Şiddete uğradığı için 2 bin 978 kadının polis korumasına alındığı Adana'da, Kadın Platformu Sözcüsü Avukat Sevil Aracı, kadına yönelik şiddete kamuoyunda tepkiler arttıkça mahkemelerde açılan ceza davalarında 'tahrik indirimi' uygulamalarının azaldığını söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre, 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa' kapsamında, nisan ayı sonu itibariyle Adana'da 2 bin 978, İzmir'de bin 697, Kayseri'de bin 351, Konya'da bin 145, Antalya'da 507, Zonguldak'ta 482, İstanbul'da 265 ve Ankara'da 229 kadın polis korumasına alındı. Erzincan, Burdur, Niğde, Bingöl, Çorum, Düzce, Adıyaman ve Diyarbakır'da yalnızca 1 kadın korumaya alınırken, Kastamonu, Siirt, Bolu, Bilecik ve Kars'ta başvuru bulunmadığı için hiçbir kadın korumaya alınmadı.
'ÖNLEMLERİN YETERLİ OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'
Türkiye'de kadına yönelik şiddetin uzun yıllardır sürdüğünü söyleyen Adana Kadın Platformu Sözcüsü Avukat Sevil Aracı, son süreçte şiddet olaylarının sayısında artış olduğunu öne sürdü. Kadınlara karşı taciz, tecavüz ve şiddet vakalarının Adana'da da yaşandığını anlatan Aracı, "Aile şiddet olayları, kadınların çeşitli şekilde evlenmeye, boşanmaya ve boşanmamaya zorlanlamaları gibi bir sürü şiddet vakaları oluyor. Önlemlerin yeterli olmadığını düşünüyoruz. Adana Kadın Platformu'nda yer alan arkadaşlarla birlikte de şiddet olaylarına karşı bir muhalefet geliştirmeye çalışıyoruz. Bu konuda yetkililerin daha fazla önlem almaları, yasal düzenlemelerin daha açık olması için çabalarımız var" diye konuştu.
'HAKİMLER DAHA DİKKATLİ DAVRANIYOR'
Aile içinde yaşanan şiddet olaylarının adliyeye yansıdığını ve mahkemelerde şiddet olaylarıyla ilgili davalar açıldığını aktaran Avukat Sevil Aracı, şunları kaydetti:
"Boşanma davalarında artış gözlüyoruz. Son süreçte koruma talebinin cevaplandırılmasında yetkililer daha hassas davranmaya başladılar. Tepkilerin gelişmesi üzerine ve koruma altındaki kadınların başlarına kötü olayların gelmesi nedeniyle biraz daha hassas ele alınmaya başladı bu süreç. Bu nedenle polis korumasına alınan kadın sayısı artmış olabilir. Çünkü koruma altında bile sorun yaşayan kadın arkadaşlarımız oldu maalesef. Kadına yönelik şiddete karşı tepkilerin çoğalması, kadın örgütlerinin şiddet davalarını takip etmesi, kamuoyunda bu tür olayların kınanmasıyla şiddet olaylarına karşı bir hassasiyet oluştu. Zaten yasal düzenlemelerde yapılan iyileştirmeler de bu mücadeleyle oluştu. Mahkemelerde tahrik indirimleri daha az uygulanmaya başladı. Adana Kadın Platformu olarak takip ettiğimiz davalarda verilen kararlarda hiç tahrik indirimi uygulanmadı. Bunlar bizi sevindiriyor. Çünkü daha önce en basit şekilde sanığın savunmasından yola çıkılarak tahrik indirimi uygulanıyordu. Tepkiler geliştikçe, hakimler de biraz daha dikkatli davranıyor ve özenli çalışıyor. Bu da çok olumlu gelişme yaratıyor." - Adana
Son Dakika › Güncel › Kadına Şiddete Tepki Arttı, Tahrik İndirimi Azaldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?