ŞENGÜL OYMAK - Kocaeli Bilim Merkezi ile ÖNDER İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği iş birliğinde yürütülen "İmam Hatipliler Bilimi Keşfediyor Projesi" kapsamında, 16 bin öğrencinin bilimsel çalışmalara yönlendirilmesi amaçlanıyor.
Proje çerçevesinde, İstanbul'daki 320 imam hatip okulundan kente gelen öğrenciler, yaklaşık 250 deney düzeneği ve özel tasarım galerilerin yanı sıra bilimsel çalışmaların yapıldığı atölyeler, bilimsel gösteri ve söyleşilerin düzenlendiği bilim sahnesi, sergi alanları, kütüphane, araştırma ofisleri ve bilim kafenin yer aldığı merkezi geziyor.
Öğrenciler, Türkiye'de bilime olan ilginin artırılması amacıyla kurulması planlanan bilim merkezlerinin ihtiyaç duyduğu ve yüksek bedellerle ithal edilen deney düzeneklerinin üretiminin de yerli imkanlarla yapıldığı Kocaeli Bilim Merkezi'nde atölye çalışmalarına da katılıyor.
ÖNDER Genel Başkanı Halit Bekiroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin startını verdiklerini, bilim merkezini ziyaret eden öğrencilerin çok mutlu olduğunu söyledi.
Kuruluşundan beri Türkiye'nin özellikle din eğitimi açısından büyük bir açığını kapatan imam hatip okullarının yeni bir misyon üstlenmesi gerektiğini düşündüklerini vurgulayan Bekiroğlu, bu yeni misyonun, medeniyet inşa etme iddiasında olan Türkiye'nin yeni kodlarını oluşturmaktan geçtiğini aktardı.
Halit Bekiroğlu, medeniyetin, bilginin kültüre, kültürün de tekniğe dönüşmesi olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
"İmam hatip öğrencilerinin fen, teknoloji ve sosyal alanlara yönelerek, bu alanlarda da dini değerleri görünür kılması gerekiyor. Biz de ÖNDER olarak imam hatipli öğrencilerin Türkiye'nin medeniyet inşasına katkıda bulunabilmeleri, bilimi ve bilimsel alandaki gelişmeleri yakından görmeleri ve bu alanlara yönelmeleri için öğrencilerimizi bilim merkezine getiriyoruz. Bu çalışma kapsamında İstanbul'daki 320 imam hatip okulundan toplamda 16 bin öğrenciyi Kocaeli Bilim Merkezi'ne getirmeyi planlıyoruz."
"Bizi bilimle tanıştırdıkları için teşekkür ederiz"
TOKİ Halkalı Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Helin Ataçar, ilk defa bir bilim merkezine geldiğini belirtti.
Büyük bir heyecanla deney düzeneklerini incelediğini vurgulayan Ataçar, "Okulda hiç böyle bir şey yoktu, yapamıyorduk böyle şeyleri. Buraya gelip, bunların nasıl oluştuklarını öğreniyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile ÖNDER'e, emeği geçenlere bizi bilimle tanıştırdıkları için teşekkür ederiz" ifadesini kullandı.
Öğrencilerden Elanur Altıntop da bütün öğrencilerin bilim merkezlerini görmeleri gerektiğini dile getirerek "Bilim merkezine ilk defa geliyorum. Okullarda bire bir eğitim alıyoruz anlatımlara dayalı. Burada ise etrafı keşfediyoruz, aklımızdaki sorulara cevap arıyoruz. Deneyleri inceledik. Çok mutluyum" dedi.
TOKİ Halkalı Anadolu İmam Hatip Lisesi Matematik Öğretmeni Sinan Karakurt ise öğrencilerinin bilim merkeziyle tanıştığını ve çok keyif aldıklarını aktararak, pratik bilgilerin edinmesinde laboratuvar ortamının önemine değindi.
"Her ay 18 bin öğrenci merkezi ziyaret ediyor"
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın, merkezi her ay yaklaşık 18 bin öğrencinin ziyaret ettiğini, velilerin ve bilime ilgi duyan erişkinlerin de merkeze yoğun ilgi gösterdiğini dile getirdi.
Yıllık ziyaretçi sayısında 500 bine ulaşmayı hedeflediklerine işaret eden Büyükakın, şöyle konuştu:
"Kocaeli, Türkiye'nin ilk bilim merkezlerinden birine sahip. Biz iki açıdan diğerlerinden farklılaşıyoruz. Biri, bizim bilim merkezi Türkiye'nin ilk sanayi kuruluşlarından bir tanesi olan SEKA fabrikasının dönüştürülmesi yoluyla yapılmış olması. Yani yeni bir bilim merkezi binası yapmadık. Bir endüstriyel dönüşüm projesi içerisinde bilim merkezi yaptık. Diğerlerinden bir farklı noktamız ise düzenek imal eden bir bilim merkeziyiz. Merkezin yanındaki bir binayı üretim merkezi olarak tasarlıyoruz. Şu anda orada üretim çalışmaları devam ediyor. Yani Kocaeli Bilim Merkezi, tasarım yapan düzenek imal eden bir bilim merkezi olarak çalışıyor."
Tahir Büyükakın, TÜBİTAK iş birliğinde açılan merkeze Türkiye'nin her yerindeki çocukları ve velileri davet ettiklerini belirterek, "Çocuklar merkezimizi klasik müzeleri gezer gibi gezmiyorlar. Camlar vardır dokunamazsınız ama burada çocuklar bizzat dokunurlar, oynarlar, hissederler, yani 5 duyuya da hitap eden bir alandır. Oynayarak merak uyandıran, o merakın ardından o bilimle ilgilenmelerini sağlamak, öğrenmelerini sağlamak daha çocuk yaşta bunu sağlamak asıl maksadımız" şeklinde konuştu.
Son Dakika › Güncel › İmam Hatipliler Bilimi Keşfe Çıkıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?