İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bağlı kuruluşu İETT ile şirketlerinden KİPTAŞ, HAMİDİYE ve Halk Ekmek'te toplu sözleşme sevinci yaşandı. 7 bine yakın işçiyi ilgilendiren sözleşmede yüzde 11 zam oranı verildiğin belirten Başkan Kadir Topbaş, yılbaşından itibaren biriken maaş farklarının da Ramazan ayı içinde iki taksitle ödeneceğini müjdeledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bağlı kuruluşu İETT ile şirketlerinden KİPTAŞ, HAMİDİYE AŞ ve Halk Ekmek AŞ'yi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi Saraçhane Belediye Sarayı'nda imzalandı. İmza törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Hak İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Aslan'ın yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Adem Baştürk, Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren, İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, Halk Ekmek AŞ Genel Müdürü Salih Bekaroğlu, HAMİDİYE AŞ Genel Müdürü Kenan Kılıç, KÜLTÜR AŞ Genel Müdürü Sabri Dereli ile belediye çalışanları katıldı.
Törende konuşan Başkan Kadir Topbaş, dünyada ciddi bir ekonomik sıkıntı yaşandığını ve işsizliğin arttığını belirterek, "Dünyada gittiğimiz her yerde ve bizi ziyaret edilen yabancılar tarafından ülkemizin ve İstanbul'un başarı öyküsü soruluyor. Financial Times'ta yazılan bir yazıda, 'Türkiye farklı bir gezegende mi?' diye yazıyor. Bu nasıl bir mutluluk. Hangi gözle bakılıyor artık bize. Merkezi ve yerel yönetimlerimizde böyle bir istikrar ve istikrarlı bir yönetim anlayışımız var. Her konuda 'Biz bunu başarırız' hissi var" diye konuştu.
Geçmişte toplu sözleşme ilke ilgili gerginliklerin yaşandığına ve bundan zarar gören yönetimlerin olduğuna dikkati çeken Kadir Topbaş, "Geçmişte sendikalar adeta yönetimleri yok etme merkezleri haline gelmişti. Politize olmuş, siyasileşmiş bir sendikal hareket haline gelmişti. Ancak aklıselimin galip geldiği yerde oturulup anlaşılıp en iyi noktalara gelinebilir. Geçmişte maaşları ödeyemediğimiz günler oldu. Bugünkü ekonomik krizde muntazam ödenebilmesi bile başlı başına bir olay. Bu ülke hepimizin, birlikteliğimiz ve varlığımız, bu ülkenin temel taşlarıdır. Davranış biçimi ve yönetim anlayışımız, karşılıklı ilişkilerimiz ülkenin ya geleceğini hazırlar, ya da geleceğini yok eder.
Ya toplumsal bir barış olur, ya da toplumsal kaos ve gerginlikler ortaya çıkar" dedi.
Türkiye'nin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kaybedilecek zamanı olmadığının ve hiçbir çalışanın mağdur olmasını istemediklerinin altını çizen Topbaş, "İnşallah bu sözleşme ile birlikte yürürlüğe koyarak, belediyeye emek veren emekçi kardeşlerimizin huzurunu devam ettireceğiz. Bu toplu sözleşmeden doğan farkları da Ramazan ayı içinde iki taksit olarak vereceğiz. Böylece işçilerimiz bayrama da huzurlu ve hayırlı bir şekilde girebilecekler" şeklinde konuştu.
Hak İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Aslan da, "Doğrudan 6940, diğer belediyelerdeki arkadaşlarımızla 20 binin üzerinde işçiyi ilgilendiren bu toplu iş sözleşmesinin çalışanlar ve ülkemiz için hayırlı bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Mutlaka İETT şoförlerinin daha iyi şartları hak ettiğini düşünüyoruz. Ancak dünyadaki ekonomik krizi ve Türkiye'nin şartlarını dikkate aldığımızda bu sözleşmenin kavga etmeden masada imzalanmış olması bizim için çok önemlidir. Bitmiş iş her zaman iyidir" dedi.
Törende konuşmaların ardından 6 bin 940 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi Başkan Kadir Topbaş, Hak İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Aslan, İBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Adem Baştürk ve İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı tarafından imzalandı.
İki yıllık toplu iş sözleşmesiyle işçilerin çıplak ücretlerine yüzde 11 zam yapıldı. Sözleşmenin ikinci yılında işçilerin çıplak ücretlerine birinci yılında gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılacak. Çıplak ücret dışındaki ödemeler için de ücret zammı oranında artış sağlandı. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › İbb'de Toplu Sözleşme Sevinci - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?