Irak'ta Maliki Karşıtı Protestolar - Son Dakika
Güncel

Irak'ta Maliki Karşıtı Protestolar

Irak\'ta Maliki Karşıtı Protestolar

Irak'ın birçok şehrinde yönetim karşıtı protestocular "Aldatmayın Cuması" adı altında cuma namazında biraraya geldi.

18.01.2013 13:24

Irak'ın birçok şehrinde yönetim karşıtı protestocular "Aldatmayın Cuması" adı altında cuma namazında biraraya geldi. Cuma hutbelerinde Maliki hükümetinin politikaları eleştirildi.

Başkent Bağdat'ın batısındaki Ramadi, Felluce kentleri, kuzeydeki Samarra ve Bağdat'ın doğusundaki Şii çoğunluğa sahip Sadr semtinde Sünniler ve Şiiler ortak cuma namazı kıldı. Cuma hutbelerinde, halkın haklı talepleri karşılanıncaya kadar eylem ve gösterilere devam edileceği belirtildi.

Okunan hutbelerde, tüm masum tutuklu ve mahkumların bir an önce serbest bırakılması, terörle mücadele kanununun 4. maddesi, Baas'la mücadeleyi hedefleyen

"Soruşturma ve Adalet" yasasının kaldırılması, Irak halkının bazı kesimlerini dışlayan politikalardan uzak durulması ve zulme son verilmesi istendi.

-100 bin kişi toplandı-

Ülkenin El-Enbar ilinin merkezi Ramadi şehrinde, başkent Bağdat'ı Suriye ve Ürdün'e bağlayan otoyol üzerindeki "İzzet ve Onur" meydanında 100 binin üzerinde insan birlikte cuma namazına durdu.Cuma hutbesini okuyan Şeyh İsmail Redif El-Ubeydi, ülkeyi tasvip edilmeyen bir sona sevketmeden önce Başbakan Nuri Maliki'yi istifa etmeye çağırdı.

El-Ubeydi, "4. haftasına giren eylem ve gösterilere katılan insanların suçu nedir- Gösterici ve eylemcilerin taleplerini dinlemek için Bakanlar Kurulunun oluşturduğu komisyonun bizzat gösteri yerine gelip, göstericilerin temsilcileriyle görüşmesi gerekir. Halkın taleplerini yerine getirmeden geri dönmek yok" dedi.

Samarra şehrinde kılınan ve binlerce insanın katıldığı Cuma namazında okunan hutbede ise Maliki'den Bakanlar Kurulunu olağanüstü toplamasını ve halkın taleplerini yerine getirmesi istendi. Hutbede ayrıca, parlamentodan, terörle mücadele kanunun 4. maddesi, gizli muhbir, 'Soruşturma ve Adalet' kanunlarıyla terörle mücadele kanununun 4. maddesini hemen ele alması ve çözüme kavuşturulması talep edildi. Halkın sabrının taşmak üzere olduğu savunulan hutbede, taleplerin çıtası yükseltilmeden önce halkın haklı taleplerinin bir an önce yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

-Gösterilerde İran karşıtı sloganlar-

Ramadi, Felluce, Samarra ve Musul şehrinde kılınan cuma namazında okunan hutbelerde, eylem ve gösterilerin mezhepçilikten uzak olduğu, belirli bir kesimin taleplerinden ibaret olmadığı, Irak'ta tüm mazlumların haklarının talep edildiği belirtildi. Hutbelerde, eylem ve gösterilere ülkenin kuzeyi ve güneyindeki Şii aşiretlerden de katılımın olduğu dile getirildi.

Tekbirlerin getirildiği gösterilerde, "İslam'ın ve Irak'ın emrindeyiz",

"Irak'ın birlik ve bütünlüğüne evet", "İran dışarı, Irak özgür kalacaktır",

"Mezhepçiliğe hayır" sloganları atıldı.

Gösterilerde, Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek'e atfen, "Mübarek göstericilere, 'sokak çocukları', Maliki de gösterilere, 'kokuşmuş' dedi. İkisi de bir madalyonun iki ayrı yüzü", "Mezhepçiliğe hayır", "Maliki, beklemeden istifa et", "Halk, hükümetin istifasını istiyor", "Ey Maliki, Musul halkı tehdidinden korkmaz" ifadelerinin yazılı olduğu afiş ve dövizler taşındı.

Öte yandan Bağdat'ın kuzeyindeki Azamiye semtinde bulunan İmam-ı Azam Ebu Hanife'nin türbesinin bulunduğu camiye giden tüm yolları kapatan güvenlik güçlerinin, cuma namazını kılmak için Azamiye dışından gelen insanlara zorluk çıkardığı belirtildi.

Muhabir: Nazmi Akyol/ Mekki Arvas

Yayıncı: Hüseyin Köşger - BAĞDAT

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'ta Maliki Karşıtı Protestolar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement