Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, İstanbul'da toplanma ve barınma alanlarının afet anında devreye girecek şekilde planlandığını belirterek, "İstanbul kent merkez için toplanma alanı 3 bin 60 adet. 150 bin adet de geçici barınma alanı planlandı." dedi.
AFAD ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "İstanbul'un Afetlere Hazırlık Çalışmaları Çalıştayı" kapsamında yapılan "İstanbul'un afetselliği ve afet risk azaltma" konulu panelde konuşan Nurlu, İstanbul için deprem ve acil durum senaryosu çalışması yaptıkları söyledi.
Nurlu, senaryoya göre, Marmara Denizi'nin içinden geçen Kuzey Anadolu Fayında meydana gelebilecek 7,5 büyüklüğündeki bir deprem sonucunda yaşanacakları şöyle anlattı:
"Yaklaşık 50 bin vatandaşımız ağır yaralı olacak, 44 bin 802 binamız yıkılacak. Açıkta kalacak insan sayısı ise 2 milyon 374 bin. Deprem Marmara Bölgesi'nde olacağı için genelde 28-30 bine yakın can kaybı yaşanacak, 2 milyon 600 bin vatandaş açıkta kalmış olacak."
Nurlu, deprem sonrası oluşacak tsunaminin etkilerinin de yaşanacağını ifade ederek, Marmara Bölgesi'nde 214 tane deprem gözlem istasyonu olduğunu, bunun Türkiye genelindekilerin yüzde 22'sini oluşturduğunu kaydetti.
Bölgede farklı özelliklerdeki sismometreler sayesinde, meydana gelebilecek depremin özelliklerini, büyüklüğünü, yerini ve etkisini 17 Ağustos'taki gibi saatler sonra değil hemen öğrenebileceklerini belirten Nurlu, buna göre can kaybı ve hasar tahmini belirlenerek kriz yönetiminin devreye gireceğini kaydetti.
"İstanbul için 3 bin 60 toplanma alanı var"
Murat Nurlu, İstanbul için heyelanlar, taşkınlar, kaya düşmeleri konusunda da çalışmaların yapıldığını dile getirerek, okullarda, özel sektör başta olmak üzere kamu kurumlarında da afet konusundaki eğitimlerin devam ettiğini söyledi.
Nurlu, toplanma ve barınma alanlarının da afet anında devreye girecek şekilde planlandığını belirterek, "İstanbul kent merkez için toplanma alanı 3 bin 60 adet. 150 bin adet de geçici barınma alanı planlandı." dedi.
Çalıştayda, afete dirençli kent planlama yaklaşımı, afet kültürü farkındalık ve medya, toplumsal afet kültürü oluşturma eğitimi, farkındalık çalışmalarının önemi ve farklı afet kültürü oluşturmada paydaşların, medyanın katkısı, afetlerde ekonominin sürdürülebilirliği, ulaşımın planlaması, risk azaltma çalışmalarında ortak akıl, doğal ve kültürel mirasın korunması konuları tartışılıyor.
Son Dakika › Güncel › İstanbul'un Afetlere Hazırlık Çalışmaları Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?