Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin bugüne kadar sağladığı büyüme ve performansla üst orta gelir grubuna ulaşmış bir konumda olduğunu belirterek, "Özellikle son 13 yıl içinde aşağı yukarı, ortalama yüzde 5 civarında bir büyümeyle belli bir noktaya geldik. 800 milyar dolar civarında bir ekonomik büyüklüğümüz var ve kişi başı gelirimiz 10 bin doları aşmış durumda. Ancak bu bizim için yeterli değil. Daha üst hedeflere yürümek zorundayız" dedi.
Yılmaz, Çukurova Kalkınma Ajansı'nın (ÇKA) Mersin HiltonSA'da düzenlediği Kalkınma Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, son günlerde yaşanan terör olaylarını anımsatarak, acı hadiselerden dolayı şehitlerin olduğunu söyledi.
Şehit ailelerine başsağlığı dileyen Yılmaz, "Ülkemizin huzuru ve kamu düzeni için, vatandaşımızın emniyeti için kararlı bir şekilde güvenlik güçlerimizin çaba sarf etmeye devam edeceğini belirtmek istiyorum. Bu hadiselerin tekrar yaşanmamasını da yürekten temenni ediyorum" dedi.
Türkiye'nin gelişmekte olan iddialı bir ülke olduğunu, dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer aldığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin geldiği yere baktığımız zaman önemli bir noktadayız. Dünyada ülkeleri 4 gruba ayırıyorlar. Düşük gelir grubundaki ülkeler, alt orta gelir grubundaki ülkeler, üst orta gelir grubundaki ülkeler ve yüksek gelir gurubundaki ülkeler. Ülkemiz bugüne kadar sağladığı gelişmelerle, büyümeyle ve performansla üst orta gelir grubuna ulaşmış bir konumda. Özellikle son 13 yıl içinde aşağı yukarı, ortalama yüzde 5 civarında bir büyümeyle belli bir noktaya geldik. 800 milyar dolar civarında bir ekonomik büyüklüğümüz var ve kişi başı gelirimiz 10 bin doları aşmış durumda. Ancak bu bizim için yeterli değil. Daha üst hedeflere yürümek zorundayız. Artık bütün toplumumuza mal olmuş 2023 vizyonumuz var. 2023 vizyonu çerçevesinde de Kalkınma Bakanlığının bütün ilgili taraflarla merkezde ve yerelde tüm ülkeyle istişare içinde, katılımcı bir şekilde hazırladığı 5 yıllık 10. kalkınma planımız var. Bu planda temel hedefimiz üst orta gelir grubundan yüksek gelir grubuna geçen bir ülke haline gelmek."
Yılmaz, ülkenin en önemli hazinesinin insanı olduğunu vurgulayarak, "Türkiye en yüksek insani gelişmişliğe gidecekse en yüksek gelir grubu ülkeler arasına katılacaksa bunu insanıyla yapacak. İnsanına yaptığı yatırımla gerçekleştirecek. Genç dinamik bir nüfusumuz var ve bu nüfusu iyi bir eğitimden geçirerek, araştırmalarla, yenilikçilikle ve girişimcilikle destekleyerek bu hedeflere yürümek zorundayız" diye konuştu.
Bilginin çok önemli olduğunu ve bugün eskisinden daha önemli hale geldiğini ifade eden Yılmaz, bilgi tabanlı ve rekabet gücü elde eden ekonomilerin ön plana çıktığını, hedeflere ancak bilgili, donanımlı, yenilikçi, girişimci insanla ve bilgi tabanlı bir ekonomiyle ulaşılabileceğini belirtti.
-"Hedefimiz yüksek bilgi tabanlı bir ekonomi inşa etmek"
Üretmenin güzel bir şey olduğunu ve mutlaka daha fazla üretim yapılması gerektiğini aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:
"Önemli olan katma değeri yüksek bir üretimi gerçekleştirmek. Bugünkü dünyada artık kaç kilogram, kaç ton ürettiğinizden öte ürettiğiniz bilim miktarı nasıl bir değere tekabül ediyor... İşte bu. Bu verimliliği, bilgiyi ve teknolojiyi içeren bir kavram. Hedefimiz katma değeri ve verimlilik değeri yüksek bilgi tabanlı bir ekonomi inşa etmek. Burada da uluslararası değer zincirinde ülkemizi üst basamaklara taşımak planımızın temel misyonu. Bunları niçin mi yapıyoruz? Yine insan için yapıyoruz. Kalkınma dediğimiz kavramın temel taşıyıcısı insan olduğu gibi hedefinde de yine insan var. Bütün bunları insanımızın mutluluğu, refahı daha iyi yaşam koşullarına sahip olması için yapıyoruz."
Yılmaz, geçmişte, özellikle 90'lı yıllar başta olmak üzere Türkiye'de 2 yıl büyüme sonra küçülme veya bir süre ilerleme sonra duraklama yapısının olduğunu anımsatarak, istikrarlı ve sürekli büyüyen bir ekonomi istediklerini söyledi.
Çukurova Kalkınma Ajansının ilk kurulanlardan olduğunu anlatan Yılmaz, ajansın çok önemli işler yaptığını ve bölgeye önemli katkılar sağladığını sözlerine ekledi.
ÇKA Başkanı ve Mersin Valisi Özdemir Çakacak da kalkınma ajanslarının iller, bölgeler arasındaki gelişmişlik düzeylerini azaltmak için çok önemli olduğunu belirtti.
Kalkınma Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan ise kalkınma ajanslarının 2006 yılında Türkiye'ye özgü olarak kurulduğunu hatırlattı.
Konuşmaların ardından yapılan oylamayla Kalkınma Kurulu Başkanlığı'na Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu seçildi.
Toplantıya, AK Parti Mersin milletvekilleri Mustafa Muhammet Gültak, Yılmaz Tezcan, AK Parti Adana milletvekilleri Necdet Ünüvar ve Sadullah Kısacık, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, AK Parti Mersin İl Başkanı İsmail Taşpınar, ÇKA yöneticileri ve davetliler katıldı.
Son Dakika › Güncel › Kalkınma Bakanı Yılmaz Mersin'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?