İstanbul Tehlike Listesinde Değil - Son Dakika
Güncel

İstanbul Tehlike Listesinde Değil

İstanbul Tehlike Listesinde Değil

Paris UNESCO Merkezinde 35. Dünya Mirası Komitesi toplantısında İstanbul'un tarihi alanlarının koruma durumu ele alındı ve İstanbul tehlike listesinden çıkarıldı

24.06.2011 11:40  Güncelleme: 12:02

Paris UNESCO Merkezinde 35. Dünya Mirası Komitesi toplantısında İstanbul'un tarihi alanlarının koruma durumu ele alındı ve İstanbul tehlike listesinden çıkarıldı.

10 gün sürecek olan toplantıda Dünya Mirası alanlarının koruma durumları gözden geçirilecek. Dünya mirası listesine yeni kaydedilecek yerler tespit edilecek.

Komitenin dünkü oturumunda Dünya Mirası listesinde yer alan İstanbul'un tarihi alanlarının koruma durumu ele alındı. Toplantıda söz alan Komite üyeleri, özellikle son bir yıldır İstanbul'un dünya mirası alanlarının daha iyi daha iyi korunması konusunda Türk makamlarınca atılan adımlardan dolayı memnuniyetini ifade ettiler ve Türk heyetine bazı sorular sordular.

Oturum sonunda alınan kararda özellikle tarihi yarımada için bir yönetim planı hazırlanması konusunda sağlanan ilerlemeler olumlu bir gelişme olarak kayda geçirildi.

Haliç Metro Giriş Projesinin yapılacak değişikliklerle köprünün İstanbul'un ve özellikle Dünya Mirası sayılan Süleymaniye bakımından görsel etkisinin asgariye indirilecek olması da olumlu gelişmeler arasında sayıldı.

Bu iki konuda geçen yıllarda meydana gelen gecikmeler eleştirilirken önümüzdeki dönemde gerek miras alanlarının yönetimi, gerekse köprü projesinin uygulanması sırasında bağımsız uzmanlar ile istişare edilmesi tavsiye edildi.

Ayrıca Dünya Mirası alanlarının korunmasında ilgili kurum kuruluş ve vatandaşlar arasında iletişim, diyalog ve eşgüdümün sağlanmasına özen gösterilmesi istendi.

Toplantıya katılan Türk Heyetinden alınan bilgilere göre, Haliç Metro Köprü Projesinin İstanbul'un Dünya Mirası özelliklerine olumsuz etkide bulunup bulunmayacağı konusunda Dünya Mirası Komitesinin önerisi üzerine bağımsız uluslararası uzmanlara bir etki değerlendirilmesi yaptırıldı.

Bu değerlendirmelerde projelerde bazı değişiklikler yapılması halinde etkinin asgariye ineceği sonucu çıktı. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi uzmanları bu değişikliklerin yapılabilir olduğunu tespit ettiler.

Buna göre , köprü ayaklarının, sütunlarının, metro örtüsünün ve halatların önemli ölçüde inceltilmesi, Köprünün renginin, tonunun, ışıklandırılmasının ve çevre düzenlemesinin gözden geçirilmesi uygun bulundu.

Toplantıya Türkiye Nezninde UNESCO Büyükelçisi Gürcan Türkoğlu, İstanbul Vali yardımcısı Feyzullah Özcan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Ömer Lütfi Arı, Ayla Serpil Bağrıaçık, Projeler Daire Başkanı Yalçın Eyigün, Raylı Sistem Müdürü Cem Eriş, Tarihi çevre Koruma Müdürü, Turizm ve Kültür Bakanlığı UNESCO uzmanları , Paris Turizm Kültür Ataşesi Kalbiye Noyan, 2010 Avrupa Başkenti Ajansı Yılmaz Kurt ve Mehmet Gürkan katıldı.

İstanbul 2006'DAN BERİ İLK KEZ GÜNDEMDEN ÇIKARILDI

Türkiye Nezninde UNESCO Büyükelçisi Gürcan Türkoğlu toplantıyla ilgili olarak şunları söyledi: 'UNESCO Dünya Miras Komitesi İstanbul'un tarihi alanları konusunu ele aldı.

Toplantının ana sonucu İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ve diğer Türk makamlarının son yıllardaki olumlu çalışmaları dikkatle not edildi ve bunun sonucunda ilk defa uzun yıllardan beri İstanbul'un Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesine alınması gündemden tamamen çıkartılmış oldu. '

İBB Alan Yönetim Başkanı Dr. Halil Onur toplantıyı şöyle değerlendirdi: 'Burada oluş nedenimiz yaptıklarımızı anlatmak. Neler yaptık, nasıl yaptık, niye yaptık. Bunları kendimiz için İstanbul için yaptık. Yapılanları da Büyükelçimizin de katkılarıyla uygun bir dille anlattık. Anlattıklarımız da karşılık buldu. O son derece memnun edici.

İstanbul için yapılan çalışmalar taktir gördü, değerlendirildi. Daha önce bir çok yılda olduğu gibi tehlike altında gibi hiç bir ifade söz konusu olmadı. Hem köprüyle ilgili hem yönetim planı ile sit alanları yönetim planı ile alakalı çalışmalar son derece takdir gördü ve olumlu bir sonuçla ayrıldık. '

'HEM İSTANBUL HEM UNESCO KAZANDI'

İBB AB ve Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Serpil Bağrıaçık da UNESCO Dünya Miras Komitesi İstanbul görüşmesinin çok iyi sonuçlandığını söyleyerek, 'İstanbul eşsiz bir değer son bir yılda komite olarak yaptığımız çalışmalar çok büyük.

UNESCO'nun daimi Miras Komitesini istedikleri her tür teknik bilgi ile bilgilendirdik. Alan Başkanlığımız çok güzel çalışmalar yaptı . Bunun sonucunda da ben hem İstanbul hem UNESCO kazandı diyorum. Bir dahaki seneye kadar daha güzel çalışmalar yapacağımıza inanıyorum' diye konuştu.

İBB Meclis Üyesi Ömer L. Arı da toplantıyla ilgili olarak şunları söyledi: 'Söz alan üyelerin hemen hemen hepsi Türkiye'nin Dünya Kültür Mirasındaki yerlerini koruma konusundaki geçen yıl içinde yaptığı çalışmaları taktir ile karşıladıklarını belirttiler.

Avusturya üyesinin yaptığı önergeyle de önümüzdeki yıllarda İstanbul'un tehlike altına alına bilme ihtimalini içeren madde de karar tasarısından çıkarılarak. İstanbul için çok başarılı bir karar elde edilmiş oldu. Daha güzel işler yaparak daha iyi neticeler edeceğimizi ümit ediyorum. '

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İstanbul Tehlike Listesinde Değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement