
* Türkiye İş Bankası'nın, sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında başlattığı, ülkenin en büyük kurumsal ağaçlandırma çalışmalarından biri olan "81 İlde 81 Orman" projesi ile İş Bankası Burdur Ormanı oluşturuldu. Büğdüz Ağaçlandırma Bölgesi'nde 20 hektarlık alana 30 bin adet fidan dikildi.
21 Nisan Çarşamba günü İş Bankası Burdur Ormanı'nda gerçekleştirilen fidan dikim törenine, İş Bankası yetkilileri ve çalışanları, Burdur Valisi İbrahim Özçimen, Burdur Belediye Başkanı Sabahattin Akaya, Büğdüz Belediye Başkanı Ali Erdoğan, ilköğretim öğrencileri, TEMA Vakfı çalışanları, TEMA gönüllüleri ve Yavru Tema'cılar katıldı.
Türkiye İş Bankası'nın Çevre ve Orman Bakanlığı ile TEMA'nın işbirliğinde 22 Aralık 2008'de başlattığı ve Türkiye'nin en büyük kurumsal ağaçlandırma projelerinden biri olan "81 İlde 81 Orman" projesi kapsamında Burdur'da da "İş Bankası Ormanı" oluşturuldu. Büğdüz Ağaçlandırma Bölgesi'ndeki İş Bankası Burdur Ormanı'nda 21 Nisan Çarşamba günü bir tören gerçekleştirildi. Küresel iklim değişikliğine karşı en etkili önlemlerden biri olan orman alanlarını genişletme çalışmaları kapsamında İş Bankası'nın Burdur ile birlikte ağaçlandırdığı il sayısı 33'e, ağaçlandırılan alan ülke genelinde yaklaşık 615 hektara ulaşırken, dikilen fidan sayısı ise 1 milyonu aştı.
İş Bankası'ndan beş yılda iki milyon fidan
Türkiye İş Bankası'nın sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında başlattığı "81 İlde 81 Orman" kampanyası, TEMA ile Çevre ve Orman Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştiriliyor. 2008 yılsonunda başlayan ve bir ağaçlandırma seferberliğine dönüşen proje kapsamında, İş Bankası'nın katkılarıyla önümüzdeki beş yıl içinde, üç bin futbol sahası büyüklüğünde (yaklaşık 1.500 hektarlık) alana iki milyonu aşkın fidan dikilmiş olacak. İş Bankası, dikilen fidanların, dikim tarihinden itibaren beş yıl boyunca bakımını da üstlenecek.
Neden "81 İlde 81 Orman"?
Dünya ormanlarının yaklaşık yarısının yok edildiği, kaçak kesimler ve orman yangınları sonucu yaşanan ormansızlaşmanın küresel ısınmadaki payının yüzde 17'ye ulaştığı biliniyor. Bu durum ormansızlaşmayı sera gazlarından sonra en önemli ikinci çevresel sorun haline getiriyor. Araştırmalar ormanlardaki azalmanın, küresel ısınmanın yanı sıra çölleşme, erozyon, tarım alanlarının amaç dışı kullanılmalarından da kaynaklanarak yok olması ve kuraklık gibi afetlerin oluşmasında en önemli rollerden birini oynadığını gösteriyor.
Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey Akdeniz bölgesinde ise yağışlar değişken, kuraklık olayları sık, toprak hassas; üstelik dik yamaçlar ve dağlık alanlarla kaplı ülkemizin büyük bölümü erozyona maruz bulunuyor. Bu özel koşullar, çıkan sık yangınlar nedeniyle geniş orman örtüsü kaybına yol açıyor. Orman yangınları ile ilgili sayısal değerler incelendiğinde, ülkemizde orman yangınlarının özellikle son yıllarda arttığı ve yanan orman alanlarının hızla genişlediği görülüyor. Bu çerçevede, ülkemizde doğal varlıkların ve çevre sağlığının korunması ve ağaçlandırmanın önemi hakkında kamuoyunda bir "farkındalık" yaratmak, giderek aciliyet kazanıyor.
"81 İlde 81 Orman Projesi" Kapsamında Fidan Dikimi Tamamlanan İller:
Adana, Afyon, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Düzce, Edirne, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Sakarya, Sivas, Uşak, Yozgat.
Son Dakika › Güncel › İş Bankası’ndan Burdur Ormanı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?