İngiltere'de "Göç Dalgası" Tartışmaları - Son Dakika
Güncel

İngiltere'de "Göç Dalgası" Tartışmaları

İngiltere\'de "Göç Dalgası" Tartışmaları

Bulgaristan'ın eski Dışişleri Bakanı Mladenov: "Bu kitle histerisi Birleşik Krallık'taki medya tarafından yayıldı.

03.01.2014 12:11

Bulgaristan'ın eski Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov, İngiltere'deki "göç dalgası" tartışmalarını eleştirerek, bu durumun siyasi olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi olarak görev yapan Mladenov, İngiliz yayın kurumu BBC'nin Radyo 4'te konuya ilişkin sorularını cevaplandırdı.

"İngiltere'deki medyanın sağ kesime önerilerde bulunmayı deneyerek iyi iş çıkardığını" söyleyen Mladenov, "Bu kitle histerisi Birleşik Krallık'taki medya tarafından yayıldı. Tamamen siyasi nedenli. Birleşik Krallık'ın Bulgaristan'dan gelecek göçmen akınına uğrayacağına dair inandırıcı bir sebep yok ortada" dedi.

Serbest dolaşım hakkının hem ev sahibi ülke hem de ziyaretçi yerleşimciye faydaları olduğunu kaydeden Mladenov, "Bence bu durum tamamen aşırı sağın politik gündemi kapsamında yürütüldü" ifadelerini kullandı.

İngiltere de dahil olmak üzere bazı Avrupa Birliği ülkeleri, 2007 yılında AB'ye üye olan Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarının çalışma haklarına ve devlet yardımlarından faydalanmalarına 7 yıllık kısıtlama getirmişti. Sınırlama, yeni yılın ilk günü itibariyle sona ermiş ve böylece İngiltere'de de istihdam piyasası Bulgar ve Romanyalı göçmenlere açılmıştı.

İngiltere'nin yaşadığı "göç dalgası" endişeleri halen devam ediyor ancak korkulan "akın" henüz gerçekleşmedi. Bulgar ve Rumenlere getirilen sınırlamanın 1 Ocak'ta kalkması nedeniyle İngiliz basınının gözü dolup taşacak havalimanı ve otogarlarda idi.

Birleşik Krallık'taki yetkili birimler, ülkeye kaç Bulgar ve Rumen göçmenin geleceğine dair tahmini bir resmi rakam vermezken, göçmen karşıtı kuruluşlar, bu iki ülkeden yıllık ortalama 50 bin göçmenin İngiltere'ye geleceğini tahmin ettiklerini vurguluyor.

İngiltere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, göçmenlerin sosyal yardımlardan haksız şekilde yararlanmasına engel olmak amacıyla 1 Ocak'ta yeni düzenlemeler yürürlüğe koymuştu. Buna göre, AB ülkelerinden İngiltere'ye gelen göçmenler ülkeye gelir gelmez devletten işsizlik ve kira gibi yardımlar alamayacaklar, 3 ay beklemeleri gerekecek. - London, City of

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İngiltere'de 'Göç Dalgası' Tartışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement