Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, bu yıl AB fonlarından yaklaşık 11 milyon avroyu sivil topluma harcadıklarını belirterek, "2020'ye kadar da 190 milyon avroluk bir kaynağımızı sivil toplumumuzun gelişmesi, Türkiye'ye katkı sağlaması için kullanacağız" dedi.
Bozkır, Kadın ve Demokrasi Derneği'nin (KADEM) yürüttüğü "AB-Türkiye Siyasette Kadın Sivil Ağı Projesi" kapsamında düzenlenen Kadın ve Siyaset Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB üyeliğinde sivil toplumun çok önemli bir yer tuttuğunu söyledi.
Sivil toplumla ilgili projeleri Türkiye'nin demokrasisinin değişimi bakımından önemsediklerini ifade eden Bozkır, şöyle devam etti:
"Çünkü Türkiye Cumhuriyeti'nde sivil toplum uzun yıllar devlete zarar verecek, fikirleriyle sıkıntı yaratacak bir kesim olarak görüldü. 1980'de 50 sivil toplum örgütün olduğu görürsünüz. Bugün 104 bin sivil toplum kuruluşumuz var. Sivil toplum olmadan demokrasiden bahsetmek mümkün olmaz. Sivil toplum tenkit eder, görüş üretir, vizyon planlar ama öyle günlerden geldik ki Türkiye'de sivil toplum kuruluşları bir araya geldiğinde, şöyle baktığınızda, sonraki toplantısına geldiğiniz de o insanları bazen göremezdiniz. Toplantıyı beğenmeyip gelmediklerinden dolayı değil, gelemediklerindendir. Çünkü orada söylediklerinden dolayı bazen takibata uğrarlar, bazen 'bir daha böyle bir toplantıya katılma' telkiniyle baş başa kalırlar. Konuşurken korkarlardı. Bugün sivil toplum istediği gibi buluşuyor ve konuşuyor. Bu amaçla sivil toplum projelerine önemli destek veriyoruz. Bu yıl yaklaşık 11 milyon avro AB fonlarından sivil topluma harcıyoruz. 2020'ye kadar da 190 milyon avroluk bir kaynağımızı sivil toplumumuzun gelişmesi, Türkiye'ye katkı sağlaması için kullanacağız."
Kadın kotası
Bozkır, kadınlara önem verdiklerini vurgulayarak, Türkiye'nin bir dönem kadının kendini yeterince gösteremediği, eve hapsolduğu zamanlar yaşadığını anlattı.
Son 10 yıla bakılınca çok önemli adımlar atıldığını, kadınların toplumda hak ettiği yeri almaya doğru emin adımlarla ilerlediğini belirten Bozkır, kadınlara yönelik yasal düzenlemelere değindi.
Bozkır, Haydi Kızlar Okula Projesi'yle çok sayıda kızın eğitim aldığının altını çizerek, başörtülü olduğu için kızların üniversiteye gidememesini anlayamadığını söyledi.
Türkiye için en zararlı fikirlere sahip bir erkek üniversitede okuyabilirken, ülke için kalbi atan, hür fikirlere sahip bir kızın inançları nedeniyle üniversiteye gidemediğini anımsatan Bozkır, bu yasakların kalkmasının önemine işaret etti.
Bozkır, hiçbir zaman kadın için kotaların, bazı ülkelerde uygulanan "bir kadın bir erkek" şeklindeki fermuar sisteminin doğru olduğuna inanmadığını aktararak, şöyle devam etti:
"Çünkü, kendisini daha zayıf hisseden insanlar için konulacak bir husustur. Engelliler için, hapis yatmış hükümlüler için kota koyarsınız. Bence kadının kendisini böyle bir zayıf görüntü içine sokmasına hiçbir zaman ihtiyaç olmamalıdır. Kadın her aldığını Türkiye'de kotalardan, fermuar sisteminden dolayı değil, çalışarak, kendini göstererek erkekten daha iyi çalışabileceğini, daha iyi aile reisi olabileceğini sosyal yaşamda, iş dünyasında daha başarılı olacağını ispat ede ede buralara gelmiştir."
Bozkır, siyasette de kadının önemli rolü olduğunu belirterek, AK Parti'nin başarılarında kadınların kampanyalara yaptığı katkının etkisi olduğunu söyledi.
Meclis'te 100 kadının olduğu bir parlamentoyu çok arzu ettiklerini, iş dünyasında ve bakanlıklarda yüzde 50'nin üzerinde kadının olduğu tabloları görmek istediklerini ifade eden Bozkır, Avrupa Birliği Bakanlığı'nda bunu sağladıklarını anlattı.
Konuşmasının ardından, Bozkır adına dikilen bir fidanın belgesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şaduman Okumuş tarafından Bozkır'a verildi. Volkan Bozkır da "Artık benim de bir dikili ağacım var" dedi.
Son Dakika › Güncel › Kadın ve Siyaset Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?