İran Dışişleri Bakanı Zarif İspanya'da - Son Dakika
Güncel

İran Dışişleri Bakanı Zarif İspanya'da

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ülkesi ile 5+1 ülkeleri arasında İran'ın nükleer programı üzerindeki uzlaşı hakkında, "BM, ABD ve AB tarafından İran'a uygulanan tüm yaptırımlar anlaşmanın ilk aşamasından itibaren hemen kaldırılmalıdır" dedi.

14.04.2015 17:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ülkesi ile 5+1 ülkeleri arasında İran'ın nükleer programı üzerindeki uzlaşı hakkında, "BM, ABD ve AB tarafından İran'a uygulanan tüm yaptırımlar anlaşmanın ilk aşamasından itibaren hemen kaldırılmalıdır" dedi.

Resmi ziyaret için İspanya'da bulunan Zarif, Madrid'de bir grup siyasetçi, akademisyen ve gazeteci ile kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Burada konuşan Zarif, İran ile ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında İsviçre'nin Lozan kentinde ülkesinin nükleer programı hakkında bu ay başında varılan ön anlaşmanın teknik ve yasal ayrıntılarının yazıya dökülerek 30 Haziran'da nihai şeklini alacağını umduğunu söyledi.

Zarif, "BM, ABD ve AB tarafından İran'a uygulanan tüm yaptırımlar anlaşmanın ilk aşamasından itibaren hemen kaldırılmalıdır. Biz bu anlaşmayla geri dönüşü olmayan kararlar alacağız. Diğer tarafın da aynı şekilde davranmasını umut ediyoruz. Bu anlaşmayı kimsenin ihlal etmemesini umuyorum. Biz etmeyeceğiz" dedi.

"Anlaşmanın sonucu ya da paralel bir gelişmesi olarak İran, İsrail'i tanıyacak mı?" sorusuna ise Zarif, "Buna Obama dahi karşı çıktı. Gülünç ve bu konuyla ilgili olmayan bir şey" yanıtını verdi.

Zarif, daha sonra İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo ile görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Zarif, 30 Haziran'a kadar sonuçlandırılması öngörülen nükleer uzlaşının her iki taraf için eşit hareket etmeyi gerektirdiğini, İran'ın üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceğini tekrarladı.

Yemen konusu -

Zarif, Yemen'deki gelişmelerle ilgili olarak ise "Bölgede Suudileri dışarıda bırakmak istemiyoruz" dedi.

Zarif, "Yemen'in diyaloğa dayalı siyasi bir çözüme ihtiyacı var. Yemen için bizim önerimiz ateşkes, insani yardım ve bütünleyici bir hükümettir. Biz bu sürecin dışarıdan gelecek kolaylaştırmalarla Yemen tarafından yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu bir dini savaş değildir" ifadesini kullandı.

S-300 teslimatı -

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün imzaladığı kararnameyle 2010 yılında askıya alınan S-300 hava savunma sistemlerinin İran'a teslimatının önünün açılmasını da değerlendiren Zarif, bunun "iyi yönde bir adım" olduğunu söyledi.

Zarif, "Başkan Putin'in kararını memnuniyetle karşılıyoruz ve tebrik ediyoruz. Rusya bizim için çok önemli bir ülke ve stratejik ortaklığımız var. Biz bu stratejik işbirliğimizin devam etmesini umuyoruz" şeklinde konuştu.

İspanya Dışişleri Bakanı Margallo da İran'ın tarihi, kültürü, nüfusu ve ekonomisi açısından önemli bir ülke olduğunu belirterek, "Özellikle enerji alanında önemli çünkü enerji haritası bu dönemde çok hızlı bir değişim gösteriyor. İran dünyadaki petrol rezervinin yüzde 9'una, doğalgaz rezervinin de yüzde 18'ine sahip bir ülke" dedi.

Margallo, "Ayrıca İran, bölgede çok önemli bir rol oynuyor ve çözüm bekleyen DAEŞ ve El Kaide gibi sorunlar için de ciddi bir aktör" ifadesini kullandı.

Zarif, bugün İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile de görüştükten sonra Portekiz'e geçecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran Dışişleri Bakanı Zarif İspanya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement