Anadolu Ajansı ile Polis Akademisi Başkanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği 2. dönem "Savaş Muhabirliği Sertifika Programı" kapsamında kursiyerlere, riskli bölgelerde ve zorlu arazi şartlarında hayatta kalma ve güvenli çalışma yöntemleri öğretildi.
Savaş, afet ve olağanüstü hallerde görev yapacak operasyonel muhabirler yetiştirmek amacıyla başlatılan kurs devam ediyor.
TSK ve Polis Akademisi'nin uzman eğitmenleriyle riskli bölgelerde görev yapan deneyimli gazetecilerin katılımıyla gerçekleştirilen eğitim programının ilk haftasında, kursiyerlere savaş, haber, fotoğraf ve görsel haber örnekleri, savaş foto muhabirliği, savaş muhabirliği, savaş kameramanlığı, beden dili, olağanüstü durumlarda medya yönetimi, yayın ilkeleri, terör ve terörizm, haber konusu olarak terör olayları, sığınmacılar mülteci kampları, teknoloji ve bilgi iletim güvenliği, toplumsal olaylar, suda hayatta kalma imkanları, patlayıcılar, mayın ve bubi tuzaklarıyla tehlikeli alanlar, silah balistik,kişisel güvenlik teorik/alan (kurşun geçirmez ekipman, gaz maskesi kullanımı), savaşta hayatta kalma teorik/alan, araç güvenliği (ileri sürüş teknikleri), ikna stratejileri
(algı yönetimi), savaş teorisi/terminolojisi, savaş hukuku, kimyasal, biyolojik, radyasyon ve nükleer saldırıları, hava ve deniz operasyonları, rota belirleme ve harita okuma, propaganda stratejileri konularında dersler verildi.
-Gerçek mühimmat kullanıldı-
Eğitim programının ikinci haftasında, Polis Akademisi personelince kırsal alanda güvenli intikal, kaçırılma ve rehin alma senaryoları hayata geçirildi.
Geceyi dağda geçiren kursiyerler için aydınlatma fişekleri, sis ve ses bombaları ile gerçek mermilerin kullanıldığı çatışma ortamı yaratılarak, güvenli şekilde görüntü ve fotoğraf çekimi yapabilmenin püf noktaları anlatıldı.
Bu arada, savaş ortamlarının yanı sıra deprem felaketinin yaşandığı bölgelerde de görev yapan muhabir, foto muhabiri ve kameramanların yüz yüze gelebilecekleri tehlikelerin üstesinden gelebilmeleri amacıyla da kurs sırasında, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) uzmanları, teorik ve pratik dersler verdi.
AFAD tesislerinde gerçekleştirilen derslerde arama ve kurtarma faaliyetleri sırasında gazetecilerin dikkat etmeleri gerekenler tatbikat eşliğinde anlatılırken, kursiyerlere ayrıca deprem sırasında yapılacaklar simülasyon merkezinde uygulamalı olarak gösterildi.
Kursiyerlere, ilk yardım (kalp masajı, kırıklar, sedyeyle taşıma), yaralanma ve yanma olaylarında acil yapılması gerekenler de anlatıldı.
Kursun ardından, eğitimlerde başarı gösterenlere yarın düzenlenecek törenle
"Başarı Belgesi", diğer katılımcılara ise "Katılım Belgesi" verilecek.
Muhabir: Ferhat Demircan
Yayıncı: Eda Ay - ANKARA
Son Dakika › Güncel › İkinci Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?