İran: Irak'ta Kürt Devletinin Oluşması Barzani ve Kürt Kavminin Zararına - Son Dakika
Güncel

İran: Irak'ta Kürt Devletinin Oluşması Barzani ve Kürt Kavminin Zararına

İran: Irak\'ta Kürt Devletinin Oluşması Barzani ve Kürt Kavminin Zararına

İran Radyosu'nda, Iraklı Kürtlerin bağımsız bir devlete sahip olmasının ilk etapta Barzani ve Kürtlere zarar vereceği yorumu yapıldı.

25.01.2016 13:04  Güncelleme: 14:27

İran Radyosu, Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi başkanı Mesut Barzani'nin Iraklı Kürtleri'nin bağımsız bir devlete sahip olmalarının hiçbir zaman bu kadar yakın olmadığına ilişkin sözlerini değerlendirirken bunun Irak ve bölgenin istikrar ve güvenliğinin yararına olmayacağını dile getirildi.

BARZANİ: SYKES-PİCOT HÜKMÜNÜ YİTİRDİ

İngiliz The Guardian Gazetesi'ne geçen hafta konuşan Barzani, 1916 yılında imzalanan ve Ortadoğu'daki sınırları belirleyen Sykes-Picot anlaşmasının hükmünü yitirdiğini, bölgede artık yeni bir uluslararası anlaşmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

"KÜRDİSTAN BAYRAĞI SARAYDA DALGALANDI"

Barzani, "Size bir örnek vereyim. Türkiye'de Kürdistan ve Kürt ifadelerini kullanmak yasakken, bir ay önce Türkiye'ye gittiğimde, Kürdistan bayrağı cumhurbaşkanlığı sarayında dalgalanıyordu. Yaşadığımız tüm deneyimlerimize ve zamana bakarak bunun diğer zamanlardan çok daha yakın olduğunu düşünüyorum. Bu ağır bir yük, ama kutsal bir sorumluluk" dedi.

OSMANLI'NIN TOPRAKLARI PAYLAŞILDI

İran devlet radyosu, Sykes-Picot'un 1'inci Dünya Savaşı sırasında 1916 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun Ortadoğu'daki topraklarını paylaşmak amacıyla İngiltere ve Fransa arasında gizli olarak imzalandığını vurguladı.

"AMAÇ YENİ SYKES-PİCOT YARATMAK"

Radyo, Irak ve Suriye'de oluşturulan krizin, Sykes-Picot anlaşması amacına uygun yeni sınırların oluşturulması ve bölgenin çatışma ortamına sürüklenmesi için sultacıların yeni komplolarının bir parçası olduğunu savundu.

"KÜRT DEVLETİ KÜRTLERİN ZARARINA"

Yorumda birleşik Irak devleti düşmanlarının IŞİD'in ülkeye egemen mezhebi ve etnik ayrışımların bir sonucu olarak ortaya çıktığını iddia ettiği belirtilirken şu görüşler ileri sürüldü:

"Irak'ta etnik ve mezhebi tüm gruplar; Sünniler, Şialar, Kürtler, Ezidiler'in tümü IŞİD teröründen çok ağır darbeler almışlardır. Irak'ın etnik yapısı ise Irak düşmanları ve sultacılar için bir bahane olmuştur. Hatta bugün Mesut Barzani tarafından dillendirilmekte olan Irak'ın parçalanması ve ilk etapta bir Kürt devletinin oluşması bile yine ilk etapta Barzani ve Kürt kavminin kendi zararına tamam olacaktır.

"HALK DESTEĞİNİN KAYBETMİŞ DURUMDA"

Barzani bilerek veya bilmeyerek düşmanları ve sultacıların ayak yerlerine adım atmış bulunmaktadır. Bu fikir ulusal boyutta, bölgesel ve bölge dışı boyutta bir desteğe sahip değil. Barzani öyle bir ortamda Kürt kavmi adına bağımsız bir Kürt devletini savunmaktadır ki Irak Kürdistan bölgesinde bile artık sevimli bir yanı kalmamış ve halk desteğini kaybetmiş durumdadır.

"BARZANİ ALEYHİNDEKİ PROTESTOLAR GÖSTERGE"

Barzani'nin başkanlık süresinin devam etmesi aleyhinde yapılan eylem ve protestolar bunun açık bir göstergesidir. Irak milli egemenlik hakkı ve toprak bütünlüğüne saygı göstermek, tek bir çatı ve bayrak altında tüm Irak halkının huzur, güven ve istikrarını, ortak dayanışmasını garanti etmektedir."

"TEK YÖNLÜ GİRİŞİMLER DAYANAK OLUŞTURMAZ"

Yorumun son bölümünde Barzani'nin IŞİD'e karşı savaşta ve teröristlerden kurtarılmış bölgelerin kontrolünü eline geçirmesi gibi tek yönlü girişiminin Kürt liderin 'arzularının tahakkuku' için bir dayanak oluşturmayacağı belirtilirken, "Tüm bu davranışlar Irak Kürdistanı'nı istikrar merkezi nitelendiren Barzani'nin iddiasının aksine Irak ve bölgenin istikrar ve güvenliğinin yararına değildir" görüşü dile getirildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İran: Irak'ta Kürt Devletinin Oluşması Barzani ve Kürt Kavminin Zararına - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (23)

  • ANKET: ANKET YAPALIM SIZLERE SORUYORUM ATATURKUMUZUN KURMUŞ OLDUGU CHP PARTISINDEN KILICTAROGLU GEMIŞTE TUNCELI YE YAPILAN BOMBALAMANIN OCUNUMU ALIYOR BENCE EVET KILICTAR OGLUDA TUNCELILI BU ARADA HADI BAKALIM 14 67 Yanıtla
  • Bilimadamı Bilal: Perslerin büyük büyük dedesi Büyük Kiros kadim çağlarda Med imparatorluğu zamanında sarayda Kürtlerin ataları olan Astiages'i kalleşçe bir pusuyla öldürmüş ve Med imparatorluğunun koltuğuna oturmuş, daha sonra Ahameniş krallığını Med imparatorluğuyla birleştirmiş ve hemen sonrasında Med imparatorluğunun ismini değiştirerek böylece tarihte ilk kez Pers imparatorluğunu sahneye çıkarmıştır! Yani bu persler kadim çağlardan beri sahtekar ve Kürtlerin düşmanıdırlar, UNUTMAYIN 33 38 Yanıtla
  • Ottoman: Eyyy çakal iran yine neyin pesindesin.isin gücün cakallik senin.yillarca israili vuracan vurmadin kuffarla işbirliği yaptın. Biz seni hep destekledik.bizi dün düşmanın olan adamlara satın. Bu gün onları dost edindin.bekle seninde kaynayan kazanın var tasacak yakında. Barzanlar türkiyenin ardina siginiyorlar sizden sebeb.daha biz düne kadar kuzeyde kurulacak kürt devleti savaş sebebi derdik.simdi sarayda kürt bayrağı var.anlayan varsa beri gelsin.devletimizin vardır bir bildigi. 18 45 Yanıtla
  • GARİP BİR KUL: fitnebaz iran 39 23 Yanıtla
  • amedliyem: Senin evin var kardeş! Neden kardeşinin! bir evi olmasın Türk kardeş?! 46 14 Yanıtla
    Umutt: Türkiyedeki vatansever kürtlerin evi zaten türkiye kardeşş 0 0
  • Keko: Barzani önce giyinmesini öğrensin, fabrika tulumunla lider olmaz koyun çobanı olur 10 32 Yanıtla
  • turk: turkiyede kuramazsiniz ama hangi cehennemde kurmsk isterseniz kurun 26 15 Yanıtla
  • adammmm: kürtlerin zaten bir devleti var türkler herzaman kürtleri misafir etmiştir vatanlarında yine eder.lakin dağdan gelip bağdakini kovmaya çalışırsalar.geldikleri dağa bile dönemezler.. 13 26 Yanıtla
    Dadas: Balmagzınlamsoluyon misafir etmişiz diye bu durumda senın yorumun baya sacma olmuş bunulkenın topragında kürdünde kanı var türkünde bu ulke tek parcadır oda turkiye cumhurşyetidir kürdüde bu varanın sahibi türküde hdpkk lılar haric tabi 1 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement