarımız var, uluslar arası üne sahip serbest yönetmenler var, bunların hepsine yapılan bir haksızlıktır buö

HÜLYA'NIN BAŞKANLIĞI MAGAZİNSEL BİR KARAR

Hülya Avşar'ın jüri başkanı seçilmesinin ardından magazinsel bir karar yattığını düşündüğünü belirten Kırca, 'Bence Hülya'yı başkan yapmakla daha çok ilgi çekeceklerini sandılar, festivale ilgi biraz dahamı artar gibi bir yaklaşık, Bence böylesine bir film festivalinde bu tip bir düşünce ile sinemanın ruhuna aykırı hareket edilmiştir.Bu nedenle doğru bulmuyorum, Magazin gözüyle bakacaksanız çok daha farklı isimlerde ortaya çıkabilirdi. Bende bir bireyim,47 yıldır tiyatro sanatçısıyım, oyuncuyum, yazarım, üniversitelerde dersini veriyorum,tiyatronun dersini veriyorum, bu nedenle banada pekçok saldırılar gelecek ama önemsemiyorum, umurumda değil, çünkü ben delikanlı gibi çıktım düşündüğümü söyledim.Haksızlık yapma taraftarı değilim.Bunun spekülitf sonuçlarını kaldıramayacağım için devreden çekiliyorum, şu andan itibarende bununla ilgi tek bir kelime konuşmayacağım.ö dedi.

ÖLEN RUHİ SU'YA TV 'DEN EL SALLATTI.

Hülya Avşar'ın bir program sırasında yıllar önce hayatını kaybeden Ruhi Su'yun yaşadığını düşünerek, televizyondan el sallattığını hatırlatan Levent Kırca sözlerini şöyle sürdürdü:

'Jüri üyesi arkadaşlarımla bir sorunum yok ama bazıları 'Niçin Hülya yapamasın, şudur budur gibi şeyler söylüyorlar, yuvarlak konuşuyorlar, yani bir anlamda beni eleştirir gibi yaklaşımlar var, tamam siz jüri olarak yerinizde durun, bu da benim fikrim, doğru bulmadığım için jüriden ayrıldım ve açıkça bunu söyledim. Kimseden korkacak bir yanım yok, Türkiye'de sanattan yanayım ve bu işin doğru yapılmasından başka bir düşüncem yok. Ben de bu festivale eserimi gönderseydim emin eller tarafından hakça değerlendirilmesini isterdim. Kendimi dahi yetersiz görürken, kimin ne olduğunu anlamak gerek. Düşünebiliyormusunuz, Ruhi Su'ya televizyondan el sallattı kadın, ardından o ozanın öldüğü hatırlatılınca 'Her şeyi bilmek zorundamıyım' dedi. Eğer böyle bir festivale başkanlık yapacaksanız bilmek zorundasınız, o kültüre sahip olmak durumundasınız. Sinemada sinemayı değerlendirecek bir jüri başkanının son derece derin bir kültürünün, sinemadan anlar bir kişinin olmasını tercih ederdimö diye konuştu.

Kırca 'Jüri 'de kalsaydım, kendi kurmay ekibim ile sinema ve belgesel film yönetmeni oğlum Oğulcan Kırca ve sinema ve tv bölümü öğrencisi Umut Kırca'yıda getirip ortak bir karar verecektik, değerlendirmeyi ekibimle birlikte yapacaktım. Benim olmamam bir şeyi değiştirmeyecektir, inşallah sorunsuz bir sonuca ulaşılır güzel bir festival olur,başarılar diliyorum, jüri üyelerine ve Antalya belediyesine karşı bir tutumum asla yok, Avşar'ın başkanlığındaki jürinin bu süreci sıkıntısız aşmasını temenni ediyorumö dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Hülya'yı Severim Ama, Bu İş İçin Yeterli Değil' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement